美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問吓有無邊隻洗頭水可防脫髮! 我近來脫咗唔少了

複式洋房

Sharon886 發表於 12-10-18 20:05
第一,唔好再用二合一果d。

第二,成日賣廣告果d乜乜「極潤」、「極至修護」....果d.....唔好再用啦!
講得好岩~~~
因為市面上大部份極滑極修護產品都含有大量矽元素同化學蠟質
呢兩種物質都屬於高密度化合物,使用後會積聚係頭皮表層同頭髮表層如果長期使用會有頭油激增或脫髮問題出現

一般而言,普通既洗髮用品係唔可能有效地將呢D化合物一次性咁完全清洗
一定要用一D深層清潔既洗髮產品先可以將呢D化合物逐漸去除
例如深層清潔洗頭水(註:深層清潔洗頭水不能每天都使用)
或者去SALON做一D深層清潔既HAIR MASK(使用三星期至兩個月,每星期做一至兩次)
慢慢將化合物去除

男爵府

引用:個幾禮拜喇!頭頂好似打咗層臘咁,洗極都洗

原帖由 cirkochung 於 12-10-18 發表
個幾禮拜喇!頭頂好似打咗層臘咁,洗極都洗唔甩,試過隔日洗、日日洗、一日兩次、換洗頭水、吹乾、自然乾.. ...
肥皂!可以一試。

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆 cirkochung 的帖子

我都試過兩次...以前都係用沙宣,LUX,潘亭...对上一次半年前,用緊沙宣, "立"咗一星期(我其實當時"立"到CHI手TIM)..之後剪髪時俾髮型師話"立",叫我用佢到買果D,但好貴所以無買,我就買咗tresemme既深層清潔...我用咗一次就唔CHI手啦,再洗多幾次就一D"立"都無,仲好爽TIM. 我諗無乜事我唔會点轉用其他牌子...現家我用緊佢既防毛燥(但無咁爽,但真係少咗D亂毛燥).
結果我即刻收理果支新開既沙宣...俾咗剛剛黎既工人用...希望佢髪質ARM用啦

子爵府

回覆:個頭洗極都咁\"立\"點算呀?

睇情況是洗髮水殘積,不妨用粗鹽洗!
方法:先用暖水徹底弄濕頭髮,雙手拿粗鹽沾小量水成糊狀,按摩頭皮及摩擦頭髮(平常洗頭一樣)請溫柔些,照用暖水沖洗,這時你會發覺頭髮前所未有的油笠,正是所有污穢排出!
最後凍水沖洗,不用再用任何洗髮,護髮用品!
乾後,你會發現頭髮輕柔!
可以防止脫髮,髮色亮澤!
可以取代深層洗髮水!因為市場洗髮用品加左營光劑,起泡劑!日久積存在頭髮變笠,脫髮!

首頁

尾頁

跳至