2013年媽媽會

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

回覆:有冇之前小產左的媽媽 ? 入黎互相支持下 .

大家放鬆心情!加油加油!雖然我都好怕,希望大家順順利利!

男爵府

swarovski2011 發表於 13-1-16 22:02
唔好意思呀!我唔係小產過,不過想入來吸收經驗。我剛剛bingo但已成日好擔心,想問一個問題,請問如bb唔發 ...

swarovski ,

傻妹,唔好亂諗野啦,我地有小產過就話有陰影啫,你第一胎,應該開開心心架嘛,做乜自己攞黎煩 ?

我好同意上面位姊妹話,要黎踢唔走,要走留唔住。

我就係一個好好例子。

第一胎時,無痛無啡,順順利利去到 8w8 , 剛做完產檢, 醫生話好穩定,唔駛擔心。點知就即刻突然大出血啦,黎 m 的狀況,入左急症,照到仲有心跳,血流左幾小時自己止住。第二日出院,點知黃昏在家又再出血,又入急症,不過今次冇住院啦,反正都幫不上忙,第二日去左睇中醫博一博。食左幾劑藥。一星期後覆診。bb ok,但積住一舊大血塊在子宮,仍有小產危機。結果過左一個多月,血塊自己吸收番入身體。大囝平安,但最終都 35w5 輕微早產。感恩健康冇事,唔駛留院。聽聞早期出過血,都較大機會早產的。但囝囝宜家 2 歲幾啦。

第二胎,都有少少陰影,怕出血。6w6 第一次照,好開心見到心跳,點知果頭番屋企就即刻大出血,入急症,照到 bb 仍有心跳,血又係流左幾小時止住左。第二日出院。又係去睇中醫。點知一星期後再大出血,再食幾劑中藥,過多一星期再照,原來 bb 已胎死腹中,一早停留左在 6周幾冇再長大。期間冇痛冇事,仍有作嘔,我冇諗過會有事,以為可以好似第一胎咁好彩的。

知識上可以話你知,有人冇痛冇啡冇紅,可以係空心胎,可以係本身有心跳,但無故突然停止。所以真係每次產檢見到 bb 平安有成長,係恩典黎架,唔係必然架。

不過希望你又唔好咁多慮。我呢 d 已經試過兩次,同樣係大出血,就話大陰影,怕自己身體有事啫。你冇前科,唔駛太擔心。況且擔心都冇用。不如你開開心心等同 bb 見面啦,加油呀 !

大宅

引用:我+10+月小產左。今朝驗到+bb+番左黎。心情

原帖由 小Sin子 於 12-12-30 發表
我 10 月小產左。今朝驗到 bb 番左黎。心情好復雜,開心但又好擔心,好大陰影。上次係第二胎,兩胎都有出血 ...
小sin子,唔知你記唔記得我,但多謝你同我過左人生最灰暗既日子,路過專程來祝福你!祝好孕!

大宅

回覆:小Sin子 的帖子

好多謝你的安慰呀!好詳盡!今天最後擔心到去了驗血,我知無比較的話,驗血是沒意思,但做左又安心d,姑娘話報告ok呀!超出正常週數少少添,安心左。不過剛剛發現流了少許血水添!出面又好凍,真係怕自己病令身子弱了!希望不要再流,星期一見到閃閃啦!

男爵府

kar!n 發表於 13-1-17 22:00
小sin子,唔知你記唔記得我,但多謝你同我過左人生最灰暗既日子,路過專程來祝福你!祝好孕!

...

Kar!n ,

我當然記得你啦,你近日心情點 ? 冇再亂諗野啦嘛 ? 身體調理得點樣 ? 要好好保重自己呀。小天使好快番黎搵你。

男爵府

swarovski2011 發表於 13-1-17 22:04
好多謝你的安慰呀!好詳盡!今天最後擔心到去了驗血,我知無比較的話,驗血是沒意思,但做左又安心d,姑娘 ...

有血水 ? 咁你大冇睇醫生或入醫院呀 ?

大宅

回覆:小Sin子 的帖子

今早冇發現了,我諗只係流過一次

大宅

引用:Quote:kar!n+發表於+13-1-17+22:00+小sin子

原帖由 小Sin子 於 13-01-18 發表
Kar!n ,

我當然記得你啦,你近日心情點 ? 冇再亂諗野啦嘛 ? 身體調理得點樣 ? 要好好保重自己呀。小天使 ...
我國好好多啦多謝你!而家逼下自已運動睇中醫,希望下次可以健健康康可以帶到小天使到世上啦!你要加油呀,願主保守你,祝福你!

