在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我自己做HR都覺得如果被公司裁好搵笨:

1) 公司用通知期, 唔俾通知金, 美其名係俾時間你搵工, 而一毫子都唔洗俾多
2) LAST DAY 係12月31日, DOUBLE PAY同在職同事一樣, 公司又係唔洗俾多
3) 遣散費重少過公司供嗰筆MPF, 公司又係唔洗俾多一毫子

我係D賤老細嘅話都裁人啦!

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

如果知道係咁, 早走不如遲走, 找一間有多啲benefit 的好了

別墅

回覆:我公司裁員好搵笨

勁Sick leave 搵工

男爵府

nowadays most company do that. our company have 8 weeks notice. in the past, all paid in cash, now notify u 2 months ahead. so during these 2 months, people come late leave early, snake out for job interview..

遣散費 have to fit the minimum requirement of hte labour law, i.e. 2/3 of your monthly salary or cap by the ceiling... so if you are high paid staff, then yes.. you won't be getting anything as employer's MPF contribution is already over the limit..

but at least you got your double pay... so most of the senior position staff, they will resign by their own, only small potato like me, will wait for the lay off package..

複式洋房

我個陣都係遲到早走去見工

水晶宮

係甘ka la...d 公司點會死錯人..

大宅

即係間間裁員的公司都可以用樓主講的方法嗎..?

SWtwins  如果你D MPF回報好好, 多過遣散費, 僱主係唔洗俾多架!  發表於 12-10-31 16:53

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

3) 遣散費重少過公司供嗰筆MPF, 公司又係唔洗俾多一毫子

點解 , 按道理欠數僱主要俾埋 ??

SWtwins  就係低過MPF嗰筆, 咪唔係俾多囉!  發表於 12-10-31 16:50

複式洋房

如果一D遣散費都冇, 真係早走早著

大宅

好媽媽勳章

但layoff....自己攞返 (2/3 X year of service) 唔洗放喺mpf到等65呀....

SWtwins  咪又係自己錢!  發表於 12-10-31 16:51

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 SWtwins 的帖子

LAST DAY 係12月31日, DOUBLE PAY同在職同事一樣, 公司又係唔洗俾多

唔係好明呢點。可唔可以解釋多少少? 

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

引用:回覆+SWtwins+的帖子 LAST+DAY+係12月31日

原帖由 RAA 於 12-11-01 發表
回覆 SWtwins 的帖子

LAST DAY 係12月31日, DOUBLE PAY同在職同事一樣, 公司又係唔洗俾多
我都想問....我都唔係好明

Childhood is journey, not a race.

子爵府

好似我公司咁,MPF係供15%, touchwood如果被裁, 公司一直所供嘅供款相比起遣散費為多,咁我公司就唔再需要俾遣散費嘞

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

想問如果layoff....自己攞返 (2/3 X year of service), 如少過公司供嗰筆MPF, 剩餘果D錢唔係仍然放係MPF, 65歲拎咩?

定係剩餘果D錢沒有了?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

2) LAST DAY 係12月31日, DOUBLE PAY同在職同事一樣, 公司又係唔洗俾多

唔明?

首頁

尾頁

跳至