烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:點整豬扒先至可以滑D

仲有想問,中意食冧洋蔥幾時落?

大宅

回覆 tammy2008 的帖子

搵日試下整俾老公食

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

我星期日都整左, 好得呀, 多謝tammy2008!

大宅

引用:拍佢+~醃佢+:+金銀蒜,+鹽,+糖,+生抽,香草,

原帖由 tammy2008 於 12-11-27 發表
拍佢 ~

男爵府

引用:Quote:大豆芽+發表於+12-12-30+20:23+多謝

原帖由 tammy2008 於 12-12-30 發表
恭喜晒呀 ~~

努力之後有回報 ( 屋企人啱食 ) 就最開心了 ~
我要學呀!每次家煮呢味只是3塊就只吃少少就吃唔落想掉左佢!今人見你我一定要學成功!
我迷上這區日日上來學嘢!多謝各位無私教授

珍珠宮

hkrosetw 發表於 12-11-26 22:54
我次次整親豬扒,超難食,又鞋,用左好多方法都唔得,問果D做餐廳既朋友,佢地話落糖,生粉,水, ...
正呀!我今日都試左,係就咸左啲,可能淋左易入味。但真係好滑好滑,我yip左個幾鐘咋,thank so much😘真係利害😊👍👍👍

大宅

回覆:lambing 的帖子

用塩麴醃完再煎,就會好滑。

大宅

拍佢 ~
我今晚都跟你個方法整咗,雖然個邊燶咗少少,但老公話從來未食過咁嫩咁多汁咁入味嘅豬扒,好開心啊
btw,今次係我第一次整豬扒,thank u so much

複式洋房

有時真系要借助梳打粉,落了,又真的彈牙及滑。

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Thanks Tammy又學識多樣嘢

水晶宮

Kellymamma 發表於 13-7-3 23:45
我今晚都跟你個方法整咗,雖然個邊燶咗少少,但老公話從來未食過咁嫩咁多汁咁入味嘅豬扒,好開心啊:excited ...
恭喜妳啊 ~~ 多汁啊很多汁啊~~

買到黑豚的話會更好味啊 ( 肉味濃一點, 肉質也更淋滑 ) ~~~ 有機會也要試一試啊 ~

大宅

引用:Quote:Kellymamma+發表於+13-7-3+23:45+我

原帖由 tammy2008 於 13-07-04 發表

買到黑豚的話會更好味啊 ( 肉味濃一點, 肉質也更淋滑 ) ...
黑豚邊度可以買到吖?
有冇煎牛扒心得可以介紹埋吖?老公話做完gym後想食牛扒,但我真係無從下手

大宅

引用:Quote:Kellymamma+發表於+13-7-3+23:45+我

買到黑豚的話會更好味啊 ( 肉味濃一點, 肉質也更淋滑 ) ...
黑豚邊度可以買到吖?
有冇煎牛扒心得可以介紹埋吖?老公話做完gym後想食牛扒,但我真係無從下手

男爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:點整豬扒先至可以滑D

用刀背拍都得

水晶宮

Kellymamma 發表於 13-7-4 01:33
黑豚邊度可以買到吖?
...
黑豚, 好多凍肉鋪都已經有賣..我屋村都有2間有得賣, 問吓啦, 或者去大間少少凍肉鋪都有得賣架 ~

牛扒, 肉要靚, 點煎都好味啦...... 都係一般方法, 燒熱 pan, 先煎香一邊 ( 封肉汁 ) 反轉再煎封另一邊, 如果厚身可以封埋4條邊 ~~ 煎時唔好反來反去, 煎之時先散少少鹽 / 黑椒......諗起都想食呀....

真係喎, 肉唔靚點煎都死......

做完 gym最好1-1.5小時後先好食野呀....否則就白做 ( 這段時間身體很吸引, 食咩吸咩, 唔 control 飲食就會變成更多肉耶... )

牛扒貴價野, 我好少煮呀 ~~

大宅

引用:Quote:Kellymamma+發表於+13-7-4+01:33+黑

黑豚, 好多凍肉鋪都已經有賣..我屋村都有2間有得賣, 問吓啦, 或者去大間少少凍肉鋪都有得賣架 ~

牛扒, 肉 ...
我都唔捨得食吖但又唔忍心次次拒絕佢,所以我話等我學識先

大宅

拍佢 ~
好勁呀

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今日整左從未試過咁淋多汁超好食thank you sooooooo much

水晶宮

引用:回覆+tammy2008+的帖子今日整左從未試過咁

原帖由 leetai 於 13-07-09 發表

恭喜恭喜呀 y^o^y

子爵府

重有就係第一次食豬扒無攝牙la

tammy2008  有冇咁誇張呀~ anyway, 多謝妳欣賞呀 ~   發表於 13-7-9 23:01

首頁

尾頁

跳至