婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

引用:Quote:小肥§澄+發表於+12-9-29+19:20+咁都

原帖由 Nicolechim 於 12-09-29 發表
有D後生搬佐後生完B搬返去同99住,將自己層樓出租嚟俾家用都會俾人鬧無用!咁係咪又係我地D後生無能力嫁錯 ...
其實只要能做到自給自足就當然係最好但能力差D,生完又要老馮要99湊,唔幫就像十惡不赦咁,但又奇怪會好體諒自己阿媽幫晤到自己個喎:;pppp:有D一結完婚連樓都租唔起同奶奶住,生完又要求人湊,但又成曰嫌三嫌四講真我都好同情,但要靠人係要低聲下氣的要做女主人係要付出代價的

公爵府

引用:生個b唔通同爺爺嬤嬤公公婆婆冇關係?唔算

原帖由 bbxoxb 於 12-09-29 發表
生個b唔通同爺爺嬤嬤公公婆婆冇關係?唔算一家人?成日話一家人邊有計,係香港計最多就係一家人。做長輩有 ...
幫手湊係無問題之但係好多人都會嫌3嫌4,又要人跟足自己方法湊呢

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:係香港窮人/唔係有錢人係咪唔洗生?各位入嚟討論下

明知窮,養唔起,生嚟做乜?貪過引呀?

大宅

我覺得吾係有好多錢先可以生仔,但又吾可以完全無計劃。係要睇你肯花幾多在仔女身上!吾係好多錢既,如果真係為仔女好,自己食少d著少d咩都會為d仔女,點都會死慳死抵起碼供到仔女大學畢業。如果吾肯付出,咩都係只顧自己,要仔女快d出身搵錢來養返自己哥d!一心靠養大仔女搵仔女笨真係吾好!我好憎哥d對子女付出少,但係老左咩都問仔女攞錢哥d人,仲要吾考慮仔女處境哥d!
p.s.我父母對我地超好,所以見到人地父母對佢地差,我覺得佢地好慘。

Nicolechim  我家有個一樣的人,但我上嚟呻會俾人鬧到PK  發表於 12-9-29 23:30

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

EVA222 發表於 12-9-29 19:48
好認真講,不喜任插,今世代自知無力脫窮,無前景,真係唔好生,心態有享仔女福,旨意仔女必養自己,通常好失望.
...
最慘係嫁佐俾D家有產業,夠退休有租收,只要你係仔就要俾家用,俾少D都話你唔知係咪貼佐俾外家,女就可以帶女婿返屋企住1蚊都唔洗俾,只需得閒買下日用品就已經係天上有地下無的屋企,都會俾人鬧你無本事、無用、乞丐、嫁錯老公要自己受,唔好呻果下先辛苦。
從未適應這份工

男爵府

奶油B 發表於 12-9-29 23:24
我覺得吾係有好多錢先可以生仔,但又吾可以完全無計劃。係要睇你肯花幾多在仔女身上!吾係好多錢既,如果真 ...
如果有這樣的父母,無論你點吃少D、著少D,99都唔會俾你有好日子過,死慳死抵都無可能做到佢滿意,都唔知係咪要斷絕來往之後先可以生小朋友?因為佢會諗辨法拿曬你儲嚟俾小朋友用的錢
從未適應這份工

子爵府

睇餸食飯啦!最緊要生之前計劃好,要洗幾多錢、夠不夠地方住、bb邊個湊...etc.
生仔、養大、讀書,真係要洗好多錢的!可以經濟獨立,不用靠父母,不用同住,一定自由d關係好d啦。
總之要量力而為,難道無錢都要著名牌、年年去旅行?做不到,要靠屋企,屋企不幫,就不滿意?

大宅

回覆 Nicolechim 的帖子

兩公婆夠錢養自己一家三口並自行照顧為基本,有錢多出就供養父母,再有錢多就儲蓄投資請工人,大前提係自己要獨立唔好旨意要人幫。照以上規則有無錢人都可以生,平有平養貴有貴養囉

milky_peko12  agree  發表於 12-10-2 15:48
kandyb  yes  發表於 12-9-30 02:28
Jolin_Yuen    發表於 12-9-30 00:11

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

呢個世界係咁, 冇錢唔好結婚, 唔好生,
結婚應自己承擔, 生左應自己養,
別人, 家人由頭到尾冇迫到, 而且都冇要求過..

其實佢地分分鐘都覺得, 如果你地冇錢, 不如唔好結或生都唔出奇。

我自己同老公月入都唔係高, 以有限既金錢換取無限的可能(結婚, 生仔, 供樓), 並唔係一定唔得。

結婚-睇你點結囉, 有人十萬都結到, 有人一百萬都仲覺得唔夠。

樓-計過條數可以咩幾大, 咪買幾大囉, 有人一家3口住300幾呎, 總之有安樂窩就OK, 有人係都要用夠人工一半去供, 再養多個小朋友就肯定命都冇啦。

BB-平有平養, 貴有貴養。

其實所有野都係有關連, 你想儲錢供樓/留比BB咩? 咪結婚洗小D囉。
結完婚想生BB咩? 咪樓方便買平D囉。

我真心覺得香港雖然而家嘜都貴, 但真係唔會死人。
視乎各人想要咩生活質素。

如果講月入5萬既人都唔夠結婚, 生仔, 住。
咁我真係唔知我地呢D連3萬都未夠既點生存了。

最後, 我結左婚年半, 租緊樓住, 一路唔敢生, 儲緊錢。
但我唔會大安志意生完比奶奶湊, 佢想湊當然最好,
但我係一早預左要請工人或育嬰院既準備先囉。
準備到幾時? 並唔係冇了期, 我打算準備到最小解決左住個方面先考慮。

chowchow2012  育嬰院要阿B出世前3個月先有得排架。。。  發表於 12-10-1 23:19
yipsoso  過來人,有仔要親後生生,唔好等年紀太大,風險高好多,樓價唔會等妳追到的,  發表於 12-9-30 13:18
Nicolechim  到時你准備生,一知道有佐就要排育嬰院,因為好多人排  發表於 12-9-30 00:17
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

