婦女醫護

跳至

首頁
23456...11

尾頁

複式洋房

pkaeon 發表於 13-3-18 02:04
中醫調理是長期要睇中醫嗎?
要界囗嗎?

有一, 兩年時間, 有針灸, 之后無番發, 加上懷孕, 所以停左, 要注意飲食, 第二次手術后, 我真係好小心飲食,

大宅

十年前,我大肚時都發現有肌瘤, 5cm, 個肚愈大個瘤都愈大, 不過都沒有影響胎兒。足月順產時個瘤有10-12cm, 好似個肚有第2個B, 生完半年後在公立醫院做微創手術割著個瘤。

mrstree 發表於 13-3-15 09:09
我岩岩上星期去QE做唐氏檢查,果陣11WEEK左右...
醫生發現左我有個子宮肌瘤,佢只係講暫時懷孕緊,無咩可以做 ...

大宅

回覆 joie123 的帖子

請問,你怎麼排公立這麼快?我生仔時,都有7CM. 8年了,都無排快地手術.

大宅

我當時在聯合做,可能沙士後少人排

wyzhao 發表於 13-3-19 17:07
回覆 joie123 的帖子

請問,你怎麼排公立這麼快?我生仔時,都有7CM. 8年了,都無排快地手術.

禁止訪問

引用:我07年11月發現個留12X10X7CM大,+都係子宮

大宅

回覆 pkaeon 的帖子

你唔好自己嚇自己啦,我估你個醫生都係想穩陣D姐.如果仲有擔心,趁未做手術前,再睇多過醫生,比下意見.不過,搵邊個醫生做都好,一定要強調你仲要結婚生仔,不可以割去子宮!

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 991129 的帖子

我係私家做左全切, 已經3年啦, 唔駛擔心之後會返發

珍珠宮

我發現有肌瘤之後, 共睇了3個婦科醫生, 第一個是做微創的. 第二個微創和傳統都識. 第三個做傳統. 最後, 我揀左第三個, 除了價錢最公道, 醫生仲好有醫德. 不過, 呢3個醫生都係朋友介紹, 都唔錯的, 有須要可PM俾你地.

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

bibi2013 發表於 13-3-22 14:44

我係私家做左全切, 已經3年啦, 唔駛擔心之後會返發

係呀, 我都係咁諗, 決定一定係做全切開刀, 因為個瘤大, 我宜家等緊政府下星期個排期, 如果真係太耐, 都會係私家做

珍珠宮

回覆:991129 的帖子

我個瘤有11 cm大 就算只想割瘤,醫生話都要睇當時情況,有可能要全切。不過,我決一次攪掂

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 bibi2013 的帖子

其實我都問過幾個醫生, 佢地都一致應為全切嘅風險係相對低過只切瘤, 一來如果瘤大個子宮傷口都會好大, 二來有機會番發, 呢刀就白捱, 除非要保留子宮再懷孕, 否則應該係全切好D...

你介唔介意pm你個醫生名、價錢同係邊間醫院做比我。

珍珠宮

已PM了

991129  收到啦, 謝謝!  發表於 13-3-22 15:41

洋房

大家好~~
我都係上星期做完子宮纖維瘤手術~~我就保留返個子宮~~總共有三粒~~最大粒8.5cm 呀, 其他兩粒都係細粒既, 最初決定做手術都好好好驚呀, 成日上網搵資料, 都見到有d 人做左就講比大家知個經驗, 有d 未做既(好似我之前咁走圍睇人地既情況), 所以我以家做完手術都想話比大家知經驗係點) 可以幫到其他人.

做完手術出來身體都ok 呀, 唔算痛, 我個醫生好好呀, 我可做到微創同埋開刀, 但我醫生好好.. 唔會因為做微創收貴d , 叫我做微創, 佢解釋比我聽邊樣對我有利, 就係開刀, 所以我覺得呢個醫生好好, 唔會因為想賺多d 叫我做微創.

不過做完之後我想知係咪一定要介口呀 ?? 同埋邊d 應該唔好食 ?? 邊d 又可以食多d 幫助唔會再生出黎呢 ?

多謝大家回覆

洋房

重有重有
做完手術之後最好要著肚x 呀, 著左之後就算行路又或者起身都無咁身苦架, 試過訓教唔著好似 "朗下朗下" 咁架,

991129  請問去邊到買?  發表於 13-3-23 14:12
bibi2013  我都有用, 如果無左佢, 我落唔到床, 就出唔到院啦  發表於 13-3-22 22:42

珍珠宮

回覆 wing328wing 的帖子

唔好太快補住, 雞湯遲d先飲, D人話煲湯唔好放薑, 放陳皮, 手術後化氣的. 我做傳統開肚, 飲D清潤的湯紅蘿蔔瘦肉個D. 淮山茨實瘦肉可健脾, 脾胃好就易吸收, 快D復原. 埋口之後, 可用黨參加南棗焗水飲, 補氣血. 飲多D花膠湯都好. 要小心傷口, 就算出面埋了, 入面都可能未得, 唔好俾人撞到.

雖然西醫無話唔食D咩, 只係提唔好食中藥活血. 但我自己唔食蛋和海鮮, 豉油都戒左一排.

洋房

唔該晒呀~~
我會煲黎飲呀~~

咁係咪唔好食雞呀 ?

近排我又介左牛, 以家雞又唔食得, 得豬肉先食雞lu,

做左手術就黎一個星期呀. 不過我好唔鍚身呀. 行又大動作. 又行快急呀. 我都怕裡面傷口難埋呀 ~_~

珍珠宮

係呀, 我無食牛, D人話雞好燥的. 所以遲少少先食, 豬肉最OK的. 你以後好番, 考慮下唔好食咁多雞, 特別係雞WINGS, 好多激素的. 我宜家都只係食嘉美雞. 雖然我全切了, 唔會番發, 但都要好好KEEP住卵巢. 醫生話三個月內都唔好攞重野.

男爵府

回覆:子宮肌瘤

手術係要做,希望你快D搵到醫生做!我朋友粒8cm大有咗,可惜bb爭唔贏個瘤,個瘤吸哂D營養,越來越大,相反bb就走咗!

洋房

d 人話雞因為係打針, 所以唔好食呀.
尋日上討論區見到d 人話做完手術後, 二年多又再生返纖維瘤出黎呀... 真係好驚呀..

如果要每日都介口真係好身苦 ~_~

點算好 ~_~

今日我重想食放題添,

大宅

戒口是需要的,不過也別迫得自己太緊!雖然話雞有賀爾蒙,食少D囉,又唔至於要戒絕晒,最緊要飲食均衡,食多D菜同生果,當解下毒!仲有,防止肌瘤翻發最好的方法,是生仔!

首頁
23456...11

尾頁

跳至