母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

返工返咗一個月,一路都好堅持就算返工都要俾個囝食人奶,為免公司麻煩,所以都係泵2次奶,我知可能好多媽咪只可泵一次,我自己就lunch拿拿臨食完飯即刻去泵,以前用單泵,後尾廢事攪咁耐,所以買咗雙泵,lunch果次因為隔得耐,所以多d奶,會泵耐d, 泵清連埋洗1個鐘,即係用多半個鐘食lunch,,其實我都唔係幾好意思,但真係冇辦法(其實係咪要泵清哂?),咁之後收工前4:30會去泵多次,泵埋洗埋35分鐘倒,頭先我阿姐搵我傾計,問我可唔可以4:30果轉唔好泵,返到屋企先泵,我話唔得,正常係3個鐘泵一次,隔得耐塞得多谷得多會越嚟越少奶,之後佢居然叫我,唔夠人奶咪食奶粉囉,問過人話得,我話實得架,全奶粉都得Tim~ 又唔會死既,其實我老細都知我要泵,佢都知我行開去泵人奶,佢仲笑我Tim, 其他同事行開食煙都冇話佢地,我相信佢唔係話我囉,我阿姐話老細問,實情我老細份人出於八卦多,我又冇因為泵奶而唔做哂d野,阿姐話我泵完4:30果轉返嚟冇幾耐就收工走呀,咁講真,做哂野梗係走架啦~唔通晌度坐陣先走咩,又唔係探親~ 唉~ 真係好唔開心同有d嬲囉~

男爵府

回覆:在職人奶媽..... 真係唔易做...... 有d嬲

你要加油!將負能量轉正能量:)

別墅

回覆:xcbarbie 的帖子

要加油同堅持,我同你一樣,而家揼緊。懶理其他人講乜,阿仔健康最緊要。

大宅

回覆 xcbarbie 的帖子

公司更有d人唔抵得架!... 我都身同感受(在職奶媽)...唔好理個d無知既人, 加油!繼續努力比營養豐富既母乳比bb飲 !

大宅

我公司真係要我補返半個鐘泵奶時間比佢呀,仲要泵前泵後打卡。

大宅

唔餵人奶的人係唔會明白我地,總之,你頂得幾耐就幾耐,唔好理佢!

別墅

你加油,捱到bb開始食固體就冇咁大壓力了。

別墅

我算好好架喇,食晏泵一次,邊食邊泵,唔用做野時間,收左工之後我就泵埋先走,好在阿頭明白,等埋我先鎖門,有時佢地收工有節目或開會,我就死忍番屋企先泵,所以我好多謝佢地體諒我

男爵府

我都唔想老闆為難所以都係食晏先泵。公司無房,我又少奶要食多啲飯,所以我會早10分鐘去隔離個商場排隊等泵。一般到我時都已經1點10分,泵完去埋買飯得番10分鐘食,後來自己帶飯就可以食完先泵。如果老細出差我就會用佢間房,再早多10分鐘泵完先食飯。近排邊泵邊用手擠,時間快咗5~10分鐘,點知多咗啲新媽咪嚟用房,時間亂晒,有次我仲等咗35分鐘,即係剩番25分鐘泵,仲要無帶飯,無時間食飯,我即刻喊咗出嚟,心諗點解我要攪到自己咁辛苦,乜都要趕頭趕命但又唔會有滿意嘅結果,但一諗到亞b要轉全奶粉時(而家係夜晚補一餐粉),即刻十萬個唔願意,都係要繼續捱埋落去。大家一齊加油啦!

別墅

回覆:叮噹~fanny 的帖子

嘩~ 要打卡加補鐘~ 你公司都好特別喎~ 所以話我地呢d在職奶媽真係好慘,又要驚泵出嚟唔夠BB食,又冇lunch休息時間,又成日有說話聽,又掛住BB,少d堅持真係唔掂,好羨慕外國放產假放咁耐同咁支持餵人奶,連上海都可以放3個月產假呀~

大宅

你公司甘斤斤計交!

別墅

回覆:Katzecat 的帖子

我都有諗過點解咁辛苦呀,有一刻有諗過不如全奶粉,但係諗諗下自己又唔係冇奶俾BB食,放棄有d唔甘心,同埋見到自己泵出嚟維持到俾BB食好有滿足感

男爵府

畀面勳章

用雙泵連洗要一個鐘係耐左少少。我多數20~25分鐘泵完洗5分鐘。或者可唔可以一路食飯一路泵?未泵過奶既人唔會明,佢問既朋友都未必係識,唔洗太上心佢地講咩,公司無話唔比就繼續泵

大宅

我公司仲要我放前4後6,跟住阿b又遲咗3日出世,結果阿b得7星期大我就開始泵奶生涯,而家阿b先兩個半月大,仲有3個半月先捱到阿b食固體食物呀!

別墅

回覆:kwokbao 的帖子

其實今日我已經加快速度架喇~ lunch果次用咗45mins, 我要引奶陣,仲未好摸熟點引,跟住再用手擠清,因為泵唔清,仲有奶柱出,正確嚟講用咗工作時間冇一個鐘咁耐,有d時間晌lunch time,但我又唔可以邊食邊泵,因為我晌廁所泵咋~ 我阿姐的確冇餵人奶,冇呢方面既concept, 佢對仔女細個都係食奶粉

別墅

我阿囝依家3個月,都仲有3個月生涯先到6個月食固體

大宅

回覆:null

返左工三星期,唔通就咁要放棄,工作量同壓力原本已經唔細,依家仲算泵奶同工作都兼顧到,只係日日OT一陣同埋冇停手密密做,但奶量已經開始勁跌,由每次有6安到4安,昨晚仲得一安半,唉 唔通就咁要放棄,本來想最少餵到1歲……真唔敢想像旺季就到點安排!!

大宅

你阿姐都係女人,咁衰架!

大宅

引用:我公司真係要我補返半個鐘泵奶時間比佢呀,

原帖由 叮噹~fanny 於 12-11-22 發表
我公司真係要我補返半個鐘泵奶時間比佢呀,仲要泵前泵後打卡。
下....係唔係呀?!

大宅

你公司好刻薄

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