親子旅遊

跳至

首頁
12345...84

尾頁

男爵府

Re: 東京箱根八日遊記

phoebepanpan
你好熟日本呀!

我宜家plan7月兩公婆帶4歲囝囝去日本,但完全冇idea去邊.佢勁鐘意車,所以我諗Thomas Land係必去.
你可唔可以俾d idea我點編6日行程?
p.s. 我唔識日文,自己之前跟團去過東京&北海道,咁樣去自遊行係埋好困難?

大宅

panpan,

我頭先打去問過同妳的價錢差不多, 但係咪無小童價架

我記得上次同囡囡買機票去新加坡都有喎, 係咪日本機就無架

公爵府

好媽媽勳章

Elsamouse,
你抄我富士山既行程咪得囉. 我個website 編埋點坐車哦!
我地一家三口都唔識日文, 用簡單英文 + 身體語言就ok 啦

複式洋房

panpan
首先唔該妳先. 但我唔識日文. 個草莓園係唔係開到5月中就close啦.
phoebepanpan 寫道:
[quote]
mothers 寫道:
panpan
我想問下帶bb(未滿2歲)去津久井浜草莓園, 方唔方便呀.
同埋要幾多錢入場.
唔該.

草莓園在橫濱區, 見意行程加入八景島 or bayside outlet
由新宿入around車程1.5hrs, 到津久井浜後行20mins 就到
http://www.jakanagawa.gr.jp/yokosuka-hayama/g12.htm[/quote]

大宅

panpan,

妳住果間有無咁正呀

大宅

pan pan,

睇到你ge行程好精彩呀!你間

公爵府

好媽媽勳章

mothers 寫道:
panpan
首先唔該妳先. 但我唔識日文. 個草莓園係唔係開到5月中就close啦.

yes 5月closed 因草莓旺季由一月至四月, 五月比人摘晒lu.
5月有其他野摘, 好似係巨蜂提子.

公爵府

好媽媽勳章

Lilo,
我自己上佢地個網book 的, 好多hotel 都可以自己直接book 呀.
你再試試啦.
我住既係展望風呂, aries媽咪post 果張係更難book 既露天風呂

別墅

phoebepanpan

請問"池袋防火防災館"在那裡??有冇地址??

謝謝!

sofina

APR 15 池袋防火防災館 - 原宿 – DISNEYLAND
約9:30am 行到防火防災館, 職員用簡單英語問我地係咪只想體驗地震 & 火災, 佢地特登改原定編排比我地同幾個日本人一齊體驗地震 & 火災,
體驗地震時佢地仲會set 定video 錄影, 之後播返比我地睇, 我地馬上用video 錄返低. 體驗地震時 阿仔好驚, 後來又喊, 到體驗火災場地好似迷宮一樣, 此館好值得一去,

大宅

Aries媽咪 寫道:
panpan,

妳住果間有無咁正呀

我3月尾去時就係住這房, 如要book需早3-4個月, 如果唔係會冇哂這隻房, 因唔多

公爵府

好媽媽勳章

sofina_w ,

池袋防災博物館
http://www.tfd.metro.tokyo.jp/ts/ik/ikeb.htm

複式洋房

phoebepanpan,
請問你訂房的過程是點的? 網上訂後, 會在幾耐收到通知?是收e-mail的嗎?英文or日文? 係咪到達才付錢? 想取消是否要手續費的? 麻煩你了, 因我真的想book, 所以問多點事.
另外, 唔買箱根pass得唔得? 因只會去小涌園溫泉樂園玩, 住一晚, 和御殿埸outlet, 便走了. 但睇書話箱根車費很貴, 我去咁少地方, 真的需要買pass嗎? Thank you!!
柚子蜜
http://honkan.ichinoyu.co.jp/room/index.html
我用依個ENGLISH website 填form book 房的, 本館英文係 ICHINOYU Honkan (Tohnosawa) 唔好選錯呀 !
http://english.ichinoyu.co.jp/index.html

Romance car最好在網上預先訂, 因如當日先買飛, 怕冇位置了. 若然你book 左要改行程cancel or 改日子, 你第一次book 位時問清楚佢地啦

公爵府

好媽媽勳章

柚子蜜,
你用英文填表book 房, 會用英文 email 回覆各樣細節,
你回覆佢要房後, 佢都會再比多個期限你, 要你在某月某日send email re-confirmed 係咪入住.
有關cancel 方法, 要睇返佢地點set, 一般係兩三星期前cancel 都得,
check out 先比錢, 我當時比cash, 收唔收visa card 就唔知了.
唔買箱根pass當然得啦. 你計下買同唔買差幾遠啦.
weekday pass 4700yen+850yen =5550yen (計你去程唔坐romance car 回程在御殿場補850yen坐高速返新宿)
如唔買pass 由新宿出發--->(希望我冇計錯啦)
小田急急行--> 新宿∼箱根湯本 105分鐘 1,150yen
電車--> 箱根湯本~小涌谷 380yen
電車--> 小涌谷~hotel(暫定一之湯) 300yen
登山 & 小田急高速bus --> 塔之下(一之湯) 去仙石大約810yen再轉車去御殿場 690yen
小田急高速bus --> 御殿場~新宿1630yen

複式洋房

Thank you very much!! 真的唔該哂!!

複式洋房

phoebepanpan,
我book了露天風呂付的房了, 希望到時可以順利到達, 因箱根的交通好似好複雜. Thank you!!
P.S.想問, dinner是在自己房吃OR在宴會室吃的?

公爵府

好媽媽勳章

柚子蜜,
book 到露天風呂 真好運!
dinner & 早餐都係在4/F餐廳食.

民房

民房

Hi, 您好:
還記得您問我在箱根住6晚一定很貴, 當時為了旅行事非常忙無覆您, 真的不好意思. 但時間過得好快, 我地一家已從箱根回來了, 多謝您提供的網站和資料. 我地第一天在新宿往一晚,沒有選歌舞伎町的Tokyo Inn, 住了Star Hotel HK$850一晚, 當晚食環迴籌司和到歌舞伎町閑遊, 第二天早上去了築地魚市場, 在"大和"食魚生, 好好味. 下午坐火車到箱根湯本, 再轉車到強羅, 再轉登山車到中強羅站才到酒店. 當天6:00pm才到逹. 跟住就在箱根玩了4天, 因帶住BB,故在箱根之之油油確不錯, BB都好開心, 箱根地方大風景好, BB在大公園走來走去已很忙, 我地就影相......
上星期箱根的櫻花已餘很少, 但杜鵑花就快開, 應下星期會盛開, 一定好靚. 希望下次再去.

公爵府

好媽媽勳章

8K_POPO,
你住強羅邊間溫泉hotel 好唔好住呀 ?

男爵府

phoehpanpan,

我都唸緊買唔買箱根pass,我仲要係Friday去到,要買5500yen果款,去時坐romancecar,加850yen。

不過想坐埋cablecar同海盜船。同埋我會一早去,第一日玩一轉,如果個女鍾意,第二日check out 之後再玩多次再坐車去御殿場,跟住返新宿。

同埋知唔知御殿場的野抵買嘛?有o羊便過hk?你仲有邊個outlet好介紹啊

首頁
12345...84

尾頁

跳至