母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB出世差不多二十日了,啱出世個兩日啜得好大力噶,但宜家次次餵成40分鐘都未吃飽,每次都要我泵翻D人奶出離補俾BB。兩邊胸初時淨係得一安幾貨仔,宜家吃了多奶藥同吃多D飯開始十五分鐘泵到三安度。
BB啜應該多過泵,想請教點解BB仲係吃唔飽?係咪啜得太細力?

侯爵府

畀面勳章

回覆:新手窮媽求助

濕片夠唔夠? 有冇留意自己姿勢岩唔岩? BB係咪真係食緊奶? BB咀郁唔代表食到奶or食緊奶?

大宅

回覆:beiette 的帖子

BB大同細都正常阿,大一日5、6次,細有8次左右。佢啜啜下真係唔知佢有無食到,有時好細力,佢啜咗半個鐘個胸都仲有奶出,根本無辦法清空D奶。

侯爵府

畀面勳章

引用:BB大同細都正常阿,大一日5、6次,細有8次

原帖由 Raccch 於 12-10-12 發表
BB大同細都正常阿,大一日5、6次,細有8次左右。佢啜啜下真係唔知佢有無食到,有時好細力,佢啜咗半個鐘個 ...
咁如果體重正常,濕片夠就ok,同埋如果想知BB係咪真係食緊奶,你可以留意下BB個咀,BB含住乳房既咀型,當佢吸一大啖奶時,個咀型就會變大並維持一段時間,之後當佢吞個啖奶時咀型會變返細,說好似你好口渴,你用飲管吸一大啖汽水,吸既時候你個咀型係keep住唔郁,到吞個下,個咀型先變細~ BB食完奶,你重有奶出唔代表BB冇食夠奶,因為身體造奶可以多過BB需求,有奶剩,身體會get到唔使造咁多奶,如果你唔清or你清剩D,咁身體下次就會造你需要既份量~

大宅

回覆:beiette 的帖子

多謝你嘅詳細答覆如果用泵,點先為止泵清?

侯爵府

畀面勳章

引用:多謝你嘅詳細答覆如果用泵,點先為止泵清?

原帖由 Raccch 於 12-10-12 發表
多謝你嘅詳細答覆如果用泵,點先為止泵清?
其實我覺得用泵係會泵唔清,我一路都埋身餵,我試過用奶泵,但一滴都冇 但我埋身餵,大囡每次都食飽,我覺得你盡量泵,泵到冇奶出就可以啦~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