單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我上星期5 , 第一次約見當值社工, 會面後 他說會幫我開FILE, 而且會找社工跟進還會幫我注明要申請體恤安置, 想問一下大家, 這樣的話是否 初步 社工覺得我是合資格呢? 他說約一星期 左右 就會有社工跟我聯絡, 那我要準備什麼嗎, 有點擔心另一個社工不幫我申請 體恤......

禁止訪問

大宅

回覆 怪獸@媽咪 的帖子

你用咩理由申請體恤安置?
我都係單親架~~
小b仔晉熙相簿 傻豬晉熙BB 26/10/05 3:02AM 係屯門醫院出世啦 出世 ~ 2.97KG 轉身:21/03/2006 31/10 ~ 3.18KG 1ST牙:13/05/2006 10/11 ~ 3.57KG 識坐 :17/06/2006 26/11 ~ 4.66KG 識行 : 13/01/2007 31/12 ~ 5.85KG 出水豆:19/02/2007 03/02 ~ 6.96KG 14/03 ~ 7.96KG 09/05 ~ 8.66KG 28/10 ~ 10.48KG 22/01 ~ 11.6KG 80CM 27/04 ~ 12.5KG 86.5CM

別墅

我都想知,我去過社處,社工話單親無特快,同普通申請一樣

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 s2 的帖子

其實當值社工都有解釋係要阿頭做最後決定 , 但因為之前 看到很多媽咪都話社工唔肯幫佢哋申請體恤, 所以依家社工會幫我跟進, 會唔會有少少希望呢?

大宅

回覆 CATHY_0122 的帖子

我個CASE 比較複雜 我老公係外國人 我個仔係外國出世 但佢欠債 走咗 失咗蹤... 咁我6月份就帶咗阿仔返香港

社工叫我申請綜援 , 1個月就批咗 但係 我返香港之後係住係細佬個度 (公屋) 綜援個姑娘 叫我一定要搵地方搬,佢話間公屋只可以暫住... (但係真係搵唔到 我個仔未夠3歲 ... 唐樓, 分租根本無可能, 劏房又貴又危險)

再加上我住緊細佬個囡囡間房而佢囡囡 搬咗去我阿媽度住.....
依家我細佬仲要同佢老婆搞離婚 而佢老婆係長期睇開精神科, 佢有情緒病....

上星期5, 我打去綜合家庭服務中心 同當值社工講我嘅情況 佢都一直無提到體恤安置, 只係開解吓我, 之後我再打去問佢係未有體恤安置可以申請, 佢都話申請唔到 (因為我無離婚 ) 佢話房署唔接受 好難申請.....(總之講咗一埋理由係無辦法)
我就同佢講我已經入咗紙申請公屋 仲有NO. 而且有寫聲明書 ( 老公唔係香港人 無居港權 要寫聲明書作實 )
佢聽完之後就問我 公屋有無我嘅名 我話無, 佢就約我當日下晏見面啦.

見咗15分鐘左右 再清楚知道一D 細節 佢就話會幫我開FILE 會有社工跟進我嘅CASE 同埋會註明申請體恤安置 佢話大約一個禮拜到, 會有社工跟我聯絡. (其實最初打去問 都係想試吓得唔得 預咗社工係唔幫我..)

依家 仲等緊社工打比我....... 希望遇到一個肯幫我嘅社工啦

男爵府

如果那個社工肯幫你,那你真是遇到貴人了。有些比你還差的都申請不到。。祝你好運。起碼你都有地方住,有家人照顧。
女人要自重自愛,但現實告訴我們,自愛的女人無人愛,只有好好的愛自己 。女人不壞男人不愛。

禁止訪問

大宅

請問間公屋有我和阿仔名,戶主是C6,如果離婚後可否分戶?情序係點?thanks

男爵府

回覆 sein 的帖子

係,好多姊妹都說要遇到好又肯幫你的帆社工真係好難架!因為要申請恩恤要有好多文件做,而且做完後很多時都比主任否決,白費心機, 所以祝你好運! 

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

無得怪社工,因為近年太多單非,一拎到身份証就叫離婚,仲叫生叫死要人派間公屋俾佢地。

我識既社工,9成都做到死。
不知所謂的乙陸!!!

別墅

回覆:申請體恤安置一問

我都覺,見過好幾個社工處理我未婚懷孕,社處果個最差,等左成兩個幾月先約我,琴日去見左,問返d基本野然後就問我有無問題問,之後因為我見佢先前都有其他社工,同佢地傾好曬,之後我答佢無問題就同我88了

首頁

尾頁

跳至