2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

HELLO!
我EDD 9月8日
今次是第二胎

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我EDD係9月1日, 都打算去PMH, 不過仲未去登記, 你登記左未? 係去PMH 登記定健康院?

別墅

回覆 0q.cathy 的帖子

我下星期一帶阿囡去健康院打針, 順便登記。

公爵府

我都係第二胎, 亞仔32個月了, 第一胎都係去PMH 登記, 因健康院有分收新症時間. 我打算明天去PMH 登記, 不過想打電話去問下先, 電話又駁黎駁去, 煩.

男爵府

回覆:瑪嘉烈 (PMH) 揮手區

我去左健康院排期,佢地話去PMH登記後也安排返健康院檢查的,我印象中之前也這樣。請問你們之前有係PMH生嗎?好唔好?

別墅

回覆:0q.cathy 的帖子

我打左電話去健康院 佢話要直接過去預約 唔係好似以前咁打去預約 同埋第二胎都好 都要重新比住址証明 老公ID等資料
我囡18個月大。^^

別墅

回覆:chairhair 的帖子

其實唔識比較 但我覺得啲姑娘醫生幾好 好nice ~

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:瑪嘉烈 (PMH) 揮手區

報到

公爵府

回覆 phoebeland 的帖子

我星期六去左pmh 登記左啦, oscar 係2月22日照, 產檢就3月5號, 係pmh 做. 如果去醫院登記, 第一次會係醫院check, 之後無咩野, 就會返去健康院. 我上一胎都係咁, 因為我要返工, 健康院(我去north 葵涌)得幾段時候收新症, 唔想為左登記請假, 所以就去醫院登記lor.

我上胎係pmh生都好ok, 生左會教你點餵奶, 又有教點同bb沖涼, 點用奶pump, 仲有物理治療人教你做產後運動. 我係順產, 住3日兩晚, 我記得個三日係好忙, 因為頭一日唔落得床, 要休息, 第二日已要學晒d野, 到第三日下午, 已經要出院. 醫院仲有同我&bb影左張相, 同幫bb打腳印比我 (出生第一日), 我覺得真係好值得記念. 我問過同期係其他政府醫院生既人, 佢地都無呢樣野, 我估depend 醫院忙唔忙卦.

因為我係半夜入院, 我無上產前病房, 唔知係點, 我直接係產房等生, 都好ok, 等生既過程有儀器聽住bb心跳, 同test 住你既陣痛, 好痛同醫生講, 好快會比止痛針我打.

我未去過其他醫院生, 唔知其他係點, 不過我覺得pmh 都ok, 而且近我家, 希望今胎比上一胎更順利!

別墅

我今日健康院登記
我產檢2月1日 健康院
Oscar 同你同一日喎!
你幾點? 我8:45 ^^

公爵府

可能健康院快d啦, 我要3月5號先第一次check, 不過我會係私家再check, 因為想睇bb, 要超聲波先睇到.

oscar 10點呀, 唔知到時見唔見到你呢? 唔知check 幾耐, 上一胎check 好快 (私家), 抽blood 同照都唔係半個鐘, 唔知醫院要等幾耐呢?!

男爵府

tks yr detailed sharings!而家仲有陪產嗎?

別墅

上次我連埋等既時間,一個鐘左右。
可能我做完,你剛剛來。哈!

別墅

回覆:chairhair 的帖子

應該仲有?
我果陣(2011年)只要上滿七堂講座就可比老公陪產。

公爵府

我之前都有(2010年), 不過好遲先叫c6黎, 我已經叫住得近(坐taxi 都唔駛30蚊), d人話差不多了, 幫我打電話比c6, c6黎到, 已在努力push 中, 好彩c6都趕到, 係bb出黎前到!!!

事後我話佢咁耐, 佢都話一收到電話, 已立即落樓坐taxi 來.

公爵府

係呀, 上左產前講座就可以陪產.

別墅

唔知係咪撞啱探病時間,佢地比我老公很早入來 (12點)
到我生 (2點)。
佢11點幾到左唔比入的。

公爵府

你c6咁好, 係醫院stand by. 因我半夜入院, d 姑娘叫c6返屋企訓, 佢就走左了. 到下午兩點幾生時, 先再call c6來, 中間c6無黎探我, 唔知係c6知我係產房無得入去探病定c6衰, 無想過黎睇下我點.

別墅

我八點半入院,九點半上觀察病房時姑娘就叫我老公走,
點知上到去十五分後就穿水。
十點半再打比老公叫佢過來醫院。

公爵府

咁你都好快wor, 入院到生都係6,7 個鍾.

首頁

尾頁

跳至