夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

睇咗夫婦情感一段時間,好多時睇到離婚都覺得好可惜.同時學識咗好多嘢,最為有用係自我反醒.我同C6十幾年啦,我哋當初愛到眼中只有對方嘅存在每件衫.每對鞋每部電話都係一式兩件嘅情侶裝,係旁人都感受到我哋嘅甜蜜.....唔知由幾時開始淡晒.好似4.5年前吧,最誇張我哋試過兩年分房瞓,曾經有過疑似外遇,但無經證實,直至上個月我以為我忍無可忍佢D性格,我覺得自己為頭家好辛苦都無佢痛錫,我以為我真係可以離婚.於是我決絕地提出離婚.佢竟然想咗一晚之後同我講條件只要比佢見D仔女佢肯離........慶幸整個過程我身邊有一好友不停咁同我分析問題,不停咁教我提醒我,回顧過去......令我驚覺原本我仲好愛我C6,我終於行出了十幾年來第一步,我去道歉,我去講我愛佢,我去主動....原來一D都唔難,原來大家感覺還在,只是大家無去經營.一直都以子女為首,全部心機去晒D子女度忽略咗佢,我檢討過自己,無論過去大家幾不是都應該放下過去.好好咁從新去經營呢段婚姻,呢期每次同C6攬作一團時,原來身邊D小朋友會係咁開心,咁快樂.....雖然我而家先開始發現問題所在,而家先去正視.我唔知我是否真的共C6白頭到老....起度希望可以提醒各位,婚姻係唔可以懶惰,唔好以為自己付出晒比屋企就會有完整的家.原來肯去為C6付出也很幸福的.心機唔好全情去晒D仔女度記得分D俾C6,到D仔女大咗時,最終發現可能得返C6一直陪伴自己身邊.

penpen424    發表於 12-11-16 16:42

別墅

回覆:借鏡

你講得岩,每對夫妻都曾經互相愛慕過,擁有一模一樣既東西令人羨慕過,但係好多時時間耐左,多左d仔女就忽略左身邊既另一半,我而家都類似咁…我都要反省下…

CY826  大家齊齊加油!!!  發表於 12-11-13 15:16

大宅

你識咁諗,你 c6 好幸福~
奶野...跌得好痛添...   

大宅

thx for sharing ,..當大家想要離婚的時候..要仔細想想是否到無可挽救的局面..

不過如果有小三就另作別論
因為主導權不在女方這邊了

祝樓主和你c6 白頭到老 的確婚姻係需要經營啊

大宅

回覆:CY826 的帖子

子爵府

環保接龍勳章

祝福你們一直走下去...

侯爵府

樓主做得好

子爵府

環保接龍勳章

http://www.snopes.com/glurge/carry.asp

你的故事令我想起這篇文章...

CY826    發表於 12-11-14 10:16

男爵府

認同!父母感情好,先係對子女最好既環境,子女先會覺得,家係最安全既避風港,出面受左咩都只要回到家就唔怕。家父成日都話,我地係三角形,無左邊個,個家就唔完整...

侯爵府

CY826 發表於 12-11-13 15:05
睇咗夫婦情感一段時間,好多時睇到離婚都覺得好可惜.同時學識咗好多嘢,最為有用係自我反醒.我同C6十幾年啦, ...
恭喜哂呀, 成日睇呢板多數都係衰野, 睇到你地好返, 真係好登你開心呀~~~要加油呀!!!!

珍珠宮

hello_kristy 發表於 12-11-13 19:52
認同!父母感情好,先係對子女最好既環境,子女先會覺得,家係最安全既避風港,出面受左咩都只要回到家就唔 ...
Agree。為了子女著想,應該好好修補夫妻感情。

水晶宮

引用:睇咗夫婦情感一段時間,好多時睇到離婚都覺

原帖由 CY826 於 12-11-13 發表
睇咗夫婦情感一段時間,好多時睇到離婚都覺得好可惜.同時學識咗好多嘢,最為有用係自我反醒.我同C6十幾年啦, ...
非常同意

大宅

也許,合久必淡,我也剛經歷過,要不致於合久必分,就要用心經營。
我剛過度了,感覺大家比以前更關心對方,我溫柔左好多lar(讚自己),佢也送上一些小心意,唔算什麼禮物,只是有好野食特登帶回來比我,見我唔舒服又會問候幾次,這幾年都冇lor我好易滿足呢!
希望你同老公也能一起大步走,永結同心!
大家得閒多d上來分享經營婚姻的心得啦!那管只是些小動作、小把戲,都分享下啦!
生活情趣真的好重要呢!

CY826    發表於 12-11-16 10:28

水晶宮

非常同意.

有時會覺得一對夫婦, 因為男方有第三者離婚, 究竟係咪真係男方有第三者先呢?

好多太太生完BB後, 將個心, 時間都比哂小朋友, 完全忽略咗老公 . 其實, 變心既可能係"太太"在先.

天空之城, 快樂之地

大宅

回覆 PCCW2319 的帖子

同意!先排吵架,老公就是投訴我"變左"
原來我投入揍仔,老公呷醋!

複式洋房

別墅

認識瑞士牛牛第一回

大宅