在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

:;pppp:啋佢都傻

大宅

回覆 mushroomrabbit 的帖子

辭左先算,上次幾個月前壓力大到狂甩頭髮,又夜放工,放工後得返半個鐘陪個女訓,阿女訓左仲要拎埋公司d野返屋企做,有時成11點先開始食飯,食完唸住做埋公司d report盡快去訓,個主管成11點幾又打黎講公司野,一個成期起碼2,3日,一講就成個鐘,真係人都顛。於是成12點幾成點先開始做下自己野,次次搞到2,3點先有得訓,日日訓得5個鐘。真係好辛苦。要養住頭家,又怕搵唔到野做,但係上次狂甩頭髮,於是辭職啦,佢極力挽留,叫我早d返屋企湊女,7點陵8點就走啦咁話,於是,我咪7點幾走囉,點知走得一兩次,就唔高興,朝朝返去開會指縔罵槐,有時忍唔住仲直接當住d細既面媽乂我。整整下,越來越夜,d人走晒,已經超唔夠人,一個人做3個人野,為左同個細既鬥氣, 為左同公司慳錢,照叫人走,本來一個人要做3個人野變左1個人做4個人野,果排晚晚都11,2點先走。唔做又唔得,d野唔做完第2日會爆鑊,於是頂硬上。最後離譜到仲要我出差,出差既工作其實要係management grade既人做,明知我屋企得個工人同個女,我係完全冇老人家幫我湊仔,問佢可唔可以唔去,阿女冇人理,佢話係比機會我喎,好啦,都照去啦,以往都成日要我去深圳,我見即日返都算。今次去海外,一去就3,4日,晚晚心掛掛個女,個女又已經小學開左學,擔心到我死,都算喇,一返黎果晚阿女都訓左。不過都好開心終於都出完trip返去見到女,返工第一日,叫我入房同我講;你聽日去廣州2日啦! 仆你個x。 去完廣州返黎,把鬼火,唔Q做,呢D工,呢D老細,唔打都把就。 我去做看間都成萬蚊啦,起碼都可以做完一間就返屋企,而家我呢間,一日做十幾個鐘,都唔滿意,日日叫我地做野好似叫狗咁叫。以後我做果D野比Q返野佢自己做。同呢D人做野,係呢D公司好似出水豆咁,一生人次,夠晒皮!

魚說:「你看不見我的淚水,因為我在水中....」 水說:「我能感覺到你的淚,只因妳在我的心中」 ...

禁止訪問

遊學勳章 趣教勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆:我唔DO喇

大宅

SUPPORT

禁止發言

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

醒目開學勳章

版主 的帖子

咁妳都可以忍咁耐 , 妳忍耐力真係超高 比着我係妳 ¸ 有小朋友讀緊小學 , 要日日咁夜返仲要成日出 trip, 我真係走咗 9 世啦。Congratulations to you

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:hkrosetw 的帖子

我都係

hkrosetw  加油呀!唔會永遠都係咁,總有出頭天!!!  發表於 12-9-17 01:02
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

男爵府

咁慘..真係早D quit好過...good luck!

子爵府

你好勁忍到咁耐..

大宅

回覆 hong_yau 的帖子

冇計,要養家,我試過見過好多份工,一係人工比唔到,唔夠屋企開支,一係就唔想請有仔女既。朋友係做HR既,佢地都話最怕請有仔女果D,尤其係我地做SALES & MARKETING 果PART,一見有仔女就即刻唔唸住,但係,阿女成日見到阿媽,而我覺得我已經捱到內傷,身體緊要。個女更緊要。
魚說:「你看不見我的淚水,因為我在水中....」 水說:「我能感覺到你的淚,只因妳在我的心中」 ...

大宅

醒目開學勳章

回覆+hong_yau+的帖子 冇計,要養家,我試

原帖由 hkrosetw 於 12-09-17 發表
回覆 hong_yau 的帖子

冇計,要養家,我試過見過好多份工,一係人工比唔到,唔夠屋企開支,一係就唔想請有 ...
妳講得無錯,身體要緊,阿女更要緊。努力! 加油!希望在明天,明天會更好

子爵府

支持你,希望快d搵份好工

別墅

引用:之後點打算?FTM? +

原帖由 mushroomrabbit 於 12-09-14 發表
之後點打算?FTM?
唔好意思ftm係乜

別墅

2024年龍年勳章

樓主EQ真係高,俾個讚你!

子爵府

嘩!呢d咁既工,真係早走早著。。佢自己做鬼晒佢啦!:;pppp:<br><br>

大宅

十卜you

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

咁之後有咩打算?

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

支持你, 呢 d 工做得耐無晒自己, 比 d 時間回一回氣再努力, 加油加油

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

真系難為咗你,在家媽媽已經唔易,仲要遇到工作狂。最好唔做,揾份人工低,工作時間短嘅工,可以照顧到個小朋友。

首頁

尾頁

跳至