跳至

首頁

尾頁

大宅

何日東係屯門區出晒名成績好,但點解好似冇咩家長提起既?係未因為多左黃金海岸嗰兩間「馮李」同「李金」,所以分薄左呢?

男爵府

我去到圖書館, 個仔着何日東校服, 只不過去左好短時間已經有超過10個媽咪問我點入何日東, 功課多唔多等. 我就唔會入李金, 因為係黃金海岸好遠, 唔近我屋企.
好些朋友的女兒入左要係友愛坐1小時車到李金都好辛苦. 我覺得讀小學都係就番自己屋企好些, 起碼可以訓耐d. 我個仔讀何日東成績都o.k, 雖然唔係考第一, 但
每科都有80幾到90幾, 反而默書就令我頭痛, 因為個仔好懶, 唔肯温同寫, 個仔係有些小聰明, 但好hea. 每次同佢温默書都好要吵吵鬧鬧. 其實一星期默一次中, 英文都唔係多, 但個仔唔生性都冇法.

大宅

咁其實平均一日有幾多功課做呀?係咪谷得好像勁?
你仔係讀咩幼稚園呀? 升到何日東都幾好丫。。何日東都係我心水呀!!

男爵府

fungfung1223 發表於 12-9-15 14:58
咁其實平均一日有幾多功課做呀?係咪谷得好像勁?
你仔係讀咩幼稚園呀? 升到何日東都幾好丫。。何日東都係 ...
其實唔係只係何日東多功課, 連安定附近的吕祥光, 東華三院, 也漸漸多功課了, 而且課程也不會淺到去边? 因為我個女曾經幫那裏附近的小學生補習. 其他小學為了生存, 變得越來越深. 何東有好處就是有聯繫中學, 今年涼銶琚的升三大, 中大, 港中, 科大的學生多到嚇你一跳, 有成7成學生入到大學. 點解我知, 因為我認識那間學校的老師和學生. 所以我都好中意何日東小學, 起碼升中唔洗煩. 我個仔每天約有十樣功課, 已包括改正, 功課比起我個女以前讀小學係多了幾樣, 但比起同區小學都係差唔多, 不過英文真係幾深, 可能係而家的小學比起幾年前的小學的英文深了. 唔關何日東小學事.

男爵府

引用:我去到圖書館,+個仔着何日東校服,+只不過去

原帖由 888Amy 於 12-09-15 發表
我去到圖書館, 個仔着何日東校服, 只不過去左好短時間已經有超過10個媽咪問我點入何日東, 功課多唔多等. 我 ...
如果我係舊生有15分,入到機會大唔大呢?

baby.wong  me 2, I also want to know ~~  發表於 12-9-18 00:17

大宅

回覆:「何日東」你會選擇嗎?

何小確實成績有保證。好似我小朋友,考 flyer 及 ket, 唔駛補習都考到最高級別。今年順利升讀區内英中,入埋精英班,暫時都很輕鬆。佢話有黎自其他小學的同學較吃力。加上舊年轉全日制,李金很多级頭三名的同學轉過黎,成绩更如虎添翼,可幫師弟師妹争取更佳全港排名。
至於點解少人講?怕更多競爭掛。呢兩個禮拜好似有參觀活動,可以自己去睇吓。

男爵府

BeBeeBu 發表於 12-9-15 15:50
我真係唔知喎, 因為我個仔係靠電腦抽籤入到. 但係我個BB唔知有冇機會, 到我個BB要讀小學時, 我個仔已經升中了.

男爵府

mchoy 發表於 12-9-15 16:07
何小確實成績有保證。好似我小朋友,考 flyer 及 ket, 唔駛補習都考到最高級別。今年順利升讀區内英中,入 ...

係呀, 聽讀緊涼銶琚中學的學生講, 來自何日東的學生, 一般來講成績都很出色. 何日東英文真係操得幾好, 但係都幾深, 最好家中有人識英文, 只係靠去補習唔係唔得,我見過都有小朋友讀得幾好, 只係冇咁方便.

男爵府

我自己唔會揀,因知道仔的性格,每日都要做咁多功課,我覺得大人同小朋友好慘...所以幫大仔揀了直資小學,9月剛升中一入了梁中,坐他隔離的同學是何小畢業,但好多英文都要問阿仔.

P.S. 只是個人意見,只供參考!

大宅

引用:Quote:原帖由+888Amy+於+12-09-15+發表我去

原帖由 BeBeeBu 於 12-09-15 發表
舊生點解得十五分而唔係二十分嗎?

