2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我一知道bingo,拿到醫生信就通知老細,佢就得一句恭喜。

呢排我孕吐得厲害,個人暈坨坨,很累,冇精神,加上小腹抽住痛。所以就請佐幾日病假。(分開放,並非連續的)返工的日子我自動加班,儘量清手頭的工作。

今日老細招我入房,問候我兩句之後就話我呢排請假多,好多工作累積系度,要我快d清手頭的工作。佢又話唔會有人幫我,我自己做快d啦。哎.........................................

別墅

milcc 發表於 12-10-3 19:35
我一知道bingo,拿到醫生信就通知老細,佢就得一句恭喜。

呢排我孕吐得厲害,個人暈坨坨,很累,冇精神, ...
唔駛理佢啦, 好多老闆都係咁。你唔好因為佢講的說話比自己壓力, 反正佢唔可以炒你, 到你放完產假, 佢又唔會無啦啦炒你。所以, 你可以當無事發生過

複式洋房

回覆:各位有工作的JM,老細知道你有佐後有咩反應。

我今胎第二胎,諗住唔咁早同公司講,點知未通知公司就見紅,臨時打返公司請咁1個星期病假,都唔知阿頭會點諗架,不過為咗bb冇理由唔放假休息,而家唔理得咁多,bb最緊要。

複式洋房

我7個 week 同老細講左, 佢話 congratulations.
1 個星期後同我講話要我出 trip 兩個星期去北京, 我話而家未穩定, 盡可能唔想出 trip.
另外個同事都幫口, 點知老細就話放心啦, 會 book 一間房有個大 toilet 俾我, 真係火都黎....
而家唸緊點算好......

大宅

引用:我7個+week+同老細講左,+佢話+congratulati

原帖由 caeli_au 於 12-10-05 發表
我7個 week 同老細講左, 佢話 congratulations.
1 個星期後同我講話要我出 trip 兩個星期去北京, 我話而家 ...
你老細係咪玩野?

複式洋房

回覆 kabemama 的帖子

所以真係好嬲......想唔做, 不過冇理由唔攞埋個產假.........

大宅

回覆:caeli_au 的帖子

Hea做,攞盡福利
其實可唔丁水以問醫生寫醫生紙,証明未穩定不易外遊呢?有冇用?

複式洋房

回覆 pollyting 的帖子

現在好D未呀?你最好儘快通知公司,唔好比位老細搞你。

複式洋房

回覆 caeli_au 的帖子

直接拿病假?

別墅

引用:Hea做,攞盡福利 其實可唔丁水以問醫生寫醫

原帖由 kabemama 於 12-10-05 發表
Hea做,攞盡福利
其實可唔丁水以問醫生寫醫生紙,証明未穩定不易外遊呢?有冇用?

...
贊成

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我7個+week+同老細講左,+佢話+congratulati

原帖由 caeli_au 於 12-10-05 發表
1 個星期後同我講話要我出 trip 兩個星期去北京, 我話而家 ...
有大toilet又有咩幫助

複式洋房

其實醫生會唔會幫手寫証明話不適宜外遊?

男爵府

我打算夠12w先講,我上司好衰格,預左佢會比面色我睇,但我工作係一腳踢,佢奈我唔何。我仲打算講左之後多啲病假,你吹得我脹咩?

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

第一胎個陣細老細知道講恭喜, 試過公司食飯, 大老細車其他同事都冇車我, 我同其他同事搭巴士, 到差唔多生就想我盡量放產假先做產檢, 但我係預產期前個半星期左右先開始放, 係放產假期兩星期左右靜靜地請人返黎head我, 點知條友我未放假已經俾老細炒左。當時我陀b都上廠盤點, 埋年結再帶auditor再點一次, 自問都算盡責

而家有左第二胎, 我唔知佢地又想點, 我而家心態係你請人返黎做,我會盡推野出去, 但個人功夫我唔會傳援, 只要你唔炒我, 我日日hea住做又有咩所謂。

首頁

尾頁

跳至