少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

本身住名校區唔係因為想仔女讀名校,只係因為呢區有平唐樓出租。

我有一對龍鳳B,今日歲半,剛剛今日要去一間非牟利幼兒園面試。
無可否認, 我對小朋友好多野都唔識,因為兩個同年紀,好多時佢地會講BB話對答,而且學習唔專心,當日常只有一個人照顧小朋友時,比較難與只係單對單教學相比。

今日面試,小朋友無喊,乖乖坐響陌生地方玩,我己經好安慰,響我心目中已經PASS。

老師問左好幾個問題,我已經知道我地同呢間幼兒園無緣份。

問題一: 識唔識講野?(呢個問題好正常)
問題二:識唔自已除鞋?(我答:唔識)
問題三:識唔識自已除褲? (我答:唔識)
問題四:識唔識自已食飯? (我答:依家開始練習緊)
問題五:食倒幾多飯? (我答:食倒大人飯大半碗,係爛飯)
老師回應:要食大人飯架啦,咁咪唔識咬野?(我答;唔會, 有食什糧架,餅乾,面包呀,食爛飯係因為練習自己食,爛飯易筆,唔會倒出黎,有時會成個碗掉左去架)
老師回應: 吓, 唔得架喎,你要唔俾佢掉架!(我心諗:其實佢地有時間唔中開心得過頭,所以掉飯碗,不過我無特別解釋)
問題六:有無偏食? (我答:無)
問題六:介左片未?(我答:唔識)
問題七:瞓覺有無特別習慣? (我答:食手指)
老師碌大眼回應:吓,係呀?(佢D反應大左D卦)

老師總結:其實佢地脾氣都幾大喎,你地太過遷就佢地啦!

我(有少少無名火起):其實唔算,我希望你明白,兩個小朋友都係兩公婆湊,朝早一個睇兩個,夜晚同六,日先得兩個人照顧,好難同單對單相比架!

老師即刻:哦,係呀!

我唔係為自己兩公婆辯護,只係想講未湊過孖係唔會有呢D感受!

亦因為見面唔夠10分鐘就斷定佢地脾氣大,我唔甘心!

最後,對唔住,我認我D小朋友係好多野都唔識。係我唔好囉!

禁止訪問

回覆:SWtwins 的帖子

複式洋房

好恐怖嘅學校請問係邊區!我個仔一歲九個月,除咗識講嘢外,其他佢所問嘅問題全部都唔識唔駛唔開心,唔讀也罷,想期望歳半BB識十行全能咩

SWtwins  九龍城  發表於 12-11-18 00:18

侯爵府

我個人來說, 好討厭呢類型學校/老師, 因為就算俾小朋友考入, 佢地都唔會善代我小朋友, 只會對佢地講: "吓! 你唔識XXX" "呢樣又唔識"...

我唔想小朋友O既學習興趣, 被老師摧殘!

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

我中學時, 有個同學幼稚園及小學讀某名校, 無錯佢英文頭兩年係全級第一, 中三已經俾其他人趕上

但我好記得一樣野, 佢入我地呢D普通中學, 一D都唔開心, 時時話會轉學, 不斷以外在O既野, 表現自己與眾不同, 而呢D"外在"O既野, 我覺得係講大話, 吹噓自己有錢, 識名人....

現在回想, 覺得佢好可憐, 自信健立於一些, 旁人根本不在乎的東西上....我不希望自己的小朋友在這種價值觀中長大

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

回覆:名校區N1面試體驗

咁嘅名校,真係收都唔讀:;pppp:, N班返去學自理學紀律,咩都識駛鬼讀。

水晶宮

老師問家長幾條問題, 就斷定小朋友大脾氣?
咁咪仲叻過睇相的江湖術士?

子爵府

唔洗唔開心,名校係咁架啦!所以我唔會幫個女報名校,我唔想佢啲自信心被老師打擊,同埋細路仔要需要建立自我既價值觀,呢啲名校絕對有負面影響,其實佢地不收也罷!再者,乜都識,咁讀黎做乜?

子爵府

回覆 shirleyying 的帖子

其真佢係咪名校我唔知,只不過我住係名校網,呢區D幼兒園(非牟利)選擇唔多,而且競爭應該幾大, 我D小朋友係報全日,咁佢地想教得舒服D咪收D好湊嘅小朋友囉!
依家改變策略, 改去黃大仙區,甚至九龍東啦, 無謂自己唔開心!

shirleyying  support你,快樂的童年是最重要的  發表於 12-11-19 11:35

珍珠宮

伯爵府

環保接龍勳章

你個b歲半定3歲半呀?

SWtwins  我對b兩個加埋剛剛三歲,哈哈  發表於 12-11-20 00:00

大宅

凑孖同凑一個真係好唔同,有時真係好難話教佢地好多野。一對一會肯聽你講,跟住做。兩個坐埋一齊就開始搞搞陣。老師一對N應該明先啱。佢咁冇耐性,不讀也罷。

男爵府

老師應該知歲半B有邊D應該識,邊D應該唔識.
佢問個D大部份我個仔2歲幾都未識喎.

子爵府

I_O_U_baby 發表於 12-11-20 15:20
老師應該知歲半B有邊D應該識,邊D應該唔識.
佢問個D大部份我個仔2歲幾都未識喎.
...

其實佢可能只係想評估下個小朋友嘅程度去到邊度, 唔係一定要識先收, 不過佢俾我嘅感覺, 佢d反應, 令我唔愉快, 你嫌我d細路麥都唔識我甘心命抵, 你話我d細路脾氣大我就唔多忿氣囉!

子爵府

回覆 no_mood 的帖子

係呀, 兩條友仔成日睬我都傻, 有時又好驚佢地真係學習遲緩, 不過佢地兩個好friend, 好好感情架!

大宅

我對孖B,日日爭野和鬧交,不過有時又hug又kiss, 又話好中意對方,俾佢地激死和笑死。孖B需然識既野可能冇人地咁多,但自小有人陪住長大,又有互動,競爭和模彷,我覺得會醒目和識變通。凑孖不容易,大家努力!

SWtwins  好感動, 謝謝!  發表於 12-11-21 10:38

別墅

唔使唔開心!得嗰歲半人仔,識講嘢同自己玩已經好叻叻,其他問題根本多如,佢地係咪以為自己in 緊k1吖

男爵府

SWtwins 發表於 12-11-20 15:41
其實佢可能只係想評估下個小朋友嘅程度去到邊度, 唔係一定要識先收, 不過佢俾我嘅感覺, 佢d反應, 令我唔愉 ...
明白,我覺得學校揀小朋友時,其實家長亦可揀老師同學校,
小朋友係度度過佢地既童年,其實老師是否友善,有愛心真係好緊要.

我上年都有IN 過九龍塘一間學校,
我個囝唔識砌LOGO,老師即好似好驚訝咁話,
下,乜佢唔識砌LOGO 架,
比我感覺好差,佢既語氣比我覺得15個月唔識砌LOGO係低能咁.
所以佢就算收我都唔會讀.

小朋友仲細, 佢地未識點正確去表達情緒,
不滿就發脾氣都好正常,
我囝到宜家都係一唔LIKE 就話打呢樣打呢個樣,
係要時間去教育佢正確的表達方式.
老師從事幼兒教育工作,應該比家長更專業更有耐性

SWtwins  屎囉, 我兩個18個月莫講話LEGO, 疊積木都未必PASS!  發表於 12-11-21 10:30

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

珍珠宮

這些問題北區幼稚園in N 班也有問

SWtwins  的諗北區D競爭大到無朋友!  發表於 12-11-22 07:46

首頁

尾頁

跳至