論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

urgent!工人話牙痛要補牙!

真係煩!仲話有2隻,剛打電話去一個牙醫(美孚),要$350-$400一隻,好貴!有冇人知那兒較平(荃灣,葵涌區),請問係咪工人自已比錢?....
:-?

大宅

Re: urgent!工人話牙痛要補牙!

其實好多時佢地的牙都有問題,最簡單又快就剝左算啦。可以去排有街症既政府dental clinic, free of charge,只係剝牙。

子爵府

醒目開學勳章

問5.1
當傭工患病或受傷,我是否須要支付醫療費用?

􀂜 是。當傭工患病或受傷,無論是否受僱而引致,僱主都必須向傭工提供免費的醫療,包括門診、住院費用及牙科急診。
􀂜 為免生疑問,在2003年4月1日推出的標準僱傭合約修訂本,清楚闡明在新的標準僱傭合約下,僱主毋須承擔傭工出於自願及基於個人理由離港(例如回祖家渡假)期間的醫療費用。

留意:
最重要係只包牙科急診費用,其他鑲牙、蛀牙、整靚硼牙全部唔關僱主事!
等同香港打工仔,保險內包o既牙科費用,其他唔使僱主俾,僱主只需睇番保單內可包括之牙科費用就搞掂!

洋房

不如你睇睇你幫佢買個份保險有冇包埋睇牙醫都有得 claim 啦, 因為我買個份保險連補牙都包喎! 每次 claim miximum
$300, 全年total 可以 claim miximum $2000 (牙科)

8-) :cheeze: :-) :roll:

大宅

insurance claim is not 100%, around 75%

洋房

akycheung,

多謝提醒! Let me double check with the insurance tomorrow.
8-) :cheeze: :-) :roll:

大宅

牙科費用*(只適用於牙齒疾患) 賠償實際支出費用之三分二

子爵府

醒目開學勳章

所以我覺得香港僱主要互相提點,大家每人知一些,加埋就可以保障番我地唔使俾外傭屈,我知呢度好多會員照幫工人比錢整牙 不過個人覺得個工人做得好好好好好就會(真係5個好先值)其他我會同佢講法例同人情道理!

大宅

醒目開學勳章

隻牙已經註到牙根.如果個工人想補會很貴.首先要杜牙根,相信個洞已經幾大.咁一般做法係車細隻牙,再做牙套.咁一做分分鐘二千幾蚊.保險係唔會包咁多.
所以叫工人脫左佢算數.搵政府既做平好多架.

大宅

我前日都帶左個工人去脫牙, 佢隻牙已經蛀到平曬喇, 要 $340, 不過我之前同佢買左保險,最多可claim 2/3囉。我寧願俾$同佢脫牙, 因為佢牙痛又食唔到野, 又無心機, 自然湊唔好我個bb啦。將心比己, 自己牙痛都好辛苦, 拿拿聲同佢整左仲好。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

但蛀牙引至嚴重痛楚都屬牙科急診架,
我早兩個月check 過喇,而係要由僱主負責架。
所以賓賓既保險係有包牙科,保2/3,
我工人補左一隻$300,剛收到保險公司支票,
賠番二百大元比我,都唔知點解佢地咁好福利,
我除左打國泰航空工包dental 之外,無一間有dental 架。

子爵府

醒目開學勳章

又唔好咁講,好多香港公司都包......
我打咁多間公司,係你地手用緊果隻手機牌子咁衰唔包,其他未試過有一間唔包,仲有一間包牙科手術費4成,所以睇你好唔好彩囉
我問過勞工處四次呢個問題(咪就係幫你地問囉!)有三個唔同答案,每次都係答我要負責後,我問多佢一次照勞工法例字面解之後,佢就改口話咁就唔使包(你地話信邊個答案好?)最後佢地俾唔到最終答案,就答我咁唔係貴既你咪幫佢比囉 我即刻問佢幫我比好唔好?
但係有一個主任答我好肯定咁話,牙科急診費用係突發性例如痛到食唔到講唔到野要睇急症既費用,一般保險範圍內已經包括,所以僱主唔使幫佢地比其他用黎整靚硼牙既費用!
各位,唔好諗咁多,打去問,相信你地會好似我咁吐血身亡!

大宅

多謝多位的意見.............我幫佢買個份勞保可claim2/3,咁即係我哋啲僱主'全包",真係做工人好過! :evil:
:-?

首頁

尾頁

跳至