跳至

首頁

尾頁

大宅

葡國領事館登記出生兒童

請問兒童出生登記所需的出世紙有沒有時限?
我女兒4yr,可否交2001年申請的出世紙?
謝謝!
又請問各位住香港的媽咪,你地俾澳門定香港地址葡國領事館?
我想俾澳門地址,但葡國領事館的職員話,我住香港要俾香港地址.

男爵府

Re: 葡國領事館登記出生兒童

[size=x-large]hi lamlambo,妳其實係咪幫小朋友攞葡國護照,妳個小朋友係hk出生/macau,我個女係hk,我申請時佢收咗一張正本出世紙,我女係2000年,應該妳有兩張正本,佢會收妳一張嫁,而地址我全部都登記香港地址[img align=right]http://bjcg.com/i/e/2006/07/08/19170794.gif[/img]
携手共白頭,掌心繞指柔,紅塵有你伴,一生都富有

大宅

Nicole媽咪
好多謝你回覆!
我先生係香港人,所以我要先做婚姻轉錄及出生兒童登記.
我小朋友在香港出生.我在2001年申請了4張出世紙.
因為婚姻轉錄先生同我的出世紙寫明要6個月內才有效,
但出生兒童登記無咁寫,所以想知使唔使再申請一張新.
即係話我唔使再申請,因為你2005年係交2000年時申請的小朋友出世紙,係唔係?
咁幾耐可以申請認別證與葡國護照,及又要交乜嘢文件呢?

男爵府

[size=large]hi lamlambo,我剛剛係個星期一全部攪掂哂,妳係唔駛再幫個女update嘅出世紙,因為佢都係收我係2000年發出個張,舊年我5月開始攪婚姻轉錄,遇啱個最好人佢話幫我一次過攪埋個女張白咭,唔駛我帶幾次個女嚟,我比齊文件,記住全部copy定,如身分證/認別証咪係底面,都要影印一張紙過,唔可以分兩張,我就全部証明文件copy兩份[size=large]另外妳先生d文件如結婚証書/出前世紙/護照全部有效期要6個月,妳個女4嵗,即是妳地結婚超過4年啦,即是全部要申請過,要影定相,去附近有間叫"銀輝",唔知有冇記錯,妳問附近d人啦,領事館對d相好嚴格,咁如果齊文件就要一早去,是關真係攪一朝[size=large],仲有要預備大約澳門幣$2000蚊左右,因為做婚姻轉錄要用歐羅計,結算後我要比成$1900蚊,另外小朋友張白咭平好多$62蚊,佢港紙/澳門紙幣都收,我叫妳準備澳門係因為如果妳比hk$佢唔會補水比妳嫁[size=large],當攪掂以上嘅嘢大約兩個月後,佢會call妳叫妳同老公再去簽名,跟住等大約8個月(我係),妳自己打長途過去,問d文件返嚟未,收據會有no.妳讀比佢知佢會回覆妳,如果ok返哂,即是個女(1)白咭(2)婚姻轉錄都攪掂寄回澳門,妳就可以幫個女申請認別証同護照,好快攪掂,一個星期前打去預約,不過d相又要影過,有效期6個月,兩樣加埋$609蚊,本來可以要求攞証係香港攞,但當天d電腦down哂,所以要10月尾再過去攞[size=large]仲有如果妳先生手上認別証係未結婚前攞,領事館又會比張form教妳填好後,去bank自己買一張bank draft,歐羅$8.7,連埋妳先生出世紙,婚姻轉錄等copy咗,自己寄返葡萄牙領事館更改妳先生已婚,之後大約兩星期後,領事館會寄番d資料比妳,咁下次妳先生續期時要帶埋呢d資料去,就係咁,妳已經好好啦,我可以咁解釋比妳知,領事館d人鬼死咁惡,問多句都想剎人咁,我都係希望幫到大家,我由開始攪到而家都參不多兩年,真係煩到嘔,不過冇計啦,辛苦d都要快d攪,可能將來佢會有用呢,打到頭暈暈,唔緊要,都唔夠攪証時咁頭暈,睇下以上幫唔幫到妳[img align=right]http://bjcg.com/i/e/2006/06/29/08162258.gif[/img]

大宅

Nicole媽咪
好多謝你的回覆!
好詳盡!
我終於全部明白了!

