論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

請問有假未放的話, 要比$$佢, 係底薪除當月日數, OR 不計星期日?

我比支票佢, 叫佢第2日去BANK提$, OK嗎,
仲要唔要錄VIDEO.

我打算佢LAST DAY果日, 我放工返到屋企, 佢可以走,
係咪要叫佢倒哂行李出嚟比我睇.

佢愈做愈差, 呢幾個月仲難頂, 上星期日放假, 1:10先返到嚟,
用我屋企電話煲粥, 佢BF仲夠膽死打嚟屋企找佢,
我女接電話, 即刻CUT佢線.

佢已找到僱主, 我唔知佢仲會唔會問我拎REFERENCE LETTER,
如果佢問, 我實情係唔想比, 有咩方法可以推.

佢聲稱找到外籍人士僱主, 可以比佢星期六日放2天假, 星期六晚唔洗返去,
真係多得呢D人唔少呀.

男爵府

YanYan0116 發表於 12-8-26 00:01
請問有假未放的話, 要比$$佢, 係底薪除當月日數, OR 不計星期日?

我比支票佢, 叫佢第2日去BANK提$, OK嗎, ...

例如有5日大假未放, $3740 /31 X 5 = $623.40
比支票係最好. 手機咁方便, 拍低都好. 影印張支票, 要佢簽收.
檢查行李都係應該的

唔使聽佢UP, 或者外籍僱主未夠三個月炒左佢呢!!? 哩D 僱主遲早自作自受, 比個工人出去亂搞, 大肚,性病...... 係哩版見唔少.

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

YanYan0116 發表於 12-8-26 00:01

我比支票佢, 叫佢第2日去BANK提$, OK嗎, ...
佢完約走定係佢炒你又或者你炒佢呀?

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

珍珠宮

好媽媽勳章

sillything 發表於 12-8-27 00:12
佢完約走定係佢炒你又或者你炒佢呀?
佢係完約架.

珍珠宮

好媽媽勳章

zebraaa 發表於 12-8-26 11:16
唔使聽佢UP, 或者外籍僱主未夠三個月炒左佢呢!!? 哩D 僱主遲早自作自受, 比個工人出去亂搞, 大肚,性病...... 係哩版見唔少.

THANK YOU.

你都講得啱.

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

YanYan0116 發表於 12-8-27 00:46
佢係完約架.
叫佢寫封係佢自己唔再同你續約嘅信穩鎮d呀,
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

珍珠宮

好媽媽勳章

sillything 發表於 12-8-27 00:49
叫佢寫封係佢自己唔再同你續約嘅信穩鎮d呀,

係我唔同佢續約, 我比長期服務金,
係咪都要佢寫。

大宅

若是她不同你續約 , 叫她寫辭職信 , 就不用給長服

首頁

尾頁

跳至