男爵府

SiuKitMaMa 發表於 12-9-29 23:57

兩公婆夠錢養自己一家三口並自行照顧為基本,有錢多出就供養父母,再有錢多就儲蓄 ...
兩公婆夠錢養自己一家三口並自行照顧應該唔難,難係難在中產:不能申請公屋、父母覺得你買得起樓、養到BB就好有錢,但如果自己湊靠老公一個是否又可以供養父母,其實唔請工人將D錢俾父母而父母身體又可以的話幫手湊其實我覺得可行D(初生時我絕對唔贊成俾父母湊,寧願俾多D都要請工人,最少要1歲之後先俾父母湊,因為我覺得湊初生B真係好辛苦,自己湊過真係好辛苦,己所不欲勿施於人)

ononchung  一歲後先最辛苦呀  發表於 12-11-30 01:46
Jolin_Yuen  我呢D咪就係公屋又拎唔到, 私樓又未買得起囉  發表於 12-9-30 00:27
從未適應這份工

男爵府

回覆 Jolin_Yuen 的帖子

因為月入5萬俾家用已經用佐1半

Jolin_Yuen    發表於 12-9-30 00:23
從未適應這份工

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

不過又咁講, 係香港真係超吃力。

自己正職係更價..
又唯有不停UPGRADE自己, 希望下一份工人工高D..
另外為左未來又唯有閒時PART TIME,
我而家星期1,2 放工後要教跳舞, 星期6都番埋工.
連大假都賣埋...得番星期日休息, 可惜星期日就係我的家務日...

為的...只係2個字....
將來
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

洋房

有錢嘅定意人人都吾同嫁咼,有啲人一個家庭搵一萬都搞得掂,有啲人搵十萬都搞吾掂。做人應該有自知之明,睇能力開飯囉。人生出黎就注定係要適應吾同嘅環境嫁啦,無得叫個環境去就你嫁咼。吾好成日諗香港生活有幾難,根本度度生活都係難嫁啦。

大宅

做到基本照顧自己嘅,有閒錢咪供養父母囉,我都係中產,老公揾得我一半人工,到有左BB,都係我出錢買樓結婚裝修架咋,我養得起頭家層樓比埋家用媽咪,邊個夠夠膽有意見呀?至於老公比唔到家用6299?禁係佢個仔無本事即,我無責任養埋佢地吖,不過我都識做嘅有本事有能力就可以有骨氣有自己意見唔使睇人面色!

男爵府

回覆 gtung1116 的帖子

搵1萬可能攪得掂,因為可以申請公屋,老婆係屋企湊仔,老公日日帶飯返工,但就應該供養唔到父母!
從未適應這份工

珍珠宮

結左婚都唔敢即刻生,等左4年先至生咋~
輸入搜索內容

洋房

回覆:Nicolechim 的帖子

盡哂自己能力嘅,我諗父母都能夠睇量嘅

禁止訪問

引用:我見到好多post都係鬧我地做人子女、新抱無

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Nicolechim 發表於 12-9-29 19:48
有D後生搬佐後生完B搬返去同99住,將自己層樓出租嚟俾家用都會俾人鬧無用!咁係咪又係我地D後生無能力嫁錯 ...

我唔係話你,而係我個人覺得,照顧父母最基本生活應該係仔女責任(父母過份需求果D另當別論)。

一家人當然唔好計較,但唔計較限於小細節,大方向係要有計劃,我同C6人工都唔高,而家我仲做FTM4年,唔係話有錢先可以做咩做咩,係要有計劃。

以我為例,我結婚冇用過我62.99錢,反而我阿爸阿媽將我C6俾果份禮金俾晒我之外,仲買左唔少金器俾我。

我6299要求同住,因為佢D想有伴,結婚前我D儲錢結,婚後我D儲夠先準備生BB,生完後先發現好多野唔可以一齊住,例如唔可以請工人返來湊BB,佢D唔會幫我全力湊(話有事幫下手OK),我當時份人工得6.7千,唔做自己湊係最好,但我自己湊即係日日屋企4對眼相望(62.99.我+BB),所以再儲錢,夠首期就買樓。

我阿爸阿媽叫我結婚後唔好再俾家用,我夾硬先塞到1000俾佢,到我買樓,佢D攞5萬俾我,話係結婚後俾O既家用幫我儲起。佢D身邊冇咩錢,但好彩我細佬妹都OK,俾O既家用都夠屋企支出,我叫佢D有多餘錢儲起傍身,佢D話唔駛,而家夠用就得,老左冇飯開先再俾佢。我同我C6講,第日我阿爸阿媽冇飯開,我自己唔食,第一啖都要俾佢D。

至於62.99係佢D父母,佢要自己去衡量。

baby_hui  都係自己父母最好,最吾計較  發表於 12-11-30 17:28

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:計下數:入息在五萬以上十萬以下1:兩邊家

原帖由 Nicolechim 於 12-09-29 發表
計下數:入息在五萬以上十萬以下
1:兩邊家用合共3.5萬
2:供樓/租樓1萬至萬5
你呢個係豪華版

我覺得過得自己過得人啦。

兩邊父母合共$10000,
租or供,揀d平d啦$8000,
雜費$2000,
買送$3000,
家庭用品$1000,