嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 肺炎鏈球菌針

我上年問過醫生,佢都話惠氏藥廠出的係特別為嬰兒而製造既靚針.而價錢較平 $300 果隻,雖然可預防2x種肺炎菌,但係有d根本無必要既. 呢隻平針較適合老人家打.

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

我個女係4, 6, 8個月打咗, 而家到8月再打第4針...
佢係趙e生到打~ $600/針...但而家好似加咗價~ /$650/針~

別墅

我想問係咪間間既針都一樣嫁??
有冇話邊間好d嫁??
我囡囡而家4個月大..我諗住帶佢去打...又唔知邊間好d....

禁止訪問

男爵府

我兩個小朋友都打左兩針,哥哥就打晒,妹妹仲欠兩針,
每支$700

男爵府

不論惠氏或aventis 嗰支針, 都應該因應自己需求or信心而選擇。 不同醫生亦會作出不同意見。 我未聽過有醫生建議我揀惠氏or Aventis, 但會幫我作出詳細分析, 選擇始終係自己度。

但有聽過其中一個醫生講, 惠氏貴主要因為佢適合初生2星期bb, 同時廣告都做得唔少, 大家可以自己諗奶粉價錢同奶粉廣告之間的關係, 相信唔難理解。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

I called 惠氏 and was told that the $700 one (4 shots) is good for life. The $300 for age 2 and above needs a booster every 5 years.

My b took the expensive one at month 12 and 14. We did not take all 4 shots as we did not bring him out much before age one.

I would rather give him life immunity than take a booster every 5 years, though the nurse said after age 6, people do not get booster as the body gets stronger.

別墅

我的醫生(惠氏)要$800,您吔平成$100喔!

大宅

koalababy 寫道:
我的醫生(惠氏)要$800,您吔平成$100喔!

I know some doctors in Shatin and Ma On Shan charging $660. Prevenar-Wyeth.
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

HKD600 in Shatin , Wyeth

別墅

Ark,

please PM me the details (address, tel & name) of the doctor , thank you very much

ArK 寫道:
HKD600 in Shatin , Wyeth

大宅

看過了你的事,我立即帶亞女今日我去咗趙醫生打針,等了一小時三十分時鐘,不過醫生真是幾尊業,手勢好快,護士都幾nice,下個月我會帶亞女去打水痘針!祝你仔仔早日康復!!!

別墅

Dr.Yonex

可否pm$660(惠氏)的觀塘醫生給我.
如果觀塘沒有,其他地方都可以嫁.謝謝您!

男爵府

記住bb要健康才可以打這些針呀

大宅

send PM la. pls ck.

大宅

我開頭都諗住等bb返學先打....但宜家4月尾去日本旅行....洗唔洗打定先呢....? 佢係5月出世架....

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請問在沙田打有邊幾間好呀?
係咪要book嫁?
我下個月1號湊仔仔返大陸飲呀,
打左先好無呀?
但會唔會發燒果d嫁??
因為如果會的話我就返黎先打喇...

大宅

我個女剛星期二打完,今天已經開始發燒了,醫生已經開定退燒藥了!!

複式洋房

Dr. Yonex,

Can you PM me the doctor name and tel No. in
Shatin ?

Thanks !

首頁
12345...13

尾頁

跳至