大宅

回覆 888Amy 的帖子

我阿女都讀何小,你讀幾年級阿?我女讀2年級

888Amy  PM你.  發表於 12-9-16 12:57

男爵府

出晒名成績好
出晒名成績谷就聽過

珍珠宮

先利益申報,我不是呢區,不會選何日東,我知好多人心儀呢間學校。學校行精英制,成績好會谷,追唔上果d會放羊,要攪清楚自己孩子的個性才決定,聯繫band1中學的確很吸引,不過子女心理情緒也很緊要。

懶亞媽  請問你吾係呢區, 點解都咁清楚既??  發表於 12-9-19 11:35
GVF  非常贊同,聽聞如被某位老師針對的話,他會令小朋友整個小學過程都好難過!  發表於 12-9-16 07:44

伯爵府

好媽媽勳章

何日東校長係咪今年無做了?咁會否影響好大?

888Amy  都唔會, 因為新校長都何東都做了很多年副校.  發表於 12-9-16 12:59

侯爵府

MommyPanel勳章

引用:先利益申報,我不是呢區,不會選何日東,我

原帖由 lovebbb 於 12-09-15 發表
先利益申報,我不是呢區,不會選何日東,我知好多人心儀呢間學校。學校行精英制,成績好會谷,追唔上果d會 ...

男爵府

入何小,一定要考慮自己小孩承受到壓力,一間成績一流的學校,一定會谷,其次家長可唔可以一齊陪小孩讀書做功課,家長一定唔懶得,由其初小階段。

love_nice  非常同意!!  發表於 12-9-17 10:49
888Amy  Agree:  發表於 12-9-16 13:01

大宅

相信好多家長都知何小好,但亦知道它很谷! 要清楚自己小朋友能否接受這套教育方式. 讀得到的那班小朋友當然好,但下游那班小朋友及家長就會承受一定的壓力!

大宅

暫時睇好似大多數小朋友都讀得好好,咁有冇d真係盡晒力都係追唔到㗎?同埋請問你地既小朋友係未都多過15分以上先抽到?

888Amy  都有見過小朋友去補習班讀英文都唔掂其實每間學校都有.  發表於 12-9-16 13:04

男爵府

好媽媽勳章

引用:入何小,一定要考慮自己小孩承受到壓力,一

原帖由 gigayan 於 12-09-16 發表
入何小,一定要考慮自己小孩承受到壓力,一間成績一流的學校,一定會谷,其次家長可唔可以一齊陪小孩讀書做 ...
雖然功課數目叫做8樣起,但唔係剛開學未嚟料,定已經差唔多。我個小朋友剛升小一,通常半個鐘做晒。默書淨係試過英默,英文興趣班時已經默開唔成問題。

反而係家長真係唔可以hea。學校管理好好,所有規矩好分明,每日家長要留心通告。開學第一日要去學校聽如何幫小朋友。有好多網上,中英數,有啲係網上功謂(每星期一篇),有啲係自發性。尋日一口氣上晒做晒都幾個鐘,因為剛派密碼補做月頭未做嗰啲。我有同佢跟英文,發覺個英文網真係幾好,我自己都有得著。

我鐘意呢間係佢近過掃管芴好多,成績好,好多配合好多機會培養小朋友。不單止英文,普通話都好好。每朝有早讀鼓勵小朋友讀課外書。功課比預期中ok,可能我嗰個係梁李畢業,功課模式好接近,一直有大量閱讀課外書,覺得順利過渡。

888Amy  要等到下學期才有中文默書.  發表於 12-9-16 13:07

男爵府

sensei 發表於 12-9-16 08:27
雖然功課數目叫做8樣起,但唔係剛開學未嚟料,定已經差唔多。我個小朋友剛升小一,通常半個鐘做晒。默書淨 ...

其實宜家間間都多功課, 間間都6-7樣, 不過我覺得量唔緊要, 最重要係質, 同個元朗熱門小學教書的朋友講, 幾樣功課可能當中夾雜了改正, 簡單工作紙, 咁真係要抄寫, 用多D時間的可能都係2-3樣, 這個可以接受呀。

很好, 恭喜晒你囡囡過渡良好, 一直睇你的POST都知你唔係HEA媽媽, 所以有一個跟得貼的家長, 對小朋友發展非常重要, 加油!!

首頁

尾頁

跳至