在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:ftm一曰用一百元算吾算多?

唔多

子爵府

畀面勳章

吾多...如果計埋買餸...呢個數目煲埋湯唔夠TIM WOR
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

男爵府

我每日都要用5~6百 一百蚊轉個頭已經唔見左

伯爵府

我一日不定,有時用80蚊倒,有時用200蚊倒,如果要入貨就300蚊倒,

大宅

買條魚都冇咗$30-40, 肉$20,菜$10,未計煲湯。

$100唔夠用就真!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

我就(2大1小)一星期煮五日飯,我平時計每日晚餐$3o左右一餐(有$5分蔬菜或瓜類).好抵
有時煲吃埋D喳又可以當餸
早餐$2o-25,午餐$15-20。

大宅

回覆 asumimak 的帖子

有時煲湯/滾湯吃埋D喳

別墅

唔多

伯爵府

已經好好

男爵府

唔多

大宅

唔多,不過自己要量入為出,夫妻諒解。

男爵府

當然唔多,淨計買餸、午餐出街食剛好。買埋日用品超哂支

禁止訪問

伯爵府

唔多,我一日洗百幾,只係買餸同飲品,如果中午外賣埋就2百一日

大宅

引用:一家三口每日都係100蚊,正常

原帖由 chengkwaiyung 於 12-10-26 發表
一家三口每日都係100蚊,正常
Me too 已經盡量忍住

水晶宮

我兩個月後都做ftm喇, 屋企兩公婆+一個兩歲仔, 都係諗住預每日$100買餸, 兩三日先煲一次湯, 好彩我老公鍾意多菜少肉, 所以唔煲湯o既話, $100/日應該夠用, 依家我老公放假會煮飯比我食, 有時佢整一餐餸只需$50-60, 當然唔可以望有海鮮食啦~ 一星期預三日食cheap野 (已得到老公同意有時可以清清地整下焗飯/蒸飯, 煮下湯粉之類), 到禮拜尾有凈多d錢就可以買d貴少少o既餸, 同埋一星期有一人返外家食, 一日返奶奶度食, 咁就慳到兩日買送錢

至於早餐同中午, 其實可以好慳, 我個仔早餐通常唔多食, 因佢一瞓醒一定要飲一大支奶, 而我通常早餐+中午grouip埋一餐食, 中午因為要就個仔, 所以會早少少食, 煮下粉麵通粉 (如果得我自己, 我可以買包方包整三文治, 一包麵包起碼可以食兩三日)

如你話計埋買日用品一定唔夠, 好老實講, 你買支洗衣液平平地都要預$50啦, 牙膏又要$2x/支, 仲有沐浴露cheap cheap地都要$3x/支啦

水晶宮

SZESZEWAHWAH 發表於 13-2-16 10:54
唔多,我一日洗百幾,只係買餸同飲品,如果中午外賣埋就2百一日
如果想慳錢, 唔好食咁多外賣, 自己花少少時間煮個麵, 再唔係間唔中食下M記都好平, 不過要食超值套餐
你外賣一個粉麵預$20/碗丫, 自己煮只需幾蚊雞成本咋

伯爵府

引用:Quote:SZESZEWAHWAH+發表於+13-2-16+10:54+

原帖由 cherrieloy 於 13-02-21 發表
如果想慳錢, 唔好食咁多外賣, 自己花少少時間煮個麵, 再唔係間唔中食下M記都好平, 不過要食超值套餐:wahaha ...
我自己煮都唔平一碗,因為我大食會落好多餸,又鐘意食米粉自己煲湯底,豬潤同肉都先買十幾蚊,重要落雞絲火腿炸菜,
好小就咁公仔面,會無胃口,所以外賣好似平d,m記我又唔like食mouth:
養我米貴

大宅

都係吾夠架,咪唯有自己食小啲囉!

大宅

一日一百唔算多﹐係唔夠...

首頁

尾頁

跳至