男爵府

[size=x-large]hi lamlambo.....唔駛客氣,話哂妳先生都係我鄉里,澳門人好熱情嫁[img align=right]http://bjcg.com/i/d/2006/06/10/141935772.gif[/img]
該用戶已被刪除

男爵府

[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_292.gif[/img][size=x-large]...去到邊都搵到我嫁...比條生路嚟行都得掛....SARA[size=x-large]..嘻嘻...唔好意思lamlambo,呢個係我老死,佢成日捉我返大本營[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_468.gif[/img][size=x-large]....[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_487.gif[/img]

民房

NICOLE 媽咪:

我想問一下我於去年中已到領事館簽了名幫囡囡入藉的,然後叫我等電話通知,但到現在都未有通知,是要自己打去問嗎?但電話永遠無人聽.資料是否應該已寄回來,要自己親身去問嗎?有無人知呀?

男爵府

[size=x-large]hi ckgigi, 要自己打去問,我都係打親去都冇人接聽,要打好多次,妳打到就好似中咗六合彩,冇計啦,妳唔好未問就親身去,領事館d嘢講唔埋,一陣去到佢話未返就白走一趟[img align=right]http://bjcg.com/i/d/2006/06/09/15475216.gif[/img]
該用戶已被刪除

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

HI

我係hk 媽咪但因亞媽關係, 我將會申請澳門身份証. 其實最終係想幫我, 老公同兩個女入葡藉, 想問下除咗攞身份証外, 重有乜野要攪.之前提及既白咭係乜嚟?請幫忙.

男爵府

[size=x-large]hi 0624004,妳老公係唔可以跟妳入籍,只可以妳d小朋友,仲有妳是否macau出生,因為我唔知係唔係要父母係macau出生先可以幫子女辦証,白咭即是係代表妳d小朋友已經攪好哂所有文件,先會發出"白咭"比妳,做之前要做好多嘢,妳自己有冇申請咗葡國護照/認別証未,如未,妳攪咗自己先,跟住攪其他,如妳想知點攪,妳係呢個topic搵番最前頁,我已經講哂出嚟,妳去睇下啦,如妳上述什麼都未做,我諗由開始攪直至攪好,最少3年先攪好(唔係嚇妳),另外妳d小朋友幾嵗,超過10嵗仲煩,趁細快d去攪啦

伯爵府

我問過第一之攪要半年ja wo,passport8個工作天攪掂,認別証3個月,加加埋其他野,佢話半年ja ma...3年,我實投訴到佢暈la....

男爵府

[size=x-large]hi babalala,葡萄牙領事館如果真係咁快幫妳攪掂,咁妳就係好好彩個位囉,如果妳住係macau方便過我地,我地時不時要請假過macau攪,點都有唔同,總之我由申請身份証到攪掂哂,足有3年啦,至於想投訴佢都幾難,我係macau一個政府"討論區"投訴網頁入面,試過見到好多人問點可以投訴佢地,但都冇人回應到[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_315.gif[/img]

伯爵府

Nicole媽咪~~佢個電話真係長期無人聽ga,麻鬼煩 歌次我打左好多次,終於有人聽,我當時有小小呆左, 吾知問咩,因為我已經打到麻木曬,不過歌個人都好有禮貌,可能男仔會好人d呱...跟住我老公打左幾日,一路都無人接,真係吾好彩... 跟住我幫佢打la,一有人聽我就比個電話佢,但佢同人講中文wo,佢話歌個人d太度好差 之後佢有野吾識答,就轉左條線去第2度,佢講返葡文,歌個人d太度勁好 haha可能佢地期視中國人呱.....如果要投訴佢 ,您可以寫封葡文信比葡國領事管....我老公都打算投訴佢個電話長期無人聽.....

伯爵府

其實裡面d唔係個個差架,我見大部份都好有禮貌~

但其實有一個係女人來架,大約二十至三十到,哥個女人就勁串~~次次去親,都見佢鬥d辨証人~~

男爵府

[size=x-large]hi pinkylee,babalala,係咪個女人肥嘅帶眼鏡,佢呀由HK轉番MACAU見親佢次次閙人,好心佢啦,好多人跟本唔清楚點程序,領事館又唔印d資料比人參考wor,咁未唔駛d人問咁多最後...唔係比唔齊文件就係相唔啱,各樣各樣都有,唉...[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_660.gif[/img]

伯爵府

我吾知呀,因為我好耐未去過la,我都仲未同我個仔去攪

伯爵府

Nicole媽咪~~

哥個係帶眼鏡,但肥唔肥我唔太記得啦,因我有成年幾無去過呢個鬼地方~~~

佢係土番來架~~

首頁

尾頁

跳至