嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

兩個月人仔,出世開始就好多痰,成日食食下嘔奶,有時仲嘔好多下。轉過幾罐奶粉,食過喉棗散,睇過三個醫生又問過健康院姑娘都話係氣管敏感,健康院仲話食藥都冇用!同屋企人講醫生咁講,佢地唔信仲話點會冇事又日日叫我同BB睇醫生。但食藥都冇用我可以點樣!?佢地話冇用都要睇到好為止。但佢咁細,見食咁多次藥都冇咩改善,我唔想BB食咁多藥,唔睇又話我唔理佢,講到我話知佢死咁
有冇媽媽都有呢個問題呢?有冇咩方法可以改善冇咁多痰呢?真係覺得好有壓力V_V(上離申下舒服D)

男爵府

回覆:BB氣管敏感點算?

我阿囡同你個B一樣,喉嚨有痰,又呼吸唔暢順,睇左幾次醫生,飲左9支薬水都差不多,果時都係2個幾月,因為成日有痰塞住,飲奶唔好又慢,又飲唔多,之前亦食左6支猴棗末,到依家4個月了,情況差不多!e生叫避開麈蟎,毛,煙,所以以家一星期洗2次床單,買空氣清新機,買左部M字頭的吸麈機,日日吸麈,洗3只用60度清水,唔落洗衣液,希望少D敏感,我知如果處理唔好,大左就會變哮喘!我都好想知我仲有咩可以做到!

malimalihum  yes! first 5 yrs very important! 處理唔好大左就會變哮喘  發表於 12-11-22 12:23

大宅

避開麈蟎, use plastic bag to encase the mattress, tape it until there is no hole for dust mite to go in n out. cover the whole thing with bed cover on top. NO pillow!!!!

u need to buy dust mite proof bedding. e.g. sleepy/asthmatick

i brought asthmatick bed cover for my bb becoz of dust mite allergy.

男爵府

回覆:malimalihum 的帖子

請問D床肉全部用膠袋封住? Bedding cover係邊度買呢?唔該你先!

別墅

回覆:cca929 的帖子

我個細女都係咁,好心痛

大宅

我個仔氣速了2個月(當時8個月)。。睇左幾千蚊醫生都唔得。。食西藥食到呆呆滯滯。。。無奈地搬走貓仔。。。醫生話當bb有小小感冒。。敏感源就會將病情無限放大。。。知道敏感源的話。。。就先移走。。再替bb頸位保暖。。出入穿襪帶帽..避免吹親。。。bb有所好轉。。。食左1星期通屋奇應丸。。。沒有氣速了。。。連痰都清晒。。一天光晒

malimalihum  貓仔/dog has so much more skin falling off than human. n dust mite feast on them -> more dust mite  發表於 12-11-28 06:31

大宅

畀面勳章

我個女又係氣管敏感,帶佢睇醫生,醫生一見亞女次次都話如果亞女,几係佢個女一定吾會帶佢睇醫生,又得自己自然好番

男爵府

回覆:cherry225 的帖子

後面文字有D唔明喎

複式洋房

我諗個意思係醫生話係佢個人就唔會同佢睇醫生等佢自己好掛!?

複式洋房

引用:我諗個意思係醫生話係佢個人就唔會同佢睇醫

原帖由 天堂島 於 12-11-27 發表
我諗個意思係醫生話係佢個人就唔會同佢睇醫生等佢自己好掛!?
Sorry,\"係佢個女\"先岩

大宅

i brought 3 sets - AUD$450 - of bedding covers (for our bed, baby bed and guest bed) from asthmatick website becoz i live in australia. so my baby can sometime sleep or play on our bed.

i think you can buy in asia website like sleepy or 3M. 3M most expensive, sleepy cheaper. and i think sleepy taiwan is cheaper then sleepy hk. they had sales a few weeks ago. but i think sleepy taiwan don't ship to hk... not sure. you have a look lor.

i wrap my baby's bed with plastic cover (plastic table sheet - no hole on surface) before i brought the bedding covers. becoz i need to search for cheaper price online (that's why i know all these brands) and they need time for delivery too.

hope it helps.

p.s. sorry for the late reply.

男爵府

回覆:malimalihum 的帖子

Thank you for your reply, let me try to search the shop list first !

別墅

引用:我個仔氣速了2個月(當時8個月)。。睇左幾千

原帖由 cookietoman 於 12-11-22 發表
我個仔氣速了2個月(當時8個月)。。睇左幾千蚊醫生都唔得。。食西藥食到呆呆滯滯。。。無奈地搬走貓仔。。。 ...
咁我細囡五個月,主要係夜咳,咁食通屋得唔得?

大宅

回覆:crystalhahaha 的帖子

其實我唔知。。個個體質唔同。。。我之前咩都試過都唔得。。得通屋得。。如果苦尋無方。。可以試下

首頁

尾頁

跳至