在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

nice

禁止訪問

引用:我在醫院工作,身體開始不能承受看夜帶來的

男爵府

月餅勳章

回覆:Sweetheart12 的帖子

我之前做資助院舍寫字樓,只能講,人事真係複雜,同埋有需要輪夜!

大宅

醒目開學勳章

回覆:請教做老人院的護士媽媽@@

可以去OPD/CNS就唔駛輪夜,如果做part time都夠洗,可以去PSCC聽電話, 詳情可以去VNC睇睇,仲有可以去u度做RA/tutor, 又唔駛on shift, 你有幾多年經驗?
人事問題邊度都有,睇下你點樣handle,

禁止訪問

引用:可以去OPD/CNS就唔駛輪夜,如果做part+time

男爵府

回覆:bbbingo 的帖子

多謝大家嘅回覆,我畢業十二,三年啦!上頭經常比壓力要我上位,但真係覺得在病房好吃力,亦唔想因為事業而影響對子女嘅照顧!今次我一定要搵工轉!CNS我會試apply,但僧多粥少,機會相信好微
老人院亦是一條出路,
又見將軍澳聖公會安老服務大樓請人,所以問定!

男爵府

引用:可以去OPD/CNS就唔駛輪夜,如果做part+time

原帖由 bbbingo 於 13-01-18 發表
可以去OPD/CNS就唔駛輪夜,如果做part time都夠洗,可以去PSCC聽電話, 詳情可以去VNC睇睇,仲有可以去u度做 ...
OPD in過,唔收!

禁止訪問

引用:多謝大家嘅回覆,我畢業十二,三年啦!上頭

大宅

醒目開學勳章

OPD冇後台(例如醫生太/老藥殘), 都唔駛旨意去,另外亦可考慮CGAT/palliative nurse/x-ray/day ward/Endoscopy/ICM(有冇medical底?)唔好咁快諗住走,仲有好多出路可以諗!

大宅

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+bbbingo+於+13-01-18+發表可

原帖由 Sweetheart12 於 13-01-18 發表
PSCC都吾係隨便收,CNS又好辛苦!
PSCC長期請人,train下D telephone skill and simple computer skill就okay

禁止訪問

引用:多謝大家嘅回覆,我畢業十二,三年啦!上頭

大宅

醒目開學勳章

Sorry, x-ray係要on night,因會有e-CT,但應只係on call stand by形式,視乎個別醫院

大宅

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Siammama+於+13-01-18+發表多

原帖由 Sweetheart12 於 13-01-18 發表
PWH cns 要人,但辛苦!
好多醫院嘅CNS都要人

大宅

我都做左十二三年護士,反而未生小朋友之前去過大型資助老人院做,佢地好少請RN,反而會用EN paid請人,人工預左可能會少一d,我嗰時嗰間,一個月night一次,平時都係返A、P。我覺得好悶㗎,可能嗰時未有小朋友,自己又做開medical,慣左好忙好忙衝衝衝,但老人院日日都係派藥dressing俾藥膏,工作性質唔適合自己,最後做左好短時間就返HA了。而家雖然有小朋友,但我喺醫院都做得好開心,覺得醫院適合自己。至於人事,度度一樣。

大宅

附加: 我以前嗰間因為有人長night,所以我地先好少看夜

男爵府

引用:OPD冇後台(例如醫生太/老藥殘),+都唔駛旨意

原帖由 bbbingo 於 13-01-18 發表
OPD冇後台(例如醫生太/老藥殘), 都唔駛旨意去,另外亦可考慮CGAT/palliative nurse/x-ray/day ward/Endosco ...
多謝你!我會努力嘗試!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Siammama+於+13-01-18+發表多

你去PSCC in 下?
PSCC 係咩?under HA? Pay 又如何?

男爵府

引用:我都做左十二三年護士,反而未生小朋友之前

原帖由 小狗芝士 於 13-01-18 發表
我都做左十二三年護士,反而未生小朋友之前去過大型資助老人院做,佢地好少請RN,反而會用EN paid請人,人 ...
我老公又係番shift, 所以更期上經常就都頭痕都攪唔掂!不過我覺得一個月一night都可以接受。請問你當年係老人院看夜忙唔忙?有咩做?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Sweetheart12+於+13-01-18+發

男爵府

回覆:Siammama 的帖子

另外CNS係咪真係咁辛苦?如果我唔怕行樓梯,唔討厭老人家,但我怕蟑螂,老鼠,係咪唔適合呢?

首頁

尾頁

跳至