嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

對B18個月,只係講BB話,唔多聽指令,成日唔專心,受對方影響,有人教分開兩個教,但一人湊好難,有無有經驗媽媽可以教我點教!

大宅

回覆:教孖B

我都好煩惱教的問題

大宅

我孖B都17m也是成日只識講BB話,但醫生話孖B遲講野好正常。你有冇幫佢地報定N班?同多D小朋友相處會乖D,亦會學多D野架!佢地哥哥宜家2歲半,自從入左N班比以前叻左好多也乖左好多

子爵府

回覆 raicar 的帖子

有報,不過收唔收好難講,就係麥都唔識,D幼兒園未必收!

大宅

SWtwins 發表於 12-11-25 14:39

有報,不過收唔收好難講,就係麥都唔識,D幼兒園未必收! ...
有冇報2-3間?如果真係入唔到,可找playgroup. 另外健康院兒科覆診時問醫生可否轉介評估或去做一些訓練。

子爵府

In 左一間之後, 發覺唔對路, 報左成10間啦, 全是屋村幼兒園.

早幾日去左健康院, 姑娘寫左紙俾細孖兩個月後見醫生.

大宅

SWtwins 發表於 12-11-26 10:21

In 左一間之後, 發覺唔對路, 報左成10間啦, 全是屋村幼兒園.
屋村幼兒園應該沒問題。in時直接同佢講醫生話孖胎小朋友講野比一般小朋友慢,希望孖B早D接觸多D其他小朋友同跟老師學多D野。一般孖B又坐定定的話,老師聽你咁講好感度也高D,應該都會收。

SWtwins  多謝你教路!  發表於 12-11-27 23:21

大宅

SWtwins 發表於 12-11-18 08:20
對B18個月,只係講BB話,唔多聽指令,成日唔專心,受對方影響,有人教分開兩個教,但一人湊好難,有無有經 ...

我對孖b15個月, 我一個湊兩個, 佢地都係講bb話. 哥哥唔多聽指令, 只係識拍下手, byebye, 最近先肯將手上既野俾人. 妹妹就比較多聽指令同埋乖d. 但其實我覺得佢地兩個發展都係比其他bb慢. 平日又係好難兩個一齊教. 教一個時另一個又可能走埋黎玩.

今日第一次去d屋村n班 interview. 一開始已經叫bb坐低除鞋. 我當時有d驚愕咁細個已經要bb自己識除鞋. 但其他野都只係玩下走下咁冇咩特別. 可惜佢地今日狀態好差, 平日做到既野今日完全唔做, 睇黎都係凍過水啦!

我都好煩惱點可以教得佢地聽話d, 有d野佢地識做但一出街就唔聽指令. 唯一令我安慰d既事係佢地差不多自己識食飯.

大宅

好媽媽勳章

我對孖女, 今日都interview... 不過, 佢地得12個半月, 佢 2 個今日 in 時好眼瞓, 又唔識聽指令, 老師比個波佢, 叫佢比返佢, 孖 b 理都唔理, 揸到實一實, 唉....咁樣in 法, 都真係難有offer 呀! 但如冇 PN 收, 我又唔想佢地做大b 同龍b 一齊....唉, 好煩呀!!!

子爵府

回覆 snoopy333 的帖子

之前見左一間屋村幼兒園, 心諗有D機會, 因為個主任好鍾意亞仔, 我直頭叫主任俾機會佢地, 個主任重叫我唔好咁擔心, 點知唔夠4日, 已經收到REJECT信, 超灰, 依家重有2間等答案, 一間等一個月後去IN, 可能我係揀全日班, 所以學校要求高卦.

子爵府

回覆 BabyLi2010 的帖子

12個月都唔知可以考麥, 其實都唔知幼兒園點諗.

大宅

回覆:教孖B

多鼓勵,多讚賞,一齊講故事,由講5分鐘開始,慢慢加長時間,一邊講一邊問問題

複式洋房

爸B勳章

同佢地講故仔真係唔係易事,一個坐定聽,另一個又埋來搞,結果2個都走哂。對一個BB好易嘅事,變作2個就成為困難。in左幾間pn,D老師in個時就贊你得意,結果收到信又係reject!

子爵府

回覆 everchan 的帖子

身同感受, in完見倒老師d態度令我充滿期望, 以為今次食糊啦, 點知無耐就有reject信!

不過我相信報全日係好難, 依家我對BB有學校收下午, 但一個人好難帶2個BB搭車返學放學, 返全日可以兩公婆一齊湊, 所以依家仍然努力緊INTERVIEW.

洋房

回覆 SWtwins 的帖子

我對孖仔現在4歲。他們小時候是一六學習的,但兩人的學習態度差別非大常大。一個主動,一個被動,較靜。我覺得可以俾孖B 一齊玩,如看圖卡,請他們一人選一張,再交換。儘量以遊戲方式進行教育,順他們的「說話」再把話題發展下去。不用很呆板一定要先教他們這個,然後是那個…

洋房

講故事佢地聽,聽得一個得一個,始終兩個人唔同性格,不會一齊好專心呀!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至