自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想知道大家會用當地語言教小朋友數學,定係用廣東話教呢?我住在一個法語城市,而我法語又只有基礎水平,但好迷惑究竟用法文教定用中文教好?因為發覺囡囡認數字好差,講和寫ok,但經常唔認字,但認中文字又冇問題,老師又叫我和他多練習數字,所以好煩惱!

大宅

回覆:想請問在外國的家長教小朋友問題?

請問有冇人答倒我呀?

男爵府

佢返學用咩語言當然用咩語言啦。。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

小朋友first language 係乜

我小朋友係cantonese, 所以我用cantonese 令佢明白之後再用返英文講。

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:我想知道大家會用當地語言教小朋友數學,定

原帖由 cholebaby 於 12-10-27 發表
我想知道大家會用當地語言教小朋友數學,定係用廣東話教呢?我住在一個法語城市,而我法語又只有基礎水平, ...
在家全廣東話。

My Two Princess

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:小朋友first+language+係乜 我小朋友係can

原帖由 我愛Corina 於 12-10-27 發表

我小朋友係cantonese, 所以我用cantonese 令佢明白之後再用返英文講 ...
我冇用英文講返

大宅

引用:小朋友first+language+係乜 我小朋友係can

原帖由 我愛Corina 於 12-10-27 發表

我小朋友係cantonese, 所以我用cantonese 令佢明白之後再用返英文講 ...
佢母語係Cantonese ,之前係用中文教,但我心急又用法文教下,搞到依家好似好亂咁,我都覺得用中文教佢理解能力好D,但依家轉番又好似要重頭再教過,係咪大多數都用母語教先比較好呢?

大宅

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+12-10-27+發表

原帖由 pigpig 於 12-10-27 發表
我冇用英文講返
咁妳小朋友學習進度如何呀?其實在家我們都講廣東話,祗係我想她學多點法文,怕她追唔倒進度。

侯爵府

我係法國,仔仔兩歲,教數字教法文,其他顏色/形狀都教英文先,自己覺得數學一定要用first language, 培養數感有效率啲

我first lang中文,你而家用法文問我加減乘除心算,我係用中文諗點計然後用中文->英文->法文回答(我法文仍然處於學前階段),我唔想我仔都係咁

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

係屋企廣東話

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

琥珀宮

引用:Quote:我冇用英文講返咁妳小朋友學習進度如

原帖由 cholebaby 於 12-10-27 發表
咁妳小朋友學習進度如何呀?其實在家我們都講廣東話,祗係我想她學多點法文,怕她追唔倒進度。

...
大女英文好0K,完全冇問題。細女就說話較慢,因為中英搞埋一堆,但我相信冇問題的

首頁

尾頁

跳至