家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

零存整付

Hi 各位

想問現在還有沒有人會做零存整付? 因最近見到廖創興的零整計畫有約年息4%, 我想做月供1或2仟元供1年期.

各位可否給點意見?

大宅

Re: 零存整付

我都想知而家值唔值得做呀
我好耐之前有做過,後來因利息底,所以無做。

大宅

$1000*12月*4%=$480利息
好似少咗d喎

洋房

利息低時候,不識合做零存整付。希望回報一定高於通脹,同時回報合理及你可接受風險。
tingting媽媽不是這樣計。
$1000, 4%, 12月,到期大約有$12222.46,增值$222.46(1.85%)

大宅

Too less interest, buy stock la.
:wave: :wave: :wave: :wave: ~~Jamie * Katie~~

洋房

我舊年在廖創興做嘅零存整付就到期,如果有4% 息,今年會再做,逼自己存錢
greenbird 寫道:
Hi 各位

想問現在還有沒有人會做零存整付? 因最近見到廖創興的零整計畫有約年息4%, 我想做月供1或2仟元供1年期.

各位可否給點意見?

大宅

我前幾年都係做零存整付, 今年開始冇啦, 而家試下月供基金, 睇下回報係米真係多d先 ~~ 都係每個月入$入銀行傘 ~~ 一年後再話比大家知 結果 ~~

大宅

謝謝你。

陰公,咁咪仲少
唔抵做喎。

longlongdaddy 寫道:
利息低時候,不識合做零存整付。希望回報一定高於通脹,同時回報合理及你可接受風險。
$1000, 4%, 12月,到期大約有$12222.46,增值$222.46(1.85%)

大宅

試下月供基金或者股票好過啦。

洋房

你好似用左Pmt Mode = End, 係唔係應該用 Begin 呢?
如果用Begin黎計,$1000, 4%, 12個月,到期會有$12,263.20,增值$263.2(2.19%)

我們勞苦努力,正是為此,因我們的指望在乎永生的神。他是萬人的救主,更是信徒的救主。<提摩太前書 4:10>

大宅

其實即係點計架?
你哋計的兩種方法,我都唔識

Oneness 寫道:
你好似用左Pmt Mode = End, 係唔係應該用 Begin 呢?
如果用Begin黎計,$1000, 4%, 12個月,到期會有$12,263.20,增值$263.2(2.19%)

[quote]
[/quote]

洋房

我自己都有月供基金,做左17個月,而家回報有38.07%。

matau 寫道:
試下月供基金或者股票好過啦。
我們勞苦努力,正是為此,因我們的指望在乎永生的神。他是萬人的救主,更是信徒的救主。<提摩太前書 4:10>

洋房

你可以參考呢度:
http://en.wikipedia.org/wiki/Time_value_of_money

不過我地通常都係用Financial Calculator計。

tingting媽媽 寫道:
其實即係點計架?

洋房

我有個朋友的儲蓄計劃做了82月,總回報有129%

大宅

thanks!
Oneness 寫道:
你可以參考呢度:
http://en.wikipedia.org/wiki/Time_value_of_money

不過我地通常都係用Financial Calculator計。

[quote]
tingting媽媽 寫道:
其實即係點計架?
[/quote]

大宅

什麼儲蓄計劃禁勁有129% 回報 介唔介意介紹給大家

洋房

82個月有129%,應該係月供基金,如果基金揀得好,回報可以好好,我自己都有四份月供基金,回報都唔錯:

64個月,回報124.91%
50個月,回報163.96%
17個月,回報39.12%
4個月,回報15.68%

大宅

82個月好似好長喎..

侯爵府

82個月好似好長喎..
------------------------------------------------------
想請教,年期係自己定,還是銀行銷售的要求? ?-( ?-( ?-(

大宅

應該係自己定啦,你定得越短時間, d 息咪越低之嘛..
CICISASA 寫道:
82個月好似好長喎..
------------------------------------------------------
想請教,年期係自己定,還是銀行銷售的要求? ?-( ?-( ?-(

首頁

尾頁

跳至