婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

引用:Quote:美亞+發表於+12-10-5+13:19+99的家用

原帖由 Nicolechim 於 12-10-05 發表
佢唔係食金,係話驚C6年輕會洗錢唔會儲錢,所以幫C6儲住先,但儲完有用就變佐D錢係俾佢的,所以唔會俾返C6 ...
嘩,你99咁,釆佢有味啦!

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+12-10-5+15:07+如果係

原帖由 Nicolechim 於 12-10-05 發表
我真係想Cut99的保險,難聽D就係C6用緊我死儲爛儲的私己俾錢99,因為C6的儲蓄已經無曬,我想我以後一定要咩 ...
係呀,有時個老公唔識唸,女人要為自己同頭家打算,自私d都無辦法!

大宅

回覆:係香港窮人/唔係有錢人係咪唔洗生?各位入嚟討論下

樓同b, 一般家庭只能選一

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我想要B,但亦好想有自己的家

從未適應這份工

大宅

引用:如果唔幫我地湊小朋友,請問係咪即係等於佢

原帖由 lichingyin 於 12-09-29 發表
如果唔幫我地湊小朋友,請問係咪即係等於佢地老左我地只需要放佢地係老人院?/唔湊奶奶?
我奶奶完全唔會 ...
你有呢個權利,但你c6就~~~~你問下佢係咪喺保良局大囉。

男爵府

引用:Quote:原帖由+lichingyin+於+12-09-29+發表

原帖由 monsterjanehk 於 12-11-18 發表
你有呢個權利,但你c6就~~~~你問下佢係咪喺保良局大囉。
99可以做得咁絕,1分鐘都唔幫手睇,all個便便都唔得,應該預左新抱將來唔會幫佢洗大小便同沖涼啦。最緊要我將來唔洗幫99執屎執尿姐...如果99一早諗定左係要c6一個大男人幫佢沖涼既,就緊係ok啦~

別墅

我地呢代要養父母

上一代成日講到父母為仔女犧牲 xxx
含辛茹苦養到咁大......
講到個仔女一出世就欠左個父母咁

但點解我地呢代又視生小朋友係一種奢侈品?
有錢先生??

我未有仔女, 我視仔女為生命的一個延續, 希望佢延續到我地兩公婆既一D信念同價值觀
將佢發揚光大, 最少亦做一個對社會有貢獻既人

我會努力多幾年先生BB, 會唔會生都係未知之素, 但會盡力
仔女一定唔係用黎養老, 佢地既生命亦冇欠我地

好笑既係, 上一代就講到自己點偉大, 點為仔女犧牲
宜家在生既長輩, 幾老都肯定已經出現左先進既避孕技術
唔想生唔該唔好生, 生既根本已經係想有延續呢個想法
根本仔女係令佢生命更完整 (更高一個層次就係完滿)
冇兒冇女可能佢地只係一個NOBODY

利申: 我父母並唔係咁

中國人, 俾儒家思想害得太慘

全民退休保障就係最好既政策令到仔女唔駛擔心家中老人
家中老人亦不用為老來生活變得冇尊嚴

o係已發展國家, 根本呢一個唔應該係一個TOPIC, 香港愚昧的人太多
庸人自擾

男爵府

上一代係早退休,仔女係防老用,但上一代早退休多數會湊孫,一個大家庭咁生活(爺爺、嫲嫲、仔、新抱同孫)我係80後,無課外活動,無補習、小六就識煮早餐、放學要做家務,百無環境下長大
我地呢一代都係要養兩代人(62、99、仔囡)但我們多佐住屋問題,同小孩教育問題(叫62、99湊孫係對長老差、早幫B報名讀書係怪獸家長)但又唔想自己個B學得遲過人,所以要計劃好先好生B,意外都要諗清楚
從未適應這份工

別墅

回覆 Nicolechim 的帖子

生得B的我們都系為人父母,,都想創造更加好的條件給子女,各位的6299如果心疼自己的子女,又或者能力有余幫手,我們是應該感恩而不是覺得老人家就是應該!但是如果我們自己都搞不定,6299而有能力不論是經濟或者身體上面的許可,眼見我們生活過得艱辛,6299的心裡會好受嗎?又或者覺得別人的女兒嫁給你們的兒子就是該吃苦的,看見媳婦生活舒適點就心理不平衡,那也就無話可說了,別忘了,自己也是當別人的媳婦走過來的。。。

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆:係香港窮人/唔係有錢人係咪唔洗生?各位入嚟討論下

推吓。隔離帖應該有同樣疑問:男家可唔可以唔好計得咁清楚?

子爵府

引用:我見到好多post都係鬧我地做人子女、新抱無

原帖由 Nicolechim 於 12-09-29 發表
我見到好多post都係鬧我地做人子女、新抱無能力就唔好生!何來叫有能力?兩公婆一人一份工可以供到層樓之余 ...
如果生個bb出黎之後又冇錢養,冇錢比父母家用,咁不如唔好生,到時大家都辛苦

男爵府

養育"未成年"子女,是父母的責任。老人家肯幫手,要存感激多謝之心,千萬不要變為"老馮"。比左$$老人家,佢地就應份要幫你嗎?他們都有選擇的。

記著,你要老人家幫你湊,是請求,不是命令,即使你是付費。

大宅

我同老公兩邊都有比家用, 但我有啲嬲6299果邊囉, 佢地係唔識淨錢, 成日都話"曼"曼"緊, 但又養狗, 養完一隻又一隻, (幾千蚊隻) 而家養緊兩隻, 99換電話又要換啲貴嘅smart phone, 都唔明佢地點諗, 佢地對啲仔女, 女婿係好好, 但一講到佢地理財, 就.................無言........之前佢地裝修, 老公已付出咗十幾萬.....可能我父母都係慳家一族, 相比下......就.......

男爵府

我發現生咗b之後,我所有野都只會諗佢,無咩諗自己,買野都買比bb先!

男爵府

其實係香港多數生B與供樓擇其一(除非一早有公屋),如果唔係養得B嚟就唔可以俾太多錢四大長老,如果搵到5萬以上亦對小孩讀書有小小要求
從未適應這份工

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:推吓。隔離帖應該有同樣疑問:男家可唔可以

原帖由 RAY媽 於 12-11-30 發表
推吓。隔離帖應該有同樣疑問:男家可唔可以唔好計得咁清楚?
果個帖唔見咗呀!

首頁

尾頁

跳至