跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你哋bb現在食幾oz奶?

我bb現在1個月7日,食緊4oz,3.5-4hr一次,但成日好似唔夠飽,個奶粉罐上指示2weeks至3個月,也是食4oz,所以我唔敢加比佢,其實他在2weeks時已食4oz,他不是重磅bb(出生時6磅多),現在唯有在沖奶時加多半oz水,他也全吃掉,真怕他是不夠飽,不知點'崖'到3個月,你們的b食緊幾oz呀?
該用戶已被刪除

Re: 你哋bb現在食幾oz奶?

禁止訪問

複式洋房

聽你哋甘講,其實我都可以加多1oz佢,他每次都好似未飽甘,醫生話他不是重磅bb,已是食很多了,但陪月又說不怕,佢話個個bb情況不同,叫我不要太跟奶粉指示,
你哋隻奶粉有無話1個月應該食幾多架?
我怕食得太多,對他不好,又怕他變肥仔...他的臉已脹了很多,但又怕他吃不飽

禁止訪問

複式洋房

我呀b也是食S26,你bb食得好唔好呀?
該用戶已被刪除

禁止訪問

別墅

my bb is taking S26 and he is nearly 1 month old. he intakes 4oz every 3 hrs. sometimes he might need addtional 1oz if he poo.

複式洋房

我昨天開始比佢食4.5oz,但都是成日喊,我唸試下3.5hrs一次.

Platinum:
我呀b食s26就不太好,臉上生了很多粒粒和很炆憎,雖然醫生說不是奶粉的問題,但在眾多壓力下,我決定轉奶粉了

RiceBear:
我呀b和你的BB豬是同一日出世的

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 你

阿b3星期大開始食4~5o.z奶,一日6~7餐,夜晚果餐訓5個鍾到先食~平時都係3個錐到一餐

洋房

Re: 你

你地個BB都食好多喎!
我個仔仔一個月多些, 他會隔餐食人奶和奶粉, 3個鐘一次, 每次奶粉可吃4OZ,食完重要咀,但沒有哭住要。
而且當加了奶粉後,他可能會吐少少,所以我令願他好似D姑娘咁話「少吃多餐」,起碼都唔想佢吐的辛苦。

別墅

joannahau,
my son is taking s26 and he got a lot of 粒粒 too. which milk powder your son is taking now? does it improve the 粒粒?

大宅

我都想知啊!!
我bb女18日大,
出世時only 5.5磅,
而家bb女食4 - 4.5oz不等,
3.5-4hr 一次,
一日大便大3-4次, 每次量都好多0下,
我怕佢吾消化苛番晒出黎@@

醫生話滿左月, 大便一日1-2次係正常,
而家未滿月苛多d, 係佢調節緊自己0既腸胃,
吾知係吾係呢??

我怕佢食太多呀!!
怕將來好難減番佢,
不過如果比小d佢食就吾夠飽,
隔2小時就喊要食奶啦@@

有d人話bb食得幾多就比幾多佢,
有d人又話要節制佢一日食幾多安,
有人問過醫生嗎?????

別墅

我個bb 都係食S26 佢食得幾好架
佢26/3到依家 都食4oz 我都唔知佢大唔大食喎
不過佢4個鐘得 自自然然就喊啦 咁咪俾佢食囉

複式洋房

psp:
我昨晚開始轉了雪印,我不知轉什麼牌子好,我識的牌子不多,見網上的留言又各有好壞,只好選日本牌子,很多人話日本牌子沒有那麼熱氣,我不知是否,不過在沒有什麼idea下,我選了雪印.但由昨晚開始到現在只吃了4餐,所以未知是否好d.我唸要睇多幾日再話比你知.

3X
你bb女18日大食4 - 4.5oz,好似幾多喎.
我bb出世時6磅3,3週時已食4oz,4hr 一次.他之前是食s26的,有次惠氏的姑娘打電話問bb的情況,我話比佢知bb的食量,她立刻問我bb出世時是否很重磅,叫我一定要4hr 一次,每日不可多過24oz. 
近滿月時帶過bb看醫生,醫生話ok,但不要加住.
所以我一路都不敢加多,只是有時喊得厲害先3.5hr比佢食.
但近排隔2小時就喊和知道很多bb也食緊4-5oz,我我先加到4.5oz.

大宅

joannahau:

我bb女食緊和光堂, sofar d 便便都ok,
餐與餐之間都好肯飲水, 可能隻奶粉淡口0瓜?

0下..0甘條友真係食得多wor,
我呢個月尾帶bb去健康院打針, 問問醫生先!!

吾該晒

大宅

Re: 你?bb現在食幾oz奶?

hello,
my bb was born on 10 march and his weighted 3.25kg, now he is 4.1kg. also he eats 雪印, 食3.5 oz,2.5hr 一次 and breastfeed 一次 everyday. 大便一日 only once , is it normal? do you think i should change milk powder for my bb? which is your best suggestion?
:-(

大宅

Re: 你?bb現在食幾oz奶?

hello,
my bb was born on 10 march and his weighted 3.25kg, now he is 4.1kg. also he eats 雪印, 食3.5 oz,2.5hr 一次 and breastfeed 一次 everyday. 大便一日 only once , is it normal? do you think i should change milk powder for my bb? which is your best suggestion?
:-(

子爵府

虎到金來勳章

BB差不多一個月,3至4hrs,2oz至3oz。

首頁

尾頁

跳至