跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ab_baby 發表於 12-9-17 21:37
我既小朋友都係今年讀小一,返學兩個多星期,功課尚可應付,每天做功課加溫習,一般個半鐘可完成,今日功課 ...
咦, 睇嚟呢度有好幾個今年升小一喎, hi hi ..... 打個招呼先

大宅

hallonatalie 發表於 12-9-18 14:50
咦, 睇嚟呢度有好幾個今年升小一喎, hi hi ..... 打個招呼先
Hello.

大宅

回覆 888Amy 的帖子

絕對同意,一定要自己跟同每天鞏固小朋友今天所學的東西,小學我絕不讚成補習

大宅

我同我細佬都係何日東舊生, (當年仲有上下晝班,係歐校長、啱啱retire嘅文校長好似仲係主任,但冇印象、而依家嘅蕭主任當年仲係一位音樂老師)我想講何日東並唔係大家想像中咁多功課,因為有好多只係改正。不過默書同測驗真係多到冇朋友。

當年學校係嚴,好鬼嚴,而家就唔知,不過小朋友出到嚟係比其他學校學生乖少少。佢個好處係課程比較深,但上到中學可以比來因其他小學學生較輕鬆啲。

其實好睇自己小朋友個性格同身為家長跟唔跟得到小朋友個進度同心理。而升中方面,我有唔少friend, 包括自己入咗band 3﹣5嘅 中學(當年仲有band 5),咁當然會有同學入咗梁x居、譚伯x、呂x光、百週年等等,但去到一係讀到傻,一係就學壞,大把社團人喺裏面,其實中學band幾都係一樣。而家有好多梁x居、譚伯x grad嘅朋友,有部分讀到大學,但讀完又係兜踎,讀到跟到真係ok, 但讀唔到係好辛苦㗎。

大宅

引用:+本帖最後由+littleblackdrez+於+12-9-19+1

原帖由 littleblackdrez 於 12-09-19 發表

我同我細佬都係何日東舊生, (當年仲有上下晝班, ...
認同!

男爵府

係何小校刊上睇到一名女學生本年度共獲取50個獎項.包括29項冠軍,8項亞軍,7項季軍.一年365日,全年大約51個星期(包埋寒暑假),即係逢比賽必得獎,幾乎每周也有參加比賽,
我要勤力D

男爵府

認同, 讀到大學又唔係等於大把錢途, 唯一好處就係可以令父母開心,畢景人生苦短. 如果仔女細細個就生性,咁每天都是happy day了.

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

xiaohua2001 發表於 12-9-19 11:43
係何小校刊上睇到一名女學生本年度共獲取50個獎項.包括29項冠軍,8項亞軍,7項季軍.一年365日,全年大約 ...
如果個小朋友學業兼顧到的話, 我覺得無問題喎 ~!

我會好欣賞佢, 但唔會跟風, 因為都要睇自己小朋友能力囉 ~!

大宅

睇來都幾多人關注呢個話題....不過我覺得讀得到書當然要讀,將來係點邊個可以知道,讀到書就多個選擇.當然最重要是睇小朋友

男爵府

SZKK 發表於 12-9-19 22:58
睇來都幾多人關注呢個話題....不過我覺得讀得到書當然要讀,將來係點邊個可以知道,讀到書就多個選擇.當然最 ...
同意.

大宅

可能以後競爭越來越大的原因,大家都保持沉默!但系我想講呢間真系好學校!講成績點解距會好!當然要谷出來!這一點無可否認!但系習慣成自然!慣左就吾覺距多功課多默書!其次最重要系距行政領導都好好!好重視學生!服務到家長!以前文校長常常都接放學!仲好有耐心解答家長問題!萬主任又系一個好資深的行政,會幫助家長解決問題!現在換了周校長我覺得都不會變!選擇何小每個家長都一定有距原因!最緊要我自己小朋友讀得好開心!個人意見!吾知幫吾幫到大家!

男爵府

SZKK 發表於 12-9-21 15:07
可能以後競爭越來越大的原因,大家都保持沉默!但系我想講呢間真系好學校!講成績點解距會好!當然要谷出來 ...
我個仔都讀得好開心, 我個仔性格比較內向佢以前比幼稚園的同學欺, 老師都唔理. 但係何日東一出現這問題, 老師就會

很重視, 仲責罰得好重, 所以我好放心個仔係度讀書.

禁止訪問

男爵府

ottowong2007 發表於 12-9-21 15:37
我好贊同樓上有一位講,讀到跟到就ok, 跟吾上果d就好辛苦!
我的姪兒姪女多年前畢業於何日東, 佢地讀書吾 ...
其實屯門區有些名小學都好辛苦, 默書同何日東一樣都係一星期一次仲要計平時分入成績表, 但何日東唔洗. 呢樣仲冇第間小學咁逼得小朋友咁辛苦. 我個仔考試就ok, 但平時默書佢就唔願温. 所以都暫時可以喘氣.

複式洋房

回覆:「何日東」你會選擇嗎?

2013-2014小一只開4班,每班30人,但2012-2013小一開5班既?點解又變返4班?

888Amy  前面的post有解釋, 如果你有空就慢慢睇.  發表於 12-9-21 18:54

男爵府

好媽媽勳章

回覆:xiaohua2001 的帖子

可能一雞幾味,同一個比賽有幾個奬呢...不過我都覺得多得滯喇

男爵府

好媽媽勳章

引用:2013-2014小一只開4班,每班30人,但2012-2

原帖由 626ma 於 12-09-21 發表
2013-2014小一只開4班,每班30人,但2012-2013小一開5班既?點解又變返4班?

...
全校有27個班房,分配係3×5+4×4。今年小一至小三各開5班,小四至六就各開4班。幾多班小六畢業就先至開倒幾多班小一。所以嚟呢三年都只會收四班小一。

男爵府

好媽媽勳章

回覆:sensei 的帖子

打錯,係3×5+3×4

複式洋房

回覆:「何日東」你會選擇嗎?

明白啦

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ottowong2007+發表於+12-9-21+15:37+

原帖由 888Amy 於 12-09-21 發表
其實屯門區有些名小學都好辛苦, 默書同何日東一樣都係一星期一次仲要計平時分入成績表, 但何日東唔洗. 呢樣 ...
好似x 金咁,次次默書都計,咪話唔金 :;pppp:

首頁

尾頁

跳至