心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公家有六兄弟姊妹,

每家人學歷 (中學畢業至碩士都有) 、經濟 (無業0 至 豐厚收入)、性格 (沉靜至口不停都有)

每家人都有兩三個孩子 (年齡 : 五至20歲) , 算起來, 奶奶是很有福, 很熱鬧, 很開心。

可惜, 唔係, 大孩子組 同 細孩子組 家庭, 大家無聯絡, 無一齊玩

以為孩子差不多大的, 同輩的, 可以合得來, 但輪到大人的性格合不來, 幾家人見面都好似互不認識。

每逢大時大節就慘啦, 出來食飯, 食飯就即走人, 無下文, 食時好靜, 無人講嘢, .........

請問你們 多 【兄弟姊妹】的家庭融洽嗎 ?

Nok_Nok    發表於 13-1-22 19:47

禁止發言

大宅

家庭人數多寡與關係是否融洽無必然的關聯 .
簡單一句 : 投緣就多D傾解 , 無緣咪各自修行囉 ...
[size=large]擇善固執  矢志不移

大宅

多兄弟姐妹,總會有一兩個特別啱偈,有一兩個特別睇唔順眼另一方。總之問題實有,奇奇怪怪。

男爵府

有時同親戚食飯,佢地唔出聲,我地自己傾談,食完一餐飯,好似,自己一家人食完咁.唔出聲個D親戚,似搭枱. 好好醜醜傾談下,無傷肝呀,大家本身就係兄妹...多幾個仔女,唔係怕羞呀...費解

hk2013  same here!!mouth:  發表於 13-1-28 11:53

大宅

好難一概而論
我爸媽各自都係大家庭 我媽果邊好開心好融洽 相反我爸果邊就反晒枱打交咁滯 仲衰過陌生人

水晶宮

我同老公都算係大家庭既,
我5兄弟姊妹, 佢就6個...
次次做節食飯都十幾廿個人, 有大有細...好熱鬧...
平時都有D爭執既, 不過都係會過去的, 唔放係心...

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我老公家有六兄弟姊妹, 每家人學歷 (中學畢

原帖由 chumamma 於 13-01-22 發表
我老公家有六兄弟姊妹,

每家人學歷 (中學畢業至碩士都有) 、經濟 (無業0 至 豐厚收入)、性格 (沉靜至口 ...
我老公家同樣係大家庭。。每次聚會超嘈

瑪瑙宮

我 c6 大大家庭, 每次見氣份都唔錯幾融洽的, 兄弟姐妹之間又幾睇住大家, 打麻雀時您又鬧下佢又帝下都係玩, 可能佢地傳統, 都尊敬長輩, 我覺得嫁左比佢呢方面算係得著, 人生變得熱熱鬧鬧, 佢地又無 d 好有錢 ge, 好囂好串 ge, 都唔難相處. 因為我同 99 相處到, 佢地都幾鐘意我. 我自己呢邊都有感情, 但比較疏離.

大宅

我好慶幸出身係我自己家庭, d 人常話我媽有福氣.
我家有七兄弟姊妹,

每家人學歷 (中學畢業至大學都有) 、經濟 (全部有隠定工作及收入, 全返寫字樓工作, 因此全放公眾假期 )、性格 (全部樂天, 不過也時有吵架, 但終會好番)

所有的小朋友(6歲至19歲), 每逢周未, 總會玩在一起. 包括19歲果位, 會偶有加入一起玩.

唯一遺憾的是, 七個內面, 有2個離婚, 不過也再婚了.

我們七兄弟姊妹, 年齡差距只在1至2年, 第一個與第七個, 年齡差距也只是11年.

侯爵府

回覆 回覆:chumamma的帖子

我自已5兄姐妹,有2小朋友,我家庭常聚會非常融合,開心

大宅

我有5兄姐, 都OK啦 ! 啱傾就傾多啲, 唔啱傾咪講少啲囉 !

別墅

好媽媽勳章

多唔一定好, 但至小有事可以傾
堯堯/09年10月2日

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:請問多 【兄弟姊妹】的家庭融洽嗎 ?

6兄弟姊,二位中學學歷,其他碩士博士,個個有樓,專業、寫字樓、公務員工,関係幾好,會互相幫助,有仔女有孫,做節家庭聚會很熱鬧,爸爸健在,家庭融洽

洋房

回覆 chumamma 的帖子

有時真係朋友仲好過兄弟娣妹

大宅

各自修行, 唔會點聯絡, 不過唔見好過成日見 有時d 兄弟會"扇"你, 同埋咒你!!!少見為妙

fong媽  agree  發表於 13-1-28 12:45
hk2013    發表於 13-1-28 11:56

伯爵府

朋友仲好過兄弟姊妹
唔會點聯絡, 不過唔見好過見

大宅

回覆 hk2013 的帖子

侯爵府

我有好多兄弟姊妹,各自成家立室,有仔有女,加埋佢地d男朋友丶女朋友,每逢大時大節,over40-50人。基本上我們兄弟姊妹都相處都好容洽,亞哥由細到大都好照顧弟妺,姊妹以前細時都有坳交,現在越大越fd;我們兄弟姊妺有what apps群組,有時知道某某咳咗好耐,另一個就為佢㷛好湯,入埋暖壼,call 佢放工上來取,誰生日,就大家what apps 祝 佢HB;你串下佢,佢有笑下你!

首頁

尾頁

跳至