時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

清晰

複式洋房

E? 支持國教D人去曬邊?

男爵府

不要讓這樣一個題目沉底吧!雖然我真的未有時間再細睇了,今晚必抽空細閱。很希望有心想知國教是甚麼一回事的家長,細閱一些資料。

還有,有沒有網友好心,將以往在網絡出現過的教材可以再次張貼,方便閱讀,大家看到如洪水般,將意見曲解N次,我認為集中一個帖,絕對方便我等家長,想為國教出力,不過,要回應又要再Google多次,很辛苦啊

否則,愈來愈多人斷章取義、混淆視聽,或者將建設性批評、意見,就說「上鋼上線」,然後我們這班人就如文革的紅衛兵…

都說,一定要恢復初中必修中史科,不要讓中國歷史以一種與他科融合的形式去讀。

要湊小朋友了,開學日子是很忙很忙,不過,就各算忙,大家也請抽空去「公民廣場」支持絕食人士,支持一班被誣陷的家長及中學生。

要用幾多意志、體力才可以絕食?要去到一個怎樣的地步,得要用自己的肉體去爭取最卑微的訴求?身為一個人,真的說不出,是因為受政黨煽動出來。

連一個完全由民間自覺發起的行動也被打壓如此,就是香港現在最可悲的地方。

Bugslife    發表於 12-9-6 13:35

別墅

skypatrol 發表於 12-9-6 01:34
E? 支持國教D人去曬邊?
會唔會俾人炒左

翡翠宮

好媽媽勳章

又收藏先.......... 近排收收埋埋好多................

禁止訪問

別墅

Thanks

男爵府

唔得閒睇!mouth:

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

幫助他們養成良好品德及個人質素 ??
請不要話我斷章取義 ! 國教睇到呢句我個心已經跳左出黎.

小學社會課已經教我捫, 唔係童軍都可以日行一善, 路不拾遺.
你看看國內既新聞, 呀婆跌到都無人o甘會扶起, 扶起就比人告到自殺都唔掂.

叫人信賴教育,
國內以至香港高官, 有幾多個子女在國內或香港升讀大學 ???

而家究竟邊個係人們既學習對象 ? 邊個需要學邊個.
上得 bk 既應該年齡都唔細 ! 有好多有仔有女.
大家都會教個細路咩事係o岩咩事係唔o岩....
我地有呢個思維, 係因為我地以前接受既教育教識左我地呢樣野....

小學生去學習, 社會科學, 健康教育我認為已經好足夠.
當然, 我認為在學校掛國旗是可以接受, 因為香港是中國一部份.
但我認為更加要掛埋我地既香港市花旗...
因為香港係行制一國兩制, 所以會有兩面旗既出現....
再慢慢去解釋點解我地呢個地方有兩面旗....
呢o的先係教育 !!

kat0318  內地車死小朋友都無人理喇.咁呢d係咪國教一部份, 重day day有題材添.  發表於 12-9-6 13:47
[ 賣物] Intel Core 2 Duo E6750 桌面電腦 及  Panasonic Lumix DMC-ZS7 數碼相機, 詳情請到我的主題或二手市場 !!

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

有時我真係唔明, 現有的德育及公民教育已包國民教育, 真的完全無意義搞國民教育.

係教育局網找到關於德育及公民教育課程指引,
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=2397&langno=2

另, 教育局國民教育課程指引在此可尋:
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=9051&langno=2

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

呢個係國民教育課程指引摘要版, 教育局出:
http://www.edb.gov.hk/FileManage ... 0Guide%20Summary%20(CHI)%20Final%2020120426.pdf

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

kat0318 發表於 12-9-6 13:44
有時我真係唔明, 現有的德育及公民教育已包國民教育, 真的完全無意義搞國民教育.

係教育局網找到關於德育 ...

別墅

kat0318 發表於 12-9-6 13:44

係教育局網找到關於德育 ...

好明顯推國民教育科係別有用心

大宅

thanks for sharing

水晶宮

常識巳經有教基本的國民教育,有認識國旗、國家的省份、國家各地區的特色,亦有告知中國的成就。我覺得這巳經足夠,考試時考這方法的認識也合理。但政府的國民教育要孩子愛國,不愛國就要灌輸及糾正他,如果中學要寫論文評分標準是越愛國越高分,咁班學生就假愛國講大話。這是香港家長想要的教育嗎?

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

小米米 發表於 12-9-6 12:36
不要讓這樣一個題目沉底吧!雖然我真的未有時間再細睇了,今晚必抽空細閱。很希望有心想知國教是甚麼一回事 ...

呢樣係絕對支持: "一定要恢復初中必修中史科,不要讓中國歷史以一種與他科融合的形式去讀"

複式洋房

別墅

嘩...d人完全深潛....使唔使買西瓜?

首頁

尾頁

跳至