係香港窮人/唔係有錢人係咪唔洗生?各位入嚟討論下

Nicolechim
|
我見到好多post都係鬧我地做人子女、新抱無能力就唔好生!何來叫有能力?兩公婆一人一份工可以供到層樓之余各自可以俾到幾千至1萬屋家用、仲可供埋62&99果D保險都有幾千至1萬剩係咪叫做有能力?但生小朋友後有能力都會變無能力咁又可以怪邊個?叫99幫手湊有人會話你無能力就唔好生、請工人湊又有可能俾少佐家用、自己湊根本就兩邊家用都差不多無可能俾,咁要搵幾錢個月先可以生BB呢?
我愛Corina
|
嫁個有家底既,即刻生都得

小肥§澄
|
咁都要睇父母有冇能力,如果佢d後生時所有金錢都駛左係仔女身上,老左唔靠仔女咁靠邊個?

後生結左婚就想搬出去住,自已有頭家支出,咁父母頭家支出就唔關事?

當然有部份係父母自己有能力而對仔女索求無度另當別論。

個人覺得真係要計掂數先好生,唔係生左後先來計。

Seilunica
|
自己老咗都唔駛

Seilunica
|
自己老咗唔駛子女養先好生,下一代搵食會越來越難,唔好增加佢地壓力,等佢地可以容易成家立室!

cky34979
|
我都系窮人...
我一個月儲多過洗...
只系希望有一日可以俾到首期
麥兜媽  掂ar。我一定係使多過儲  發表於 12-9-30 00:23
Nicolechim
|
小肥§澄 發表於 12-9-29 19:20
咁都要睇父母有冇能力,如果佢d後生時所有金錢都駛左係仔女身上,老左唔靠仔女咁靠邊個?

後生結左婚就想搬 ...
有D後生搬佐後生完B搬返去同99住,將自己層樓出租嚟俾家用都會俾人鬧無用!咁係咪又係我地D後生無能力嫁錯老公,自己攞嚟煩,如果讀得書多洗佐屋企好多錢,自己無能力搵份好工俾人話下好應該,但得中五學歷無用過屋企多余錢又點呢?係咪真係咁無用,一家人係咪要計數?咁係咪要計下自己養小朋友之後要剩好多先得?如果唔生,我地將來又可以點?可唔可以大家一人讓一步,唔好下下計得咁清楚!
EVA222
|
好認真講,不喜任插,今世代自知無力脫窮,無前景,真係唔好生,心態有享仔女福,旨意仔女必養自己,通常好失望.
講錢失感情,冤親債主聚首一堂,得個煩字.
有女的話,都唔想佢嫁個家累重,長老無業無水老奉等你茶煙飯.
fattymama  唉,我地呢d過來人咩俾人話現實囉,d女咩俾人話係"港女"囉.

唉,我地呢d過來人咩俾人話現實囉,d女咩俾人話係"港女"囉.  發表於 12-9-30 08:53
bbxoxb
|
生個b唔通同爺爺嬤嬤公公婆婆冇關係?唔算一家人?成日話一家人邊有計,係香港計最多就係一家人。做長輩有時間幫下後生照顧bb有咩問題?講到卑錢先肯幫,仲生過路人喇

ching-kimmi  agree  發表於 12-10-4 17:46
gracechanbb  agree  發表於 12-9-30 19:44
gracechanbb  agree  發表於 12-9-30 19:44
gracechanbb  agree  發表於 12-9-30 19:43
llmanll  係喎, 成日話一家人, 但係6299父母先計得最盡呢  發表於 12-9-30 09:38
whoami1977
|
只可靠運氣。
我倆收入中下至中中。
好彩父母99都唔要家用。
冇工人,冇奢侈品。
儲咗四五年錢才敢有bb。
收入剛剛夠養孩子和自己一家使用。
樣樣都係孩子為先。

himuimui  Yes. Your situation like me.  發表於 12-10-4 10:39
CHOR~CHOR~
|
原帖由 Seilunica 於 12-09-29 發表
自己老咗唔駛子女養先好生,下一代搵食會越來越難,唔好增加佢地壓力,等佢地可以容易成家立室!

...
我眼見我嫲嫲老黎唔使靠仔女養,真係大家都好,因為我爸同大伯都經歷過低潮,差啲連樓都供唔起,好在嫲嫲理財有道5x歲退休都仲經濟好好,當然所有子孫過時過節都有孝敬下老人家!
而家呢代人普遍遲生,到仔女出身都要退休,若果冇好好預算退休生活,啲仔女真係好大壓力!

mother904
|

除左賺錢能力外,都要睇埋有冇自立唔好靠人既能力。千奇唔好老奉覺得老人家要幫手。

老人家唔同你計無所謂,人地中意付出就冇問題,最怕係老人家唔同意,就大條道理話人地寧願去打牌都唔幫下揍b,又話62 99明明有錢都唔貢獻出黎俾佢地既後生。

問題結癥唔係有冇能力,而係心態上究竟有冇獨立過。兩公婆一人一份工,自己夾手夾腳維持一頭家,唔好下下諗住要人幫手,就一定冇問題。
walnutman0509
|
唔好窮到連自己都未顧得掂囉,唔通係有錢人先有資格生咩:;pppp:,不過當決定生bb要改變個人的生活模式,不可以大洗、慳得就慳,家人也不一定要幫手湊b,幫手係人情,唔幫只怪自己之前無好好對待父母或6299,大家關係差唔幫都好正常!
我會覺得預左生得個人要有犧牲先好生,我不認同只有有經濟能力的人先可以俾幸福小朋友,有經濟能力先識教。
我諗啲人係鬧嗰啲搞大左個肚毫無計劃,又唔願意放棄個人享樂,而無能力養的家庭吧!

Pradagal
|
唔係幾多錢先可以生,而係揾幾多錢都好,自己決定左生,就唔好怨天怨地怨政府怨家人,怪就怪自己!

naviegirl  like!  發表於 12-10-5 16:09
fattymama  e+d人連自己便秘都當係社會嘅錯,怨政府怨家人點解唔幫佢.  發表於 12-9-30 08:32
RAY媽
|
有D人冇本事又唔控制性慾,生咗又要求長輩幫手照顧bb,我覺得一家人唔係要嚟搵老襯。話因為係長輩所以唔俾錢都要幫手照顧,咁上床果陣有冇問過長輩佢先呀?

成日話長輩有時間有體力就老奉要同佢湊BB,唔辛苦咩。我99都講到明唔湊,我都儲咗些少先去生BB。

呢D係屋企教出嚟嘅.... 咁李+X 都好有錢,你同佢都係人,咁佢係咪要施捨俾你?

個長輩養大自己,又或者養大自己老公,其實已經好夠,其實應該要報答佢地。
仲要求多多,本性根本同乞兒冇分別。

papa2011
|
buy comdom if u are too poor
yankaka  too poor嗰d唔怕, 因為佢地實識找社工政府養! 隨時有錢過我d呢d高不成低不就!  發表於 12-10-4 09:35
Ericmo    發表於 12-9-30 18:08
JKmami  Agree! or learn how to count the period day if too poor to buy condom.  發表於 12-9-29 23:38
lovececing
|
一心以為屋企人就一定要幫你, lee d 心態已經唔係幾好, 做咩前應該要諗清楚先做, 有咩問題就應該要自己負責, 當然有家人幫就好, 但唔好諗唔幫你就係衰人, 因為每人都有自己嘅問題, 每個人都有自己難處~~~
JFL
|
Agree, 如果你嘅概念系生佢出黎系等自己老咗佢養番你,咁你不如唔好生,自己儲多D錢養老好過。為人父母除咗在小孩成長期中盡責仼盡能供書教學,都要為自己退休後有所計劃。孩子長大成人,責任就完咗,以後佢自己同佢個伴侶就一家一主,有困難就兩口子自己解決,我62成日講佢最大嘅恩慰系佢幾個子女唔須返黎問佢攞錢,經濟獨立,真正長大成人!

yfchoy  Good for you!  發表於 12-11-30 10:40
Lowina  同意  發表於 12-10-1 13:52
Nicolechim
|

計下數:入息在五萬以上十萬以下
1:兩邊家用合共3.5萬
2:供樓/租樓1萬至萬5
3:兩個人吃飯、搭車、清洁用品、油鹽醬醋米,大約1萬
4:水、電、煤,兩公婆、99、62、父母保險每月大概8千
咁未生前要月入要有8萬以上先有錢儲仲要唔好買奢侈品、去旅行,咁要搵幾多同儲幾多年先可以生?
生佐仲要多佐以下開支
5:養1個小朋友1萬(讀小學之後可能平D,生兩個要乘2)
6:工人(計曬所有野7千左右)
7:再要幫小朋友買保險、水電煤開支又多佐(估計2千)
咁就可以唔使生,因為月入10萬都唔夠用
lichingyin
|
如果唔幫我地湊小朋友,請問係咪即係等於佢地老左我地只需要放佢地係老人院?/唔湊奶奶?
我奶奶完全唔會幫我睇,我沖涼都要帶埋bb入去,我無問題,我無做野,可以自己睇返。但我將來都唔會照顧佢,最多佢入老人院搵人照顧

JKmami  基本上照顧你99係你C6的責任. 你負責你父母.  發表於 12-9-29 23:39