論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

depends how old and the no. of your kids..
i did when 2 kids are 4 and 3..now no la...

if your maid needs to take care of your kids...remember to tell her first 'to take care of kids'...not just for having meal together. may need to remind her everytime before you go with her!

also, asked your relatives & husband not to give her food...you are the one to give...

my experience : 1) my maid sat down and 東張西望, 如為自己去飲
2) 奶奶, 姑奶勁叫海鮮, 但我地唔食, 於是益哂工人.

唔好做怪獸家長, 亦唔好做 "怪獸老板" , 等工人以為easy money
no pain, no gain.
no hardworking, no bonus

男爵府

小紅梅 發表於 12-11-15 12:39
出街要工人幫手大家去食乜都預埋佢,但如果工人在家工作/休息,我出去食唔會預佢,會預早叫佢自己煮

...

me 2

珍珠宮

好媽媽勳章

小朋友細個時(BELOW 3)就會,
E+小朋友8 & 11歲,
新姐姐上任2個多月,
我未帶過佢出去食飯.

係屋企都成日話飽, 帶佢出去做咩姐.

333s    發表於 12-11-15 17:33

象牙宮

yiu_mimi 發表於 12-11-15 13:43
但佢出到去唔係點幫到手,只坐同食呢
阿B我同99照顧

佢出到去唔係點幫到手,只坐同食呢,
你想佢幫你, 佢想 only 食. 下次唔使佢去囉. so simple

晚飯時, 都見唔少家庭帶工人... 小朋友跑...工人坐同食. 62.99 爸爸 追仔. 如果雇主"我願意"唔係大問題啦.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

ruth210 發表於 12-11-15 16:39
depends how old and the no. of your kids..
i did when 2 kids are 4 and 3..now no la...
i like this sentence ""no pain, no gain. no hardworking, no bonus"

there is no free lunch in the world. we do then we get. everything no free.

boss pay us as we worth for value..

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

好媽媽勳章

回覆:你地會帶工人去飲茶/出街食飯嗎?

如果我要帶晒3個細路出街先會(因最大都未到3歲),否則寧願自己辛苦d,家庭樂開心好多

男爵府

BK Milk勳章

回覆:yiu_mimi 的帖子

我會睇個工人表現囉!如果佢平日做嘢ok,又懂得照顧個小朋友,d仔女年紀仲細就搵佢幫手呢!但好似有d樓主咁講,個姐姐只識出到去食,又唔會幫手或根本幫唔到手,你玩過一穫都知係點,咁以後可以留低佢屋企啦!:;pppp:

男爵府

我的姐姐做野算幾好,我地出街食都預埋她,當一餐比她休息不要煮都好啊。

男爵府

我的姐姐做野算幾好,我地出街食都預埋她,當一餐比她休息不要煮都好啊。

珍珠宮

試過幾次 only。家庭聚會屋企人好樂意幫手,2 公婆帶埋個仔就好 enjoy 3 人行o既時間,絕對唔想 include 工人。就算我自己 1 個都成日帶個仔去食o野,習慣o左我又覺得冇乜o野

水晶宮

如果我需要工人幫我,我會帶佢去.
如果我唔需要工人幫我,我唔會為左帶佢去食野而帶佢去.

別墅

remarks : sometimes even you want to bring maid out, she may not want to (if she can choose)
she would prefer 偷下懶

for example : you pay for her holidays to work for you, she'd rather no pay but holidays with friend.

有時, 始終工人想自己一個青菜, 好過同你一齊鮑,
僱主都是, rather taking care of kids than have maid to be with us.
but we have no choice if kids are young

she will feel embarrasing, doesn't know what to do.

不過日久見人心, 有D工人擺個心同你摶命..

大宅

引用:我會帶埋姐姐去,除非場合唔適合,不過講真

原帖由 beanlala 於 12-11-15 發表
我會帶埋姐姐去,除非場合唔適合,不過講真就算帶埋姐姐去,我都會自己照顧番小朋友,親子時間要把握,咩都 ...
通常我照顧先,叫姐姐食,之後佢會主動照顧,我就食。我唔介意佢食先,個女係自己,預左要照顧了

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:Quote:原帖由+ecling+於+12-11-15+發表我會

原帖由 yiu_mimi 於 12-11-15 發表
如果99都去照顧阿囝呢?
我唔會俾佢照顧的,不拖不欠!

主 賜 平 安

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

我工人起初來時叫佢一齊去食飯佢死都話唔去,要閙話宜家我要妳幫手呀,咁佢先死死地氣去左果一次。其實我唔需要幫手的的,但有個人幫小小的話也無防。不過佢出到去一舊木咁坐道。

之後冇叫。

最近仔生日出去食飯,諗住俾面佢問下佢,仔生日喎不如一齊出去食好唔好,佢只回句"no"。咁,我知咩事啦,以後真係唔再叫了!

大宅

已前嗰個我會帶,因為我當佢係屋企人。而家嗰個,算把啦!

珍珠宮

引用:depends+how+old+and+the+no.+of+your+kids

原帖由 ruth210 於 12-11-15 發表
Thanks for sharing

珍珠宮

引用:如果我要帶晒3個細路出街先會(因最大都未到

原帖由 twllc 於 12-11-15 發表
如果我要帶晒3個細路出街先會(因最大都未到3歲),否則寧願自己辛苦d,家庭樂開心好多

...
Yes, I agree 家庭樂!始終工人是外人!

複式洋房

首頁

尾頁

跳至