跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡唔肯食飯,點算

囡囡一日嘈食奶,但就唔肯食飯.呢幾個星期,每餐最多都係食得唔到5 teaspoon,跟住就扭到差不多係highchair跌落地,但我地一講飲奶奶,佢就成個靜晒,仲猛咁點頭.所以每餐都係幾spoon粥仔,然後就食5oz奶.

我地乜野方法都試過,粥仔,麥皮,薯茸,通粉,noodles,但都係幾啖就唔食.而家每到食飯時間我就好掹,但又唔可以大聲鬧.

佢而家週圍跑來跑去,我真係好驚唔夠營養,點算?
思晴妹妹係10-20出世架.係媽媽喜歡的天秤座BB.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 囡囡唔肯食飯,點算

有無試過俾佢同大人同

大宅

小倩講得有道理。
fchou,我BB同你阿B情況一樣,已有一禮拜la,我發覺BB有厚白色舌苔,有口氣,便秘,好似昨日明報所講的”濕熱”情況,昨晚即刻到藥房買開奶茶,昨晚開始到現在一直開奶用。我BB雖然今日依然拒絕吃營養豐富的美味粥仔,但今晚大人晚飯時比左個驚喜我,他竟然手指指要求吃飯!並且吃了三分一碗白飯!我快有舒服日子過啦!

男爵府

fchou 寫道:
囡囡一日嘈食奶,但就唔肯食飯.呢幾個星期,每餐最多都係食得唔到5 teaspoon,跟住就扭到差不多係highchair跌落地,但我地一講飲奶奶,佢就成個靜晒,仲猛咁點頭.所以每餐都係幾spoon粥仔,然後就食5oz奶.

我地乜野方法都試過,粥仔,麥皮,薯茸,通粉,noodles,但都係幾啖就唔食.而家每到食飯時間我就好掹,但又唔可以大聲鬧.

佢而家週圍跑來跑去,我真係好驚唔夠營養,點算?

我個仔情況同fchou個女一樣, 唔知點算好.........

大宅

fchou :
澳門思晴同香港思晴又係有類似問題,真係好頭痛,香港思晴呢幾日又係唔肯食粥,又食多得少同揀飲擇食,食幾啖就lur番出黎,要我抹餐死,飲奶就唔會lur,食其他野就視乎係咪o岩佢口味,今日肯食又唔代表聽日肯食,佢響十月bb之中,已經好瘦,雖然體質幾好,但都好驚佢十月返n1會惹病,仲瘦d添,成日要諗計仔睇下點樣令佢食多d
我家有三個妹...

洋房

我個女呢排都係唔多願意食飯, 但超級鍾意食紫菜, 所以就試用紫菜包飯菜俾佢食, 包下包下, 食左成碗飯! [quote]

侯爵府

好媽媽勳章

kobe又係好like食紫菜,有時我又係用紫菜比佢送粥,但就一啖紫菜一啖粥 :lol: 雖然知道咁樣唔係幾好,但總好過一啖都唔食,有時就要出動d佢未見過o既玩具,尤其係車,咁佢就明明樓緊計都會乖乖食,唉...總之日日餵佢就好似如臨大敵咁啦... :cry:

複式洋房

恩恩食飯都ok, 我地現在堅持同恩恩一齊食飯. 食飯食得好可以有貼紙 (食完或自己用匙羮食), 恩恩房門有一張白紙用來貼貼紙. 我地都無其他食品, 只有正餐. 如果恩恩肚餓, 可以食得好. 恩恩好多嘢都食, 其實奶對她來說不重要,有一次病要介奶, 她都冇所謂.

首頁

尾頁

跳至