母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日去牛頭角母嬰院滿月打針,先見個大肚姑娘,見完佢真係想打 佢!我問佢bb 重量合吾合格,佢話甘上下,甘我問去吾去到指標,佢話正常1個月重0.5,你而家重0.62囉!我心諗咪即係達標囉!答我咩甘上下啫?之後我問BB而家其實食幾多?(因上次聯合係2weeks 打比我話90-120ml,)佢答冇嫁喎!佢鍾意食幾多就幾多!我心諗你係咪玩野呀?鬼吾知咩?甘我又問餵時間幾耐?bb 成日好似食30-40mins 都吾飽,甘幾耐先好?我怕吾知係咪我餵吾啱,佢食吾到,攪到乳頭疼,and 又怕BB當咗奶咀,佢答我你都餵咗1個月啦!你仲吾知咩?我真係火都黎埋,我話我知吾會問你啦!我之後話得,塊面黑曬!佢仲問我有冇野問,我心諗你lee d 答案,再問我真係講粗口!講真,做得姑娘,醫院推行母乳,我自己新手吾識先問,仲要我係土生土長香港人,洗吾洗甘既態度,識我真係吾會問囉,把幾火!

別墅

伯爵府

引用:今日去牛頭角母嬰院滿月打針,先見個大肚姑

原帖由 waiyee327 於 13-01-24 發表
今日去牛頭角母嬰院滿月打針,先見個大肚姑娘,見完佢真係想打 佢!我問佢bb 重量合吾合格,佢話甘上下,甘 ...
我都係去呢間,知道你講邊個姑娘,可能大肚燥底

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

大宅

引用:Quote:原帖由+waiyee327+於+13-01-24+發表

原帖由 kyobi 於 13-01-24 發表
我都係去呢間,知道你講邊個姑娘,可能大肚燥底
我Mummy 都係甘講,最後佢見我黑面就同我mummy 講野,吾係我mummy 係到,我會開火&投訴佢

大宅

回覆:waiyee327 的帖子

我都試過聽埋佢d廢到爆的答案

大宅

回覆:牛頭角健康院既大肚姑娘

母乳姑娘定普通果啲?我去藍田果間,人奶啲問題真係要搵返母乳姑娘問..其他果啲

大宅

引用:母乳姑娘定普通果啲?我去藍田果間,人奶啲問

原帖由 Manmanma~ 於 13-01-24 發表
母乳姑娘定普通果啲?我去藍田果間,人奶啲問題真係要搵返母乳姑娘問..其他果啲

...
吾知佢咩姑娘,只係最過份話我餵咗一個月應一定要識,crazy !好像講到天生一定識甘

大宅

引用:我都試過聽埋佢d廢到爆的答案 +

原帖由 anianiyim 於 13-01-24 發表
我都試過聽埋佢d廢到爆的答案
真係以為大肚大哂!

侯爵府

畀面勳章

回覆:牛頭角健康院既大肚姑娘

可能係個姑娘態度唔好啫… 但其實佢D答案係岩… 人奶B真係個個唔同,feed on demand ,如果你問我,我都係咁答你; 同埋你問食幾耐,你又真係問得太遲,因為你BB由第一次食人奶就會涉及餵幾耐呢個問題,但你宜家先問(同埋小冊子都有寫餵幾耐,生完醫院又有姑娘問),個姑娘態度唔好實咁答你 我都唔期盼政府野會合心意……

男爵府

真是個個不同,我仔仔食十五分鐘或二十分鐘巳足夠,埋身根本不知仔仔食多少,最重要是有六片濕片。

大宅

引用:可能係個姑娘態度唔好啫…+但其實佢D答案係

原帖由 beiette 於 13-01-24 發表
可能係個姑娘態度唔好啫… 但其實佢D答案係岩… 人奶B真係個個唔同,feed on demand ,如果你問我,我都係咁 ...
甘我都知each baby is 吾同,但吾好講到我吾知就係錯,佢係愈講愈大聲,覚得我問得好白痴!我想話我真係吾知先問,and 之前D姑娘個個講法都吾同!吾一定鍡咗一個月就識曬,係的話我就吾問,問既原因係我怕我之前鍡法錯咗囉

大宅

tulipsiu 發表於 13-1-24 10:02
真是個個不同,我仔仔食十五分鐘或二十分鐘巳足夠,埋身根本不知仔仔食多少,最重要是有六片濕片。 ...
請問滿月B係咪繼續用六條濕片作指標呀?

男爵府

是下,都要看BB有没有重。如人奶B是退黃慢D,我仔仔每食完一餐都要換片。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