嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

4個半月大|~有鼻水同咳~今日第一次睇西醫,醫生話感親,無發燒!食第三次藥變成咁~有無事架?平時著短衫開冷氣~今日著長衫無開冷氣!

係太熱定啲藥問題呢?有無jm試過?

禁止訪問

畀面勳章

回覆:yy_yy 的帖子

子爵府

回覆:求救!食左藥塊面一撻撻紅(有相)

可唔可以影下阿B食咗咩薬?食第一、二次有冇事?除咗面其他地方有冇紅?睇幅相個嘴唇係唔係有小小腫?

大宅

引用:似藥物過敏,留意住有無呼吸困難同昏睡,有

原帖由 Hoining 於 12-10-01 發表
似藥物過敏,留意住有無呼吸困難同昏睡,有就即入急症
咁又無呼吸困難~只係好累瞓多左~你講一講有啲驚添~

大宅

引用:可唔可以影下阿B食咗咩薬?食第一、二次有冇

原帖由 i_love_pampers 於 12-10-01 發表
可唔可以影下阿B食咗咩薬?食第一、二次有冇事?除咗面其他地方有冇紅?睇幅相個嘴唇係唔係有小小腫?

...
食呢2隻呀~依家退左小小紅~咁我應該點做好?聽朝睇第二個醫生?阿b第一次病好擔心又咩都唔識~多謝你地幫手呀

大宅

引用:可唔可以影下阿B食咗咩薬?食第一、二次有冇

原帖由 i_love_pampers 於 12-10-01 發表

...
係塊面紅~身又無事,食第一二次又唔多覺~係下巴有小小紅

子爵府

紅色嗰隻係止咳、收鼻水用!佢有抗敏感嘅成份㗎!

子爵府

白色嗰隻係抗生素!醫生有冇話點解要食?要食幾多日?

大宅

引用:紅色嗰隻係止咳、收鼻水用!佢有抗敏感嘅成

紅色嗰隻係止咳、收鼻水用!佢有抗敏感嘅成份㗎!
抗敏感成份會點架?唔係個個岩食?

大宅

引用:白色嗰隻係抗生素!醫生有冇話點解要食?要食

白色嗰隻係抗生素!醫生有冇話點解要食?要食幾多日?
無講咩~剩係話感親!話bb無咁快好,開兩日藥食完番去覆診~好驚呀依家~原本唔想睇佢~但想睇嗰啲醫生放假~迫住睇呢個醫生

禁止訪問

回覆 回覆:yy_yy的帖子

子爵府

抗敏感成份=如有過敏,食呢隻樂OK㗎!都會有人對呢隻薬敏感,不過少D!如果食第一、二次呢兩隻薬下巴有小紅的話,我估應該係對白色個隻薬過敏!但抗生素要食1個course,如果唔係驚第時有抗薬性!D私家醫生好衰,係唔係都開抗生素!你今晚唔好再俾阿B食,聽日帶埋呢兩隻薬再睇醫生,攪清楚係唔係敏感先!記住俾埋幅相醫生睇!

子爵府

如果醫生話係抗生素敏感,記住攞張allergy card或信証明!因為第時睇醫生時一定要話俾人聽㗎!

大宅

引用:抗敏感成份=如有過敏,食呢隻樂OK㗎!都會有

抗敏感成份=如有過敏,食呢隻樂OK㗎!都會有人對呢隻薬敏感,不過少D!如果食第一、二次呢兩隻薬下巴有小紅的 ...
唔該晒你呀~聽朝即刻帶佢睇第二個醫生!thanksss

大宅

回覆:birdbert 的帖子

Thanks~

珍珠宮

感親要食抗生素?!呢個醫生好有問題囉!!你第二時拎藥問清楚係咩,mark低~轉醫生!祝你BB早日康復!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

係囉,大多數醫生都唔建議用抗生素,除非睇左幾次都唔好啦,好少第1次睇就比抗生素??

大宅

今日睇左第二個醫生~佢都話bb呢個情況係唔多需要食抗生素~但當然唔會話之前個醫生錯啦!..好後悔俾咗bb食

子爵府

引用:今日睇左第二個醫生~佢都話bb呢個情況係唔

原帖由 yy_yy 於 12-10-02 發表
今日睇左第二個醫生~佢都話bb呢個情況係唔多需要食抗生素~但當然唔會話之前個醫生錯啦!..好後悔俾咗bb食:p ...
咁係唔係敏感啊?以後睇醫生時小心D,問清楚醫生俾咩薬阿B食!睇番兒科會好D㗎!

大宅

引用:Quote:原帖由+yy_yy+於+12-10-02+發表今日

原帖由 i_love_pampers 於 12-10-03 發表
咁係唔係敏感啊?以後睇醫生時小心D,問清楚醫生俾咩薬阿B食!睇番兒科會好D㗎!

...
係敏感~其實第一個醫生都係兒科架~我自己平時都睇佢~所以無諗過會咁

首頁

尾頁

跳至