嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Dear al experienced mama,

my 早產 now start to 厭奶. he is about 4mth old. Adjusted mth =2.5 mth. Is there any mama here has the experience to deal with this? please teach me. My bb is already so light. He did not gain weight much recently.

原文章由 MirMir 於 08-1-16 13:02 發表
Sam512,
When my boy back to home, we are very worry and can't sleep well in the first month. When I heard a little sound from him, I will wake up and see what happened. Luckily, I have a good Yan Yan ...

大宅

有冇計?

我亞b成日在家哭,每次飲完奶後好似好辛苦,去大困難。佢早產又輕,我想用米水開奶比佢飲,但係又唔知幾時先可以開,你地有冇經驗可以同我分享吓呀?

大宅

dont...I 用米水開奶比佢飲, my bb cant digest well and caused wind in his stomach...not he resist to take milk..:(

原文章由 lovemaggiew 於 08-1-16 19:40 發表
我亞b成日在家哭,每次飲完奶後好似好辛苦,去大困難。佢早產又輕,我想用米水開奶比佢飲,但係又唔知幾時先可以開,你地有冇經驗可以同我分享吓呀? ...

大宅

原文章由 lovemaggiew 於 08-1-16 19:40 發表
我亞b成日在家哭,每次飲完奶後好似好辛苦,去大困難。佢早產又輕,我想用米水開奶比佢飲,但係又唔知幾時先可以開,你地有冇經驗可以同我分享吓呀? ...

我的 bb 最初都因為輕磅而有用米水開奶, 我覺得對增重似乎有少許幫助. 我每次只會用一小撮米, 然後加幾碗水, 水滾後再用慢火煲一小時, 煲時會加一小塊果皮. 米水煲好後不會太杰亦不會太稀, bb 並沒有不良反應. 後來bb 逐漸長大, 又開始食固體食物, 我就再沒有用米水開奶了. 如果你真係想試的話, 可以一日試兩餐, 觀察反應, 如果ok 先至逐漸增加次數.

熊仔仔同D豬係爹哋媽咪心肝寶貝豬

複式洋房

我BB就出院, 因為食奶同肚奶都會響機, 要觀察都幾日! 醫生話肚奶係因為胃壁未成熟! 好擔心!

• 出院後, 我最擔心係食奶同夜晚訓覺, 你地有乜經驗?
  • 如有客人上黎屋企睇BB, 你地有叫他們戴口罩嗎? 我又怕佢地D衫唔清潔

[ 本文章最後由 Sam512 於 08-1-19 11:17 編輯 ]

大宅

原文章由 熊仔仔媽咪 於 08-1-16 23:06 發表

我的 bb 最初都因為輕磅而有用米水開奶, 我覺得對增重似乎有少許幫助. 我每次只會用一小撮米, 然後加幾碗水, 水滾後再用慢火煲一小時, 煲時會加一小塊果皮. 米水煲好後不會太杰亦不會太稀, bb 並沒有不良反應. ...

唔該晒,我會每日比亞b食一或兩餐先,睇吓佢有有改善。

複式洋房

BB住院回家後,我覺得佢好食奶多痰同半夜狂喊,點算?

大宅

我以為亞b肚瀉左4日,所以帶左佢去急症,之後檢查過話佢無肚瀉,但係有小腸氣,點算好。我都唔知駛唔駛做手術。你地知唔知係d乜,駛唔駛開肚嫁?

伯爵府

我個女都係早產..早1個月2日比預產期.

複式洋房

早產BB食夜奶到幾時?

複式洋房

原文章由 lovemaggiew 於 08-1-29 12:55 發表
我以為亞b肚瀉左4日,所以帶左佢去急症,之後檢查過話佢無肚瀉,但係有小腸氣,點算好。我都唔知駛唔駛做手術。你地知唔知係d乜,駛唔駛開肚嫁?

我個BB女都有小腸氣, 係早產BB容易有!
醫生話6個月-1年會好番, 但都好擔心!

複式洋房

我想問下各位媽媽,早產bb幾時先可以同佢去街街呢?我老公成日話要等佢打哂針,唔好出去住,只係去覆診同埋健康院.但等佢打哂針,咪要成歲?請問你地有冇經驗?謝謝!

複式洋房

早產

原文章由 lovemaggiew 於 08-1-11 17:01 發表
你好,我bb28週出世,出世時都不足2磅,他是9月中出世的,他於12月25日已回家,他現有七磅,所以不要太擔心!

hi, 你好. 想問下你係边间e院生呀?bb住院幾耐?

男爵府

各位,

我女女食緊 雅培加營心美力370g裝

因為醫院講, 佢以經達標了, 吾駛再食早產BB奶粉, 因為之前買多左幾罐, 所以有一兩罐未開的, 想問一問各位有沒有人想買

原價78. 現在50.蚊賣.

但係各位最好問一問醫生你們的BB是否需要食早產BB奶粉喎

如有興趣可以聯絡我
[email protected]
tel: 81042701

複式洋房

回覆 21# lovemaggiew 的文章

你好,我bb31週出世,出世時都不足3磅,他是11月中出世的,他於12月25日已回家,他現有13磅,同你b仔差不多,請問你是邊閒醫院亞?

複式洋房

原帖由 Sam512 於 08-1-30 16:22 發表
早產BB食夜奶到幾時?

我b仔回家3個月度就不用吃了,但我都想辛苦些零願給一餐他吃,因爲他不夠重到5個月度就不用了!

首頁

尾頁

跳至