跳至

首頁

尾頁

別墅

陀第二胎0既媽咪, 你0地點樣同大仔/大女準備呀?

如題

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 陀第二胎0既媽咪, 你0地點樣同大仔/大女準備呀?

大宅

應該係心理準備吧
要開解下大仔/大女, 免得他/她們以為生都個出來就唔鍚佢

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

別墅

係呀! 我想講點同佢0地做好心理準備迎接bb呀!
我大仔差唔多3歲兩個月, 所以佢會明白. 佢最初話唔鍾意有弟弟/妹妹呀, 我問佢bb住新屋玩具房(而家係大仔玩具房,遲d就係細仔/細女房)好唔好, 問佢bb住舊屋好唔好, 佢話bb唔住得新屋, 又唔住得舊屋, 問佢bb住去邊, 佢話要住九龍塘(佢學校0係九龍塘). 最初有時會細力打我個肚一下.
跟住7weeks時, 我同老公, 仔仔一齊睇婦科醫生, 話俾佢聽呢個係幫佢出世0既醫生, 檢查完後, 醫生解釋bb0既情況俾我0地聽, 之後我又俾仔仔睇u/s張相, 話俾佢聽呢個就係bb.
由個陣時開始, 仔仔每日都會kiss bb(kiss我個肚), 話bb可以住0係新屋, 可以俾佢最鍾意0既Thomas火車同bb一齊玩, 話自己鍾意bb, 仲成日問我bb大個會點, 我話bb大個0左, 會變小朋友, 可以同佢一齊玩, 佢話好.
有一次好感動, 我覺得唔舒服, 下晝請病假番屋企休息, 我同仔仔講話媽咪唔舒服, 佢即刻問"bb點呀?" 好關心bb.
你0地大仔/ 大女幾多歲呀?

大宅

要記住唔好比大仔/女認為,要多個bb係分薄左你地對佢既愛
如果唔係大仔/女心理都會唔係咁好,
同佢一齊感覺bb, 係最好的方法, 雖然我呢家係第一胎
不過我教小學, 都見過好多呢d case
要比大仔/女覺得, 佢地的地位反而比以前重要
因為bb也很需要佢照顧和保護, 通常大仔/女都會很樂意的
因為有英雄感嘛..而且覺得父母,bb都很需要佢,
佢覺得自己重要當然就更錫bb啦

別墅

bbtse,

我都問仔仔可唔可以第日幫我手推bb車, 佢好開心咁話好呀! 我同佢講真係唔該晒你肯幫手呀! 佢好開心.
該用戶已被刪除

大宅

大宅

當你設計bb房時或需要買野比bb時,不妨叫大仔/女陪你去做
等佢都比d意見, 佢會覺得自己原來係有責任要幫手
咁樣到你bb出生時, 佢都會錫佢多d, 同埋佢會好肯幫你
照顧bb, 如果你要佢拿東西, 佢都會快手d,

我見我學校有d感情好好的姊弟, 我問佢地媽媽
佢地教我啦, 所以大家不妨試下,
希望可以幫到大家啦

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我個女快五歲,佢知的第一個反應是喊,很厲害,說唔准我要個bb,氹了很久,她終於說為甚麼不喜歡,原來怕弟妹搶她的玩具玩
幸好早排有個朋友生了個bb,囡囡也執了些自己不適合玩的給那個bb,當知道她的擔心後,立即帶她看那堆玩具,又帶她看玩具包裝盒上的年齡指引,同時,我醒起買了一份玩具,還沒給她,於是借機說是細B送給她,佢了解後立即無事,還很開心,甚麼也細B前細B後,完全判若兩人

別墅

我好直接同個大仔講 媽咪有左 bb 再問佢 你會鍾意細佬定細妹呢? 佢即時答我要男仔 ~ 女仔好麻煩 ......
( 好彩我肚個個都係仔 ) 不過我都有同佢解釋 男仔 女仔都係媽咪生喎 你始終都bb既哥哥 希望你會幫我手一齊照顧佢 好嗎 ? 當時佢都好開心咁講 好呀 我係大哥哥嘛

首頁

尾頁

跳至