烹飪搵食

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

我試過醃時加 "油", 煎完都滑的.

禁止訪問

引用:拍佢+~醃佢+:+金銀蒜,+鹽,+糖,+生抽,香草,

禁止訪問

回覆:點整豬扒先至可以滑D ...

子爵府

引用:拍佢+~醃佢+:+金銀蒜,+鹽,+糖,+生抽,香草,

原帖由 tammy2008 於 12-11-27 發表
拍佢 ~
果然係大師丫

男爵府

環保接龍勳章

回覆 tammy2008 的帖子

大師 ~~~
妳又俾我捉到妳係到露兩手喇 !

tammy2008  好鬼衰架....   發表於 12-12-13 12:22

水晶宮

sweet2008 發表於 12-12-12 20:00
多謝T大師,有相有真相,多肉汁豬扒C6食左兩塊話好味!
恭喜恭喜啊~~

隻鑊仲要唔係易潔 tim...高手呀高手 !!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

留晒口水。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:tammy2008 的帖子

你係得嘅!加理洋蔥又送多一碗飯!

大宅

tammy2008 發表於 12-11-27 00:04
拍佢 ~

我想問牛肉,牛排是不是都係用lee個方法就唔會鞋呀﹖請賜教,謝謝

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

可能係我以前都唔識餵佢,所以每次煮都係唔好食

水晶宮

GODMOPSB 發表於 12-12-13 17:21
我想問牛肉,牛排是不是都係用lee個方法就唔會鞋呀﹖請賜教,謝謝 ...
牛肉都要用水架~~ 不過最緊要都係買到靚牛肉...牛肉唔靚點整都假...

好似豬扒如果用梅頭, 已經滑咗一半....再加上合適既煮法, 想唔滑都難...

牛排...快餐店質素可以用...不過幾佰蚊塊嗰d就唔好啦.....咁貴....未食過呀....

珍珠宮

大廚勳章

多謝 大師 分享了寶貴嘅心得啊 !!

我一向都以為只有 蒸肉餅 才要餵生粉水 (我阿媽教嘅 . 另外 , 阿蘇亦示範過) .
原來呢招用來 煎豬扒 都一樣咁駛得
妙啊 !!

tammy2008  太客氣啦:mrgreen: ~~  唔係大師呀我.....  發表於 12-12-13 19:47
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

畀面勳章

我想請問
係唔係拍完之後,醃完一段時間之後,直接浸生粉水
餵飽之後, 拎返起佢,隔一陣先煎,定係餵飽直接係生粉水度拎出黎煎?

同埋係輕微拍下定係要拍到每個位都扁晒??

今日試過,有D細舊既好正好多汁,
但大塊既豬扒中間始終有D "UN"

水晶宮

yukyuk1124 發表於 12-12-13 19:53

我想請問
餵喎....唔係浸喎...
妳講到好似用水浸住咁既....:mrgreen:

醃完即餵...餵到d水佢開始唔飲啦, 就可以停....

之後間一陣 ( 等醃入味 ) 就可以直接煎架...

如果妳見到佢嘔番少少水, 有可能佢有d地方飲唔到水, 翻一翻佢應該會吸番, 如果仲有水嘔出來, 即係佢太飽啦, d 嘔吐水唔洗要, 倒咗佢啦 ~~

豬扒有d地方細細舊嗰 part 係會比大大舊 嗰 part 滑少少, 有對比會明顯d, 好正常架 ~~

黑豚肉有冇試過, 比一般豬更滑少少, 同肉味濃d架 ~~ 有機會見到買來試試 ~~

珍珠宮

畀面勳章

原來做錯左好彩大部分都算成功
哈哈,下次再試就會做返岩佢,我想問成塊豬扒D肉係唔係都要拍到佢扁晒先岩??
定係唔可以過份咁拍?會唔會拍到D肉汁無晒?

有機會試上黑豚肉先

水晶宮

yukyuk1124 發表於 12-12-14 12:10

原來做錯左好彩大部分都算成功
硬d既地方拍多d ~ 拍吓佢係想拍散佢d纖維, 等佢入口一咬就斷 ~

肉汁...如果成佰蚊塊嗰d就唔洗拍....一般街市買既, 仲邊有肉汁 ~~ :lol:

有機會再試啊 ~~

大宅

餵飽水等過夜先煎得唔得?

我試過第二日出番d血水, 唔知係咪我餵佢飲嗰d?!

水晶宮

kat_wang 發表於 12-12-14 12:37
餵飽水等過夜先煎得唔得?

我試過第二日出番d血水, 唔知係咪我餵佢飲嗰d?!
放得耐有可能會出少少水 ( 可能佢吸得唔均勻 )

反吓佢睇佢吸唔吸番, 唔再吸即係佢太飽, 咁d水就倒咗佢 ~~

有時餵佢地嗰時, 我逐塊反佢地~~ 吸收好少少 ~~

見到佢地肥咗就夠晒 ~ 6塊豬扒吸細半杯水左右 ~~

大宅

Tammy 我想問呢個醃法, 可以用來BBQ嗎? Tks!

首頁
23456...7

尾頁

跳至