想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日DUE DATE,期待緊新年禮物。

但同時腰骨又開始痛,提醒番我有脊椎側彎,脊椎輕微S型,

之前有做過物理治療,唔痛之後就無再覆診,

請問各位有此狀況的媽媽及準媽媽:

脊椎側彎脮BB會唔會辛苦好多架?腰骨頂唔頂得順?

男爵府

hashtag影視迷勳章 玩具勳章

gwenpurple 發表於 13-2-6 15:43

但同時腰骨又開始痛,提醒番我有脊椎側彎,脊椎輕微S型,
我都想知,我暫時OK

大宅

引用:+本帖最後由+gwenpurple+於+13-2-6+15:47+

原帖由 gwenpurple 於 13-02-06 發表

我c6同事有脊椎側彎,仲要度數好大,陀得都幾辛苦,聽過佢入過幾次醫院同埋要bedrest,不過最後都順利生咗個龍仔。有咩唔妥就問醫生,唔好自己估估下

bebebei    發表於 13-2-6 16:04

大宅

Lee師奶 發表於 13-2-6 16:01
我c6同事有脊椎側彎,仲要度數好大,陀得都幾辛苦,聽過佢入過幾次醫院同埋要bedrest,不過最後都順利生咗 ...

之前做物理治療都有問過脊醫,
佢淨係答我:畀三個月時間我同你每個星期做下治療先,跟住可以一個月keep做一次,情況應該可以改善。

聽到尼個答案我覺得脊醫係度耍緊我。

去過排政府又遲遲未輪到我

我都唔想估估下

男爵府

gwenpurple 發表於 13-2-6 16:50
之前做物理治療都有問過脊醫,
佢淨係答我:畀三個月時間我同你每個星期做下治療先,跟住可以一個月keep做 ...
我都屬於過界果隻,但我冇考慮痛唔痛就計劃做人,痛同辛苦過普通人就一定會,唯有遲下多D去游水(慢慢游下沉下水咁)訓練返D肌肉啦...

大宅

bebebei 發表於 13-2-6 17:08
我都屬於過界果隻,但我冇考慮痛唔痛就計劃做人,痛同辛苦過普通人就一定會,唯有遲下多D去游水(慢慢游下沉 ...

知道有脊椎側彎之後,都有諗過去學游水,但成日都大把借口拖延,睇尼都的起心肝坐言起行先得。

睇番原來你bebebei一次就bingo喇~好羡慕

男爵府

引用:Quote:bebebei+發表於+13-2-6+17:08+我都屬

知道有脊椎側彎之後,都有諗過去學游水,但成日都大把借口拖延,睇尼都的起心肝坐言起行先得。

睇番原來 ...
我都唔算第一次就bingo,結婚半年冇避孕,係第一次用紅d綠d姐…

我都好擔心條腰骨,一定會辛苦好多…而且仲擔心可唔可以順產到,睇埋醫生後知道連半麻都未必可以,因為要打落條脊髓到…彎左可能打唔中,到最後只可以全麻

我好想阿b一出世就可以見到佢呀

大宅

回覆 bebebei 的帖子

咁要咨詢下E生,如果陀B到分娩前勤力啲做下水上活動會唔會對順產有幫助喇,

我成日覺得聽到BB一出尼嗰下喊聲係好幸福的事

男爵府

引用:回覆+bebebei+的帖子 咁要咨詢下E生,如果

原帖由 gwenpurple 於 13-02-07 發表
回覆 bebebei 的帖子

咁要咨詢下E生,如果陀B到分娩前勤力啲做下水上活動會唔會對順產有幫助喇,
係…所以好唔開心

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+gwenpurple+於+13-02-06+發表

大宅

下,乜脊椎側彎咁大獲,我都有脊椎側彎同埋頸都有事,但醫C同西醫都話冇問題,話陀B唔會有影响既,佢話唔係睇彎度,而係睇脊可以受力程度同埋有冇影响到神經線,依家八周幾,我有同我婦產醫生講,佢話順產冇影响。希望真係冇問題啦,之前個胎長得唔好小X過,今胎幾個醫生都話長得好好,好正常,小生命對我好重要,唯有多祈禱,願主保佑。

複式洋房

引用:+本帖最後由+gwenpurple+於+13-2-6+15:47+

其實唔駛咁擔心嘅,我都係有脊椎側灣,而且我生個女時仲係高齡,一路陀女都冇腰骨痛,又唔見特別攰喎。囡囡係順產嘅。大家放鬆D啦!

男爵府

引用:Quote:原帖由+gwenpurple+於+13-02-06+發表

原帖由 TC214 於 13-02-11 發表
其實唔駛咁擔心嘅,我都係有脊椎側灣,而且我生個女時仲係高齡,一路陀女都冇腰骨痛,又唔見特別攰喎。囡囡 ...
請問你係順產定開刀呀?同埋我條腰骨係下半彎,即胸骨以下,所以恥骨都有高低,唔知可唔可以順產,而家又唔可以照X-ray,所以醫生保守估計最好做全身麻醉

複式洋房

回覆:bebebei 的帖子

我條脊骨係S形,我記得係下半截係彎D,盆骨好似都有高底(好細個照X-ray,唔係好記得),但而家肯定有小小長短腳(好小),我囡囡係順產。至於順產定開刀,最好都係要聽醫生意見嘅!BB安全最緊要!

男爵府

引用:我條脊骨係S形,我記得係下半截係彎D,盆骨

原帖由 TC214 於 13-02-11 發表
我條脊骨係S形,我記得係下半截係彎D,盆骨好似都有高底(好細個照X-ray,唔係好記得),但而家肯定有小小長 ...
我睇C+所以可能佢地都比較建議全身麻醉開刀

伯爵府

回覆:脊椎側彎,脮B會唔會辛苦啲?

陀B開頭4-5個月唔識帶托腹帶,腰痛到死!之後睇物理治療,教識我用後好好多,無咁痛。不過陀b係辛苦d~

首頁

尾頁

跳至