網購天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

我一向用開广州既集運,甘想試下江浙沪個d ,点知就入左間黑店,明明1x kg d 貨,收我3x kg ,話係計面積,甘我請佢分開發貨,最多收多次首重,佢又唔肯,仲態度奇差,甘貨在其手了,都無辨法!早知都係發番广州,我問過個個size ,广州集運唔使計面積。
其後見佢店d評䜖,都有人話佢握運費。

男爵府

即係邊間? 開名等其他JM唔好上當

複式洋房

但係我試過廣州的集運都係一樣出事啊,又係話計體積但公司規定唔可以拆開喎,結果5kg貨最終實收11kg計體積,冇下次!

複式洋房

咁明目張膽的打手宣傳回帖都係第一次見咋,不過真小人都總好過偽君子嘅!

男爵府

回覆 adapnh 的帖子

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章

zzzzz... 發表於 12-9-23 15:36
我一向用開广州既集運,甘想試下江浙沪個d ,点知就入左間黑店,明明1x kg d 貨,收我3x kg ,話係計面積, ...

係邊間呀?我都想轉下用
等我唔好中...

侯爵府

唔明點解版主重未將佢禁止訪問????

別墅

好媽媽勳章

開唔開得名架?我差評佢,佢打左十幾次電話黎恐我,我依家好驚!

大宅

回覆:可怕的集運

個頭通常得2間,係唔係女人黎架? 如果係佢地好興拆貨,用過一次。no good

別墅

好媽媽勳章

個個收件人係女人,打電話黎既係男人 scary

大宅

體積過大咋?
物流唔會單睇重量仲要計體積的.
長得濟話之你得2KG, 都可以當10KG 咁.

複式洋房

sunny_guy_cb 發表於 12-9-24 16:45
體積過大咋?
物流唔會單睇重量仲要計體積的.
長得濟話之你得2KG, 都可以當10KG 咁. ...

我就係試過5kg貨實收我11kg,話要計體積喎,但係收到貨時發覺張底單乜都冇寫嘅,又冇寫重量、又冇寫係計重量定係計體積喎,邊個知那集運交比快遞係5kg定係11kg,有冇從中食差價呀?

大宅

回覆 wcw119 的帖子

咁你O個5KG 貨長闊高幾多?
會唔會其中一邊長得濟呢?
當然啦, 用野雞係寫得唔清楚喇。

男爵府

回覆 回覆:sunny_guy_cb的帖子

重諗住轉 好彩 都係用番之前果個 多謝提醒

大宅

回覆 happyyee 的帖子

其實你地集運, 通常集左幾多個賣家的?

別墅

好媽媽勳章

佢個時仲要我到付運費,唔比我拍,好彩我之前拍左,個伙計又改左價,我拿拿林比錢先,嘩!大佬,唔拍点知你會唔會食左我d貨,到時点追究呀!你地話係米黑店丫?

複式洋房

sunny_guy_cb 發表於 12-9-24 23:21

咁你O個5KG 貨長闊高幾多?

佢話:8个件,46*47*30/6000=10.81,要求佢拆開幾件貨pack埋一個包裹以「實際」重量來收費,佢又話公司規定唔可以咁做喎,但係以前反而試過佢在冇問過顧客的情形下就私下拆開貨品來寄個喎?

大宅

佢當然唔會拆啦.1. 拆爛左入佢數, 唔拆就唔上身.
2. 而家可以賺多D 唔賺, 仲要幫你拆收少左錢, 除非佢係東華三院.

侯爵府

zzzzz... 發表於 12-9-23 15:36
我一向用開广州既集運,甘想試下江浙沪個d ,点知就入左間黑店,明明1x kg d 貨,收我3x kg ,話係計面積, ...

江浙沪果邊一直都有講話計體積架, 樓主你有冇睇清楚人地條文?

複式洋房

sunny_guy_cb 發表於 12-9-26 10:03

佢當然唔會拆啦.1. 拆爛左入佢數, 唔拆就唔上身.

但係以前試過一次收我8kg,但之後就拆細淨番3kg至交比快遞,咁就賺多差價5kg喇,但係唔明果陣就可以拆開,但宜家又話唔可以嘅呢?

宜家就轉咗第二個濫收費用方法,宜家越嚟越多集運都興計體積,因為真係有呢個計法你都奈佢唔何,最多以後唔用佢而已,我有次5kg貨那集運企硬話要計體積,D貨都喺晒佢度咯,佢開幾多你都要比架啦,我冇得選擇咪照比囉,但到收件時,發覺張order form除了姓名、地址、聯絡電話的必須資料外,就乜都冇寫的了,就連件貨有幾重,是計實際重量定體積都冇註明的,邊個知佢係咪收我就計體積收11kg,但交比快遞就計重量只比5kg人哋而已呀?咁樣就可以賺多6kg架喇!

唔知比人以體積收取過費用的JM們,張order form有冇列明嘅呢?唔知身為消費者有冇權利要求清楚列明嘅呢?因為內地人不嬲都冇明碼實價的概念,如果咁要求會唔會反而被人話香港人真麻煩架?

首頁

尾頁

跳至