男爵府

畀面勳章

回覆:有冇之前小產左的媽媽

大家唔好太過憂慮, 雖然小x過, 但唔代表今次。。。
最緊要爭取時間休息。
我生大囡之前都小x過, 陀大囡都試過見紅, 又試過嘔到無食嘢要入醫吊鹽水。但我大囡已經14m喇。
記住 relax, 之後仲有大把嘢要擔心架。

男爵府

感謝主,今日 6w 再去照,有心跳,size 剛好六周正常,上次的疑似血塊黑影亦消失了。宜家最重要就係安全捱多幾個星期,唔好突然出血。上次妹妹走左,我只係見過佢一面,而老公更加係從未見過佢。今次妹妹番黎,兩次見醫生,老公都有陪我,妹妹,媽咪同爸爸都好在乎你緊張你的,你要平安長大,媽咪好想親手抱住你,話你知,我好愛你架 !!

大宅

我都係八月時小產咗,剛剛自己驗好似有咗!!但心情好複雜,其實一直都有心理準備同有計劃有,但到驗到又好驚,又覺得好似太快,又驚好似上次咁,加上最近工作好忙,我又好擔心!!!好似過份緊張呀!!!

民房

大家有無興趣整返個FB 媽媽GROUP呀??

大宅

唉,我已經流血流左成個幾星期,又瞓床,又食中葯,又食西葯都係咁。有時流啡,有時流紅色。究竟點先會好d?

男爵府

ox_ma 發表於 13-1-19 13:19
唉,我已經流血流左成個幾星期,又瞓床,又食中葯,又食西葯都係咁。有時流啡,有時流紅色。究竟點先會好d? ...

ox_ma ,

你有冇照過超聲波呀 ? 宜家係幾周 ?

流啡都冇乜所謂,我見好多人都流啡的。啡係舊血,入面流得慢,唔嚴重。但見紅就差好多,因為係鮮血,即係入面流血流得多同快,即刻流到出黎。

會唔會考慮入醫院檢查下?

男爵府

helenpekkle721 發表於 13-1-18 23:55
我都係八月時小產咗,剛剛自己驗好似有咗!!但心情好複雜,其實一直都有心理準備同有計劃有,但到驗到又好驚 ...

都唔太快啦,我十月引產,宜家都有番啦。未夠三個月添。只要自己身心 ready 就可以啦。

一齊加油,捱過呢段不穩定期啦。希望大家齊齊順利過關。

大宅

引用:Quote:ox_ma+發表於+13-1-19+13:19+唉,我

原帖由 小Sin子 於 13-01-19 發表
ox_ma ,

你有冇照過超聲波呀 ? 宜家係幾周 ?
其實入院有咩可以做? 淨係照又冇咩做到可以保住個胎。

男爵府

ox_ma 發表於 13-1-19 14:54
其實入院有咩可以做? 淨係照又冇咩做到可以保住個胎。

其實都係架,不過如果照到有心跳就安心 d 囉。

我上次小產,就係因為太大安旨意。第一次出血,去醫院,照到尚有心跳,以為會好似第一胎咁大步欖過啦,專心番屋訓床休息,一星期後再出血,我就冇理佢,照食中藥同訓床算數。再過多一星期去照,先知原來個胎一早死左,第二次出血時應該已經唔得。但我乜都唔知。冇痛冇血就以為冇事。

大宅

引用:Quote:ox_ma+發表於+13-1-19+14:54+其實入

其實都係架,不過如果照到有心跳就安心 d 囉。

我上次小產,就係因為太大安旨意。第一次出血,去醫院,照 ...
其實都係整定。我上次一路流啡,去照,醫生話心跳180,好健康,係個胎盤生得近宮口,先會流啡。點知過兩日見紅,半夜衝去急症室,已經冇左心跳。

男爵府

ox_ma 發表於 13-1-19 17:36
其實都係整定。我上次一路流啡,去照,醫生話心跳180,好健康,係個胎盤生得近宮口,先會流啡。點知過兩日 ...

我都明白,要小產的就會小產,其實我地冇野可以做到。咁你多訓床休息啦,希望你同 bb 順利過關 !

大宅

引用:Quote:helenpekkle721+發表於+13-1-18+23:5

都唔太快啦,我十月引產,宜家都有番啦。未夠三個月添。只要自己身心 ready 就可以啦。

一齊加油,捱過呢 ...
請問你睇邊位醫生呀!我唔想睇番上次個位呀!上次其實我係自然流出的,但個醫生起勢叫我做手術會乾淨d,我最終都冇做,而又乾淨晒!!

首頁
12345...7

尾頁

跳至