自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

轉咗 FULL~TIME 媽媽都十年啦 !年年睇住 "強積金 "蝕錢...@~@ ,雖然都唔係多,但都係我工作搵番嚟 .
點解唔比我們呢啲媽媽可以取番喎 ,要等多 20幾年後先有得攞 ,到時唔知仲有冇 $$以收呢??

janeclare_leung  其實你可以宣誓話唔做野可以拎返架喎  發表於 12-11-14 09:09

公爵府

親子王國15週年勳章

回覆 yukilau 的帖子

我媽咪果時去宣誓話唔會再做嘢就響退休年齡前拎番晒D強積金

侯爵府

回覆:FULL~TIME 媽媽強積金心聲

我啱啱做左ftm ,如果將佢100%轉做保本,可以減低蝕錢風險嗎?

愛是恆久忍耐......

子爵府

都要蝕手續費同基金日常開支費用。

貪官許仕仁係強積金成立首要官員,你話佢無貪污,搵鬼信。

如有遊行赞成取消,我一定出席!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我啱啱做左ftm+,如果將佢100%轉做保本,可

原帖由 新紮媽媽 於 12-11-14 發表
我啱啱做左ftm ,如果將佢100%轉做保本,可以減低蝕錢風險嗎?
保本增值能力低再加埋要俾手續費,冇so

侯爵府

引用:都要蝕手續費同基金日常開支費用。貪官許仕

原帖由 reverof 於 12-11-14 發表

唉…人地澳門年年派錢,我都就要為拎返啲血汗錢費神。香港呢十幾年真係唔知搞乜,不斷為啲我地唔應該suffer 既問題而搞到社會分化,費煞思量…

愛是恆久忍耐......

珊瑚宮

引用:轉咗+FULL~TIME+媽媽都十年啦+!年年睇住+\"

原帖由 yukilau 於 12-11-14 發表
轉咗 FULL~TIME 媽媽都十年啦 !年年睇住 "強積金 "蝕錢...@~@ ,雖然都唔係多,但都係我工作搵番嚟 .:thinki ...
呢個明顯係好心做壞事,政府不肯承擔嘅後果。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實夾埋供左幾多錢都唔知

大宅

我都想拎返,但宣誓後若將來想返出黎做嘢點算好?

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

reverof 發表於 12-11-14 08:31

我都係咁話....份強積金真係有血有汗, 睇人哋蝕我舊錢, 真係好肉赤....我又唔見得我退休之後, 份強積金對我生活有幾大保障....唉, 如果癈除, 真係大把人舉手舉腳贊成.....

男爵府

引用:回覆+yukilau+的帖子 我媽咪果時去宣誓話

原帖由 oiyau2005 於 12-11-14 發表
回覆 yukilau 的帖子

我媽咪果時去宣誓話唔會再做嘢就響退休年齡前拎番晒D強積金
而家無得宣誓啦,想羅都唔得。

伯爵府

好媽媽勳章

好似話近幾年改左了,移民亦查緊了。

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

珍珠宮

前年有朋友宣誓返大陸做野,唔會再喺香港,最後拎得返晒所有強積金,不過佢果時要d文件都幾煩,又要大陸公司信、大陸住址證明等等.

珊瑚宮

畀面勳章

坦白講如果大環境係差, 蝕錢我都接受, 但而家係比班基金佬D handling charge 食緊我D錢, 最衰係連保本 (班基金經理係唔洗點理) 都鬼死咁貴 handling ....

男爵府

畀面勳章

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:都要蝕手續費同基金日常開支費用。貪官許仕

原帖由 reverof 於 12-11-14 發表

Me too

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

去宣誓話唔會再做嘢就可以提早攞番架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

esmehouse 發表於 12-11-14 10:06
去宣誓話唔會再做嘢就可以提早攞番架

要少於 $ 5000 先可以 去宣誓話唔會再做嘢 取回 ,

別墅

講真 ,做媽咪既要照顧小朋友 , 都唔工作咗 10幾年 , 唔通要等到 啲 $ 蝕到得番 $ 5000 ,先可取咩

啲" 嘜 員 "日日攪攪攪 , 但呢個問題又唔見有人做嘢 ! 幫吓我們.

首頁

尾頁

跳至