論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

"X僱傭有限公司",英文名係"LEKSON XXX AGENCY XXX." Agent 之前沙田,後來(大概6,7)搬到旺角總統商業中心.

個負責人馬生簡直是個大騙子。我地透過呢間請印傭, 點知個馬生竟然呃我地,介紹一個被前僱主因為行為問題而被解僱的印傭俾我地,個印傭係我地屋企偷錢,人贓並獲,將佢即炒。

我地簽約時,向馬生講明印傭的要求:
1. 能夠照顧BB
2. 有做家傭經驗

3. 唔要已經在港的印傭, 即是話一定要海外聘請.(唔要以前在香港工作過,被僱主解僱或不續約的印傭)

點知馬生介紹個操守問題的印傭俾我地,馬生訛稱個印傭在新加坡工作,又有照顧BB經驗,個馬生仲話個印傭覺得香港人工高D,所以約滿後唔想同新加坡僱主續約。

我地被馬生瞞騙的情況下,請左個印傭。個印傭來到後,同馬生講的是兩回事。中文又唔得,英文又唔,用左好耐時同佢先溝通到。又話佢有家傭和照BB的經驗,點知佢唔識煮野食,又連尿片前後都唔識分。

幾個月後,個印傭露出原形,偷我地幾千元 (我地已經小心收藏)。俾我地人贜並獲。即炒。枉我地平時對佢好好。

個印傭執野走時,我地發現文件顯示原來個印傭係我地請佢之前幾個月巳經在香港工作,仲被人炒左。原來佢有前科,馬生仲將這個有問題的印傭介绍俾我地。簡直無良。

我地發现後,即刻責問馬生,佢仲話俾印尼agent , 根本佢講大話,我地從個印傭找到有文件顯示馬生是知情不報, 存心欺詐。馬生講大話唔眨眼,食人唔吐骨。佢不斷轉介有問題的傭工给其他僱主,大家唔好上當。

manicheung    發表於 13-2-4 01:02

大宅

回覆:欺詐黑店, 旺角總統商業中心力x僱傭有限公司

咁做生意都得架,hk人都唔幫hk人,仲幫d外人呃自己友,真cheap,push呀

別墅

個馬生仲話只做熟人轉介, 唔做walk in 客, 真係唔熟唔食

伯爵府

引用:個馬生仲話只做熟人轉介,+唔做walk+in+客,+

原帖由 lorrymountain 於 13-02-04 發表
個馬生仲話只做熟人轉介, 唔做walk in 客, 真係唔熟唔食
噤當人水魚,真係多得佢唔小

民房

你講個間應該係以前第一城的力信呀ma,超黑店。我有幾個朋友都中招。

男爵府

男爵府

点算?? 我仲比左錢力信、、、咁你而家点算?? 找到工人嗎?

有捨必有得 有得必有失

別墅

回覆:WinChi 的帖子

既然你已經俾左錢,萬事小心。想馬生回水都好難,正所謂財到光棍手。記住唔好完全相信馬生講既野,樣樣事都查下。例如:查下個工人的工作簽証,可能個工人是斷約,就話係海外,或在新加坡。你問馬生睇工人䕶照,佢可能只俾你睇有相個頁,以前工作簽證就唔俾。縂之小心,也要提防工人。

我地唔再用這間詐騙agent, 而家透過熟人介紹,等新工人來。good luck!

男爵府

回覆 lorrymountain 的帖子

Hi lorrymountain,
如果我早睇到你的post 就好了, 我上次係第一城經力信請工人,幸運到地工人還好,到今天我又要找工人,不過我感覺力信好似一時一樣,海鮮價的....

想多口問你為什麼定要請海外的? 是否海外的定較好..

點樣可保證馬生給的的係海外而不是香港比人炒的,要求睇工人的 original passbook 就安全﹐免受遍嗎?

馬生是否老板,還有個五十多的女人係到。以前有個李生唔見左..

希望大家好快有個好好的新工人

有捨必有得 有得必有失

大宅

我們也在力信請了工人,5月份到職。
在力信我們先請了一個菲傭,也簽了約,但不久力信告知我們那工人不做,所以介紹了另一個給我們,我們見了一次面,覺OK,便簽了約。

別墅

回覆 lorrymountain 的帖子

我也上當受騙了!交了錢,有沒有人試過找他們退款的?

別墅

回覆:WinChi 的帖子

斷約的工人出問題的機會率可能高些(當然有例外啦)。斷約的原因可能係服務態度或質素有問題,或者與僱主屋企合不來。有些工人被僱主發現偷錢,即使僱主肯定是工人偷,但現金沒有記認,苦無入罪罪証,報警警方也沒有辦法。只有付代通知金,即時解約。這些斷約工人可能在逗留期滿前搵工,又或去澳門等。所以,請斷約的風險比較大.

其實睇original passport 只係其中一個方法,睇下個工人以前有無香港簽證,不過佢換佢本新passport 都無辦法

別墅

回覆:simon_ltm 的帖子

我有個朋友佢生左對孖女,佢請左兩個菲傭。佢屋企都有兩個工人啦。無論如何,都係保障自己好D,放係佢度,又唔知佢會點用,又唔知點解唔肯俾番。

大宅

賤人!同永豐僱傭個鄧小姐一樣咁不知所謂!

大宅

車...點會唔知啊.新到工人第一件事就係做香港身分證.要唔要做都唔知?味當人白痴.

別墅

回覆:pollyyim 的帖子

但是如果叫agent 去接工人,就比較難核實,尤其個D斷約工人到澳門等,再來都好似要做過身份証。或者可以check 下身份証上簽發日期。

大宅

引用:"力X僱傭有限公司",英文名係"LEKSON+XXX+AG

原帖由 lorrymountain 於 13-02-04 發表
"力X僱傭有限公司",英文名係"LEKSON XXX AGENCY XXX." 間Agent 之前沙田,後來(大概6,7月)搬到旺角總統商業 ...
其實agent吾咁樣,邊搵到食喎!history可以作出來,名都可以轉啦!香港十個有十一個都是這樣!你是新手請工人?祝好運!

別墅

回覆:simon_ltm 的帖子

請查閱2月10日的"請到個好工人"發帖。似乎你俾力X呃了。並非特殊情況才可請兩個工人

大宅

力信有個勞小姐(Kitty Lo),兩年前在第一城搵過佢,俾佢搞到極勞氣,介紹埋的斷約工人,仲時時甩底,又話工人好搶手,比人請咗喎.....最後搵咗第二間.

首頁

尾頁

跳至