跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔16個月大, 但唔多想學行, 成日爬地, 只可以企10秒到, 有時都見佢推住的嘢行, 或放手行4,步, 但始終鈡意爬, 勉強他, 他又點得唔行和企, 都唔知點好?

其實男仔是否在身高或肢體發展慢些, 又會否與他飲食有關呢? 因阿仔而家都是食粥, 無加任何肉類, 因我奶奶無加肉碎比他食, 只靠我假期煮三文魚和肉碎比阿仔食, 唔知是否有影響呢? 真worry !

男爵府

環保接龍勳章 陪月勳章 爸B勳章

回覆 laplap2 的帖子

16個月唔識行都唔使太擔心,但系我真的覺得飲食有點問題,其實9個月以上,BB的身體發育已經需要蔬菜/肉等均衡飲食先會發育得好好~~但唔識行應該同飲食無太大關係,我覺得首先你要鼓勵他多行,多帶他去公園走走,千萬不要依賴BB車,可以用學行車培養他的興趣比他多行多走,千萬不要怕他跌倒,就算跌倒也鼓勵他自己起身,多加練習(ps:我女11個月已經行得好穩,卻一歲後出街都不用BB車,大多比她自己行,就算喊要抱,我都不會抱她,哈哈~驚太依賴)

別墅

我個女都係而家學行緊10步.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:阿仔16個月都未識行,點算好?

我有兩個朋友個仔就16個半月先識行,我個早D 14個月;佢都行倒幾步,我諗唔駛太擔心同佢行多D丫,我個bb之前都唔想行,一行就坐地,但突然有日又推開我地要自己行

噤大個要日日食肉家?蛋我就隔日。可唔可以叫你c6同你99講下

大宅

帶佢去下play group 、會所果啲有軟墊嘅兒童遊戲間玩。我個女初時都唔識行,去得多佢為咗玩就開始夠膽。去有墊嘅地方係因為除鞋會行得好啲。

別墅

甘大個, 一日3餐都要食肉, 攝取蛋白質. 我女一早10個月左右開始唔多肯食粥. 而家一口都唔會食. 她同我們一齊食飯.

我女13個月識自己唔使扶識行.
有D BB 因為懶所以唔肯行

大宅

一定要比肉小朋友食,我個家庭E生叫我8個月就要加肉比BB食,我個女11個月已經識行,而加17個月已經識跑,你可以比d bb芝士、雞蛋、乳酪,其實好多野我都有比我個囡食。你可以帶佢多d落公園行下,如果有軟墊由佢跌,不過我都有個朋友佢個仔歲半先肯放手行,都5需要太過擔心!

大宅

引用:阿仔16個月大,+但唔多想學行,+成日爬地,+只

原帖由 laplap2 於 13-01-17 發表
阿仔16個月大, 但唔多想學行, 成日爬地, 只可以企10秒到, 有時都見佢推住的嘢行, 或放手行4,步, 但始終鈡意 ...
男仔應該早些識行! 我囡囡14個月識行!但出到街唔多願行!

男爵府

我個女都係到十三個月先開始想學行, 你可以試下用學步帶, 帶佢去公園行. 其實好多BB旬跌唔敢行第一步, 用學步帶佢O地唔會跌親, 就會肯放膽行. 我個月用咗兩次就要自己行了~~ 都幾WORK!

複式洋房

我個囝囝18個月都未識行,我更加驚唔知㸃算好,佢一日兩餐飯4餐奶,餐餐都有魚有肉有菜,放手行幾步就會跌,醫生話ok可能比人慢些,我都好擔心

別墅

Teresaso 發表於 13-3-26 05:22
我個囝囝18個月都未識行,我更加驚唔知㸃算好,佢一日兩餐飯4餐奶,餐餐都有魚有肉有菜,放手行幾步就會跌 ...
請問你小朋友識行未,我個仔21個月啦,都未識行

首頁

尾頁

跳至