懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝囝兩個月人仔已經超扭抱, 試過由得佢喊, 但成兩個鐘都唔肯收聲, 就算喊到咳同嘔奶都仲要扭, 一抱就唔喊....而家仲過份到要行住咁抱先滿足...

有冇人曾經成功改變呢d衰格行為呀??

大宅

回覆:kika_kit 的帖子

我阿b 4個月大, 有時都扭抱, 其實佢識爬就唔會再要人抱, 所以佢扭抱我都會抱一陣~!

大宅

畀面勳章

回覆:有冇成功幫bb戒扭抱o既例子

其實大啲你想抱佢都未必俾你抱啦,而家唔太過份咪享受下啦

大宅

你可以參考下pyjess/kimberly87個post:如何令bb自行入睡
我跟佢地個Training train我bb 佢由一個一定要扭抱/曖訓bb 到而家放落床仔嗌幾聲就訓 有時頂攏20分鐘 而令到佢平時都少左無事都扭你一餐個D 不過個Training就要好狠心 我bb仲細 佢2個月多D個陣train佢 用左1個禮拜佢就可以嗌一陣就訓 睇下幫唔幫到你!

別墅

我個朋友佢抱住"抱bb 可以抱得幾耐,大d 你想抱都唔比你抱"既心態,所以bb一喊就抱,bb䦕頭輕當然冇所謂,慢慢bb越黎越扭抱,又要一路行一路搖住先ok.仲要抱住全晚係手到訓,一放床即喊.佢bb好遲先爬,17個月都未行,宜家識行,但一出街就要全程抱。宜家都已22個月喇。其實只要亞媽唔怕辛苦,我覺得抱唔抱真係個人選擇,但前題係做父母都係想子女好,我唔知我朋友個仔係咪因為抱得多而令佢發展比較慢.

首頁

尾頁

跳至