在職全職

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

回覆:舞娃娃 的帖子

agree.某時候做女人好慘,最光輝就要退下。曾經以為自己好偉大,專心照顧佢地,佢地到中學就吾多需要您。而自己先再次起步,年齡又受到限制。真係有些少後悔。盼望呢個長線投資將來有回報!

男爵府

引用:我未生小朋友之前,巳經無咩事業心

原帖由 wcpcelia 於 13-01-30 發表
我未生小朋友之前,巳經無咩事業心
Same same

wcpcelia    發表於 13-2-1 18:23

複式洋房

回覆:做了媽媽,冇晒事業心

我都無,成日諗住resign湊仔

大宅

引用:agree.某時候做女人好慘,最光輝就要退下。

原帖由 Amycow 於 13-02-01 發表
agree.某時候做女人好慘,最光輝就要退下。曾經以為自己好偉大,專心照顧佢地,佢地到中學就吾多需要您。而 ...
做女人真是辛苦.....

複式洋房

回覆 kittycky 的帖子

我都係... 但對住仔... 又好想反工。見唔到佢 又心掛掛....

男爵府

2018父親節勳章 認識瑞士牛牛第四回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

回覆:Daze 的帖子

我都系,最好快D回家和B玩

複式洋房

囡囡出世後,本一人美容公司,但現在心散曬,想多留在家照顾她

子爵府

我仲放緊產假, 相信一返工一定掛住BB, 做野會分心, 但叫我做FTM, 我又做唔到, 一來唔可以單靠C6份人工, 二來日日只係對住BB同工人, 驚頂唔順.

大宅

引用:我仲放緊產假,+相信一返工一定掛住BB,+做野

原帖由 maymay516 於 13-02-03 發表
我仲放緊產假, 相信一返工一定掛住BB, 做野會分心, 但叫我做FTM, 我又做唔到, 一來唔可以單靠C6份人工, 二 ...
咁都係

大宅

引用:B六個月大,依家咩事業心都冇晒!+以前唔係

原帖由 Daze 於 13-01-30 發表
B六個月大,依家咩事業心都冇晒! 以前唔係咁的,會比要求的做得更好,依家到了要求便算。日日向公司泵奶( ...
絕對絕對贊成。。。。。

禁止訪問

大宅

引用:me+too~~+我仲特燈找左份無野做既工,+講明

原帖由 0q.cathy 於 13-01-30 發表
me too~~ 我仲特燈找左份無野做既工, 講明唔ot, 但人工係少之前既一倍, 無得升, 但近屋企同準時收工, 見工 ...
完全明,我之前都放棄左份高d人工的工作,轉了做基層返d的post,點知道轉了之後有左,而家好興幸自己轉左工,輕鬆好多來大肚,往後都可以有心機為個仔努力。
不過就冇你咁好可以去接放學,所以個心想轉part time或者其他工作,但如果再揾少d錢就真係覺得好似真係好哂囉~但如果要返工我就要送走個仔去奶奶度住,我就好少機會見個仔!(住得唔近又唔就腳!)我過兩個月就要開工,好苦惱!

大宅

回覆:舞娃娃 的帖子

我的感受同妳一樣,初畢業我和老公人工差不多,結果我生2件之後,他人工=我x7,我即辭工轉行Part time ....但為他高興之餘心情有些沮喪,曾幾何時我立志在職場有所表現一番,現在,還是把時間給了家庭了

子爵府

我好矛盾架, 基本上好享受返工帶嚟的滿足感, 同埋自己知自己事, 要估FTM實悶到發顛, 雖然老公經濟能力好唔錯, 但自己搵錢點都唔同, 鍾意買咩就買咩, 唔洗下下計住度住
不過每當BB病時就好掛心, 唔想返工, 因為怕姐姐照顧得唔好...

男爵府

夏天玩到顛 BK Milk勳章

我在公司只係紙板人,個心飛在返家

複式洋房

回覆:做了媽媽,冇晒事業心

我都係'而家個人反緊工'個心就留佐係屋企

子爵府

我直情同公司講晴要準時放工, 叫佢唔好比咁多野我做

大宅

引用:我直情同公司講晴要準時放工,+叫佢唔好比咁

原帖由 coraor 於 13-02-19 發表
我直情同公司講晴要準時放工, 叫佢唔好比咁多野我做
咁你老細有冇講咩?

別墅

引用:我又係,無心戀戰!一曰到黑諗住resign!

原帖由 wankapo 於 13-01-30 發表
我又係,無心戀戰!一曰到黑諗住resign!
非常同意,我都是!

男爵府

引用:Quote:原帖由+小豬天使+於+13-01-30+發表I+

原帖由 Daze 於 13-01-30 發表
係呀! 我真係好似你咁講差左成節,如果我叫老細唔好升我係咪好傻? (我就係一個傻人,同埋老細一直對我好好 ...
我大肚時拒絕了升職,仲defer 埋個master course. 完全無咗上進心,只想全心全意陀好個B. 到而家生咗,工作表現真的大不如前...真的愧對賞識自己的老細

唸緊resign, 又唔捨得份舒服得來有幾皮野的工,我返一至五不用輪班,超間唔中先要OT

首頁
12345...6

尾頁

跳至