親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教需帶備D乜?會比香港凍好多嗎?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Bb1213 發表於 12-10-14 09:23

凍好多!! 首爾得幾度至零下十幾度咋!! 帶夠衫著, 另外要帶蜜糖比小朋友開水飲, 因果邊好乾燥, 好容易會流鼻血架

別墅

Kitbebe: 請問當時您的小朋友穿什麼鞋呢? 因我打算在聖誕節都會帶小朋友去韓國. 衣服可以穿多件. 但鞋不可以的.

伯爵府

回覆 2sister 的帖子

二歲會吾會容易涷親?會吾會易病

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

2sister 發表於 12-10-14 15:51
Kitbebe: 請問當時您的小朋友穿什麼鞋呢? 因我打算在聖誕節都會帶小朋友去韓國. 衣服可以穿多件. 但鞋不可 ...

去淘寶買雪靴, 入面有好厚既毛毛包住對腳, 保暖又舒服

別墅

Kitbebe: 您當時未要帶好多衣服囉?

子爵府

kitbebe 發表於 12-10-14 17:50

入室內熱到爆WOR

kitbebe  不會的, 返到酒店都穿回拖鞋啦!! 衣著就要注意, 入到室內就要脫下.  發表於 12-10-15 11:50

子爵府

Bb1213 發表於 12-10-14 09:23
會落雪

子爵府

引用:Kitbebe:+您當時未要帶好多衣服囉?

原帖由 2sister 於 12-10-14 發表
一定要帶羽絨

瑪瑙宮

2sister 發表於 12-10-14 21:52

又不是很多, 主要帶羽絨褸, 頸巾+帽(must bring)一條貼身長褲穿在內, 或且穿襪褲也可以

瑪瑙宮

andyhui812 發表於 12-10-14 22:27
入室內熱到爆WOR

腳部暖d唔怕, 好少出汗架, 通常都凍冰冰!!

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

真係要買d鞋裡面有毛毛既,因為落雪真係好凍,我係香港有買條雪褲俾佢著,當然入咗室內就會幾熱,冷手套,冷帽同頸巾就不可缺少啦。其實我唔係唔建議小朋友著羊毛底衫,但係入到室內就會出晒汗,如果係既就情願著d厚衫好過,入到室內除咗件羽絨就ok,果次去我都無俾羊毛底衫阿女著。

大宅

我小朋友第一次去韓國係4.5歲. 著superwarm underwear + 樽領棉tee + 樽領fleece top + Pro Cam-Fis90% down / 滑雪著 Ski jacket + Ski pant. 雪鞋貪平, 係 Wanchai 玩具街買(佢話係samples). 記住買滑雪手套, 如果可以最好係韓國買, 我係香港户x城買咗對手套比個女, 佢話玩雪時好cold, 嘩, 對手仔好似雪條咁, 立即係雪場買過對. 怕冷最好帶暖包.

珍珠宮

我覺得韓國好鬼凍, 日本 -10 都冇咁凍......

瑪瑙宮

回覆:打算聖誕帶十歲和兩歲小朋友去韓國玩.

手襪同頸巾用毛冷的不夠暖,因為毛冷有孔,會入風!

子爵府

我都想聖誕節帶2.5歲仔仔跟團去韓國,但又驚佢會好凍好凍,現在都是15/16... ...

大宅

kitbebe 發表於 12-10-14 17:50

請問你有幫o那間訂雪靴又ok的? 可否PM我? THANKS

瑪瑙宮

回覆 littlebobo08 的帖子

sorry, 是兩年前了, 沒有為意是哪間呢

珍珠宮

搵d 東北三省的店就 ok 啦!

人地果面天天風雪飛天, 賣得的, 當然用得著.

廣州果 d 小心啦, 因為根本唔凍, 好多都得個樣 only.

男爵府

引用:我小朋友第一次去韓國係4.5歲.++著superw

原帖由 Ching_Mammy 於 12-10-15 發表

我小朋友第一次去韓國係4.5歲. 著superwarm underwear ...
边隻保暖內衣好?

首頁

尾頁

跳至