嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 hashtag影視迷勳章

想買呢款車俾媽咪推,有冇人用過,好唔好用?
本身想買P3,但係太重,睇睇下BB都大個,黎緊兩個月。

今日去一田睇BB車,Peg Perego得兩款:P3 & Mini。
設計上,Mini似士的車,我就冇所謂:之前BB細,主要抱出去健康院覆診,用BB車機會少。

計劃會有第二胎,到時兩個月先用得BB車都冇問題(屋企同健康院好近)。
呢款好平,質料好過其他超輕車,重5.7公斤,$2280,我入左百貨公司BB會仲有額外折扣。

想等二月BB展再睇,不過上年八月最大嗰個BB展都唔覺有Peg Perego BB車買。
好大機會喺屋企樓下間一田買,差唔多重量的有Combi well comfort / well carry、Aprica 3.6 / 4.6 kg。

我對歐洲牌子有信心D,暫時首選Mini,Made in Italy。

男爵府

OK 呀, 我都係由 P3 轉 mini

男爵府

回覆 ashley-mama 的帖子

多謝回覆。

我會等幾日後健康院覆診,到時媽媽會一齊 & BB兩個月,出開街順便帶BB去試下坐先,都好大機會買。
睇Peg perego網頁,佢話初生至十五公斤都坐得,不過一田話呢款要兩個月先坐得。

我上網睇完後,宜家想去0/3 Baby買,因為有牛仔布特別版(一田冇呢款),但係就貴點,$2500。
到時可能買埋配件,有埋front bar睇落安全點。

有機會會去埋吉之島睇,呢期好似有特價,不過唔知有冇呢款BB車賣。

禁止訪問

男爵府

提提你, 個 front bar 係收車時要攞走架

男爵府

回覆 ashley-mama 的帖子

SI冇得喺一田試,未必考慮,想屋企人睇左冇問題先買,佢地仲用得多過我。
我會好衰咁帶媽媽 & BB去屋企樓下間一田睇左架Mini先,跟住出尖沙咀間0/3 Baby買…

你好細心,個Front bar睇下幾錢先,未定買唔買。
多樣野多樣煩,屋企人想要就買,記得佢地講過話冇front bar好似好易跌出黎…

Peg Perego的配件一定唔平,我仲要冇特價都要買特別版…
想自己用得開心,貴五百蚊都算…勁敗家。

禁止訪問

男爵府

回覆 rainbowtse03 的帖子

好,等我今晚刨網頁先。

子爵府

BK Milk勳章

回覆:Peg Perego Pliko Mini

雖然mini話可以細b用。但背墊薄。個人認為對細b嘅保護唔夠。避震都差得遠。整體望埋去都係6個月以上嘅車。如果嫌p3重型。我會揀si。話晒座位用返p3嗰個

男爵府

引用:雖然mini話可以細b用。但背墊薄。個人認為

原帖由 tisomoso 於 13-01-09 發表
雖然mini話可以細b用。但背墊薄。個人認為對細b嘅保護唔夠。避震都差得遠。整體望埋去都係6個月以上嘅車。 ...
同意!其實佢只係一架可平訓的士的車!兩個月大,買返大車啦!

子爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+tisomoso+於+13-01-09+發表雖

原帖由 kaman710 於 13-01-09 發表
同意!其實佢只係一架可平訓的士的車!兩個月大,買返大車啦!
無錯。樓主:話就話睇睇下bb都大個。其實2個月先係開始用車的時期。bb其實仲好細。腰背發展緊要過方便

男爵府

回覆 tisomoso 的帖子

媽媽話初期都係用揹帶,大D先用BB車。
我宜家出街都係手抱,我個B係細碼唔太重,兩個月都係四公斤多D。

男爵府

我會再睇下,因為娘家出Lift後要行十級樓梯先到地下。
上網睇過SI都係偏重,或者等BB再大個D先用Mini,問下屋企人意見先。

我見配件有初生墊買,如果真係細B開始用會考慮買,多謝各位恴見。

別墅

回覆:Peg Perego Pliko Mini

我本身有架combi 大車,因為阿女出世後,仲要湊哥哥返學放學,拎大車唔好方便搭巴士,所以阿女3個月換左mini,換ge時候諗左好長時間,上0/3baby 見到有牛仔布色先決定買多架,阿女而家4個月,每次坐mini我都會墊個簿枕頭俾佢訓,佢都好鐘意坐

男爵府

回覆 Tamilee 的帖子

我就係睇中呢款,好靚啊!
輕便幾緊要,媽媽幫我湊BB已經好好,BB車太重用起都辛苦。

放工我會接返屋企自己湊,日日「的」部BB車落十級樓梯都幾係野…
仲未計媽媽要落樓買餸煮飯,閒閒地一日來回一次,出街出得密就來回幾次。

男爵府

MoutonB 發表於 13-1-9 20:55

你媽媽住邊度?點解有10級樓梯?
可否找"食蕉"幫忙搬車?
我媽媽嗰邊都係 (我地都係住沙田市中心)
要兜好大個圈先有斜路.
但為左個孫仔健康著想,
佢都係用"大車".
一到1歲, 即時轉士的車~

男爵府

回覆 kaman710 的帖子

嗰D梯級係舊樓設計,以前用黎防水浸…個看更係女人,同我媽媽差唔多年紀 & 唔係廿四小時有看更。
我唔想轉車,如果真係唔啱細B用,會等佢大D先用。

子爵府

BK Milk勳章

牛仔布我見過千色(將軍澳) 和吉吉島(mega box)有, 不過只係P3.
0/3 baby 係公價, 我以前都鐘意牛仔布, 不過sale話比較難清洗.

男爵府

回覆 chowchow2012 的帖子

我見康嬰之城個網有齊P3 & Mini牛仔布款,Mini另外有隻藍色款,Sky都好靚。
有八五折 + 有貨,不過唔知Up唔update。

我諗過,都係買Mini多,屋企 & 娘家鋼閘平時係「趟半門」咁開。
用大車就次次都要搞一輪開全閘先出到門口…搬傢俬咁,好煩。

最多等BB大D + 初生墊先用,另屋仔細唔想買大車…
帶BB試下 & 屋企人睇過先決定。

大宅

引用:回覆+Tamilee+的帖子 我就係睇中呢款,好

原帖由 MoutonB 於 13-01-09 發表

我個情況同你一樣,我媽請願揹佢,但之後就腰骨痛

首頁

尾頁

跳至