婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

99講野一向粗魯, 又大聱, 唔知既人會以為佢鬧緊人.
工人姐姐唔識中文, 一直同姐姐講99係咁, 唔好介意,
但99講野咁粗魯, 又唔該都無句, 聽果個真係有被呼喝FEEL架.
有時生活上見到D野, 叫姐姐唔好咁做, 佢就BAR LA BAR LA咁同姐姐講,
有時C6係屋企, 跟手又BAR LA BAR LA咁講一大堆,
姐姐明D唔明D, 但99態度真係令姐姐有HARD FEELING (事實99唔係怪責姐姐)

前2日姐姐同我講, 又有咁既事發生, 唔係唔明白99態度係咁,
但有時真係好難受, (老實講, 自己都係打工仔,
老細咁對自己, 我一早辭左工啦, 仲要有時點都有機會犯錯,
老細黑晒面, 你會唔會諗佢無怪責你呢?)

我依家個姐姐黎左8個月有90分, 現時都無其他工人D惡習,
我又有個15M BB, 8月仲會多個NEW BORN,
未有第2個, 都唔使怕姐姐唔撈, 99一個都應付到,
依家有左第2個, 唔好話佢去搵工, 佢唔同我續約,
依家我驚過佢架.

同C6傾過依個問題, C6就同99傾, 佢同99講,
講野可否細聲D, 一來同姐姐易生誤會,
二來小孩子要身教, 小孩子會有樣學樣.
結果, 99就嬲鬼左. 其實, 我明白99已經好遷就我地,
(62死左, 得返佢一個住, C6想一齊住, 但我因照顧BB既問題唔肯,
最後, 99不在廳看電視, 及答應不干涉照顧BB才肯一齊住)

C6話就話99係嬲佢, 但99一定會諗, 一定係我多多意見,
C6先會咁同佢講.

大宅

無言...同你住都應該幾辛苦~~

男爵府

回覆 bbsukiyw 的帖子

事實我知我麻煩,
所以死都唔肯同99住,
我當時好老實同C6講,
我唔係怕99難相處, 係我自己難相處,
我嫁C6都係因為佢就到我.
我同C6同居8年, 因為相生BB先結婚,
真係從來無諗過要同其他人住.
(我自己一早自己住, 自由自在慣左)

伯爵府

回覆:老公同99講, 想佢講野斯文D, 俾99嬲左=.="

開囗要求任何人唔可以係廳睇電視真係做唔出可況個個係你c6既親生媽媽 你99講耶粗魯,你可以直接同佢講…我頭先以為你罵我丫,好在唔係姐/wa 你講耶禁粗卑既,嚇死人呀/99其實可以細聲少少…我聽到丫……禁

男爵府

回覆 conniebebe 的帖子

因為99個電視長開, 仲要係有線財經, 全日REPLY,
所以BB係廳就叫佢唔好開廳個TV,
如果唔係, 我唔會理佢點睇.

我返工時間長, 一星期得SUN放假, 平時準時收工, 到屋企都7點,
有時OT就仲遲, 我返到屋企, 佢好多時已入房, 睇多陣TV, 9點半就訓,
星期日我放假時, 工人又放假.

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:老公同99講, 想佢講野斯文D, 俾99嬲左=.="

無㗎啦!外姓人呢啲死貓走唔甩

首頁

尾頁

跳至