自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

對一個唔夠3歲嘅K1小朋友, 會唔會深咗D啊mouth:

weiwei  No.  It is rhyme/song, easy to sing.  don't give pressure.  just a song.  發表於 12-12-7 20:45

子爵府

回覆:K1嘅功課

唱歌遮,學校日日都唱啦

偷懶喵星人    發表於 12-12-7 21:41

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我啲仔喺嬰園時啲兒歌一樣琅琅上口噃

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

都唔太難掛…重複嘅…

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

其實唔係好難架咋, 呢d歌仔學校成日都有唱, 話唔定你個小朋友已經識, 不過, 就算唔識背咁又點, 唔通要罰咩, 放鬆d啦

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

最幣我個囝, 我教親佢嘢 佢都唔理我, 唔聽我講呢

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個仔都係K1 學校無叫佢背任何嘢 但佢每日入到課室開課前祈禱念天主經,而家夜晚瞓覺前可以跟我一齊念喎,講得多唱得多好自然會入腦。

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

大宅

念口黃。好快上口的

男爵府

試下去utube搵下,播比佢聽

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我仔都係k1,而家先學到j字,仲要兒歌係聽一個星期,無要佢哋背啵

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

伯爵府

環保接龍勳章

唔, 你係咪誤會左, 呢d係兒歌咋.

我個女讀緊n, 都成日唱兒歌, 唔係夾硬要背, 佢唔識歌詞都一樣日唱夜唱差唔多音, 老師係咪只係叫大家一齊唱, 而唔係背. 同埋佢地好快識的.

大宅

heffalumpiglet 發表於 12-12-7 20:48
我個仔都係K1 學校無叫佢背任何嘢 但佢每日入到課室開課前祈禱念天主經,而家夜晚瞓覺前可以跟我一齊念喎, ...

我囝囝都係天主教學校, 佢都成日講" 阿曼" 同 "扭PAT PAT" (跳舞 )

水晶宮

畀面勳章

唱歌對小朋友無難道

大宅

老師話哩D係之前教咗嘅 星期一 要講番哂出嚟 ( 我諗囝囝點都唔識睇住嚟讀, 咁係未即係要背)

珍珠宮

引用:唱歌遮,學校日日都唱啦

原帖由 hui.lai 於 12-12-07 發表
唱歌遮,學校日日都唱啦
X 2

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 怪獸@媽咪 的帖子

你覺得老師會每一個同學派一張紙, 比佢睇住叫佢讀? 讀唔到就罰? 我估極其量係: 不如讀一讀a, 睇下小朋友做唔做到, 啦, 1,2,3 開始, 然後小朋友就好開心講, 講到就叫大家一齊拍手, 講唔到就叫大家幫一幫佢, 就算甩甩卡卡都唔會被罰, 都唔係好難, 都係d念口黃野, 只係寫出o黎好似好深, 如果真背默就好離譜, 字都未識寫.

象牙宮

2024年龍年勳章

怪獸@媽咪 發表於 12-12-7 20:46
最幣我個囝, 我教親佢嘢 佢都唔理我, 唔聽我講呢

你試下話同個仔一起玩唱歌游戲

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

K1嘅功課????? 星期1返學要背????

兒歌,每日都應該會唱,

你唱一句比你囝聽,佢應該接到第二句。。。

身體健康,生活愉快

珍珠宮

畀面勳章

回覆:K1嘅功課????? 星期1返學要背????

唔會呀,玩下姐,放鬆d

大宅

多謝各位嘅意見, 我決定唔埋嗰張紙, 聽日照常帶囝囝出去玩

首頁

尾頁

跳